Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В София стартира бизнес форум "Три морета" на най-високо равнище
8 Юли 2021
Президентът посрещна президентите на Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Словакия, Словения, Австрия, Хърватия, Румъния, Гърция и Германия. Участник е и управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева
София е домакин на инициативата "Три морета", чиято шеста Среща на върха ще бъде именно в България. Домакин на регионалния форум е президентът Румен Радев. За форума в София пристигат държавни глави и правителствени ръководители от няколко държави членки на ЕС, заместник-председателят на ЕК и управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева.

Енергийна, транспортна и дигитална свързаност - тези са трите ключови думи, които ще бъдат най-често повтаряни в следващите два в НДК, където България домакинства Шестата среща на върха от регионалната инициатива.

Започнала като форум, целящ да намали разликите в икономическото и технологично развитие между Източна и Западна Европа през 2015 г., "Три морета" събира 12 държави, разположени между Балтийско, Адриатическо и Черно море.

Форумът насърчава политическия диалог с цел реализирането на съвместни проекти за постигането на икономически растеж и ускорено социално сближаване между страните-участнички. Стратегически партньори на инициативата са ЕК, Федерална Република Германия и САЩ.

В НДК президентът Румен Радев посрещна президентите и правителствени ръководители от Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Словакия, Словения, Австрия, Хърватия, Румъния, Гърция и Германия.

Участници са още управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева, зам.-председателят на ЕК Маргрете Вестагер. Видеообръщение се очаква от президента на САЩ Джо Байдън.

В самия бизнес форум тази година участват над 400 представители от българския и чуждестранен бизнес.

Румен Радев ще има и двустранни срещи с президента на Германия и представители на големите корпорации"Гугъл" и "Амазон".

Инициативата е важна освен с политическото си значение, но и заради конкретните идеи и проекти за икономическо развитие, разработвани и обсъждани в Триморието. Специален Инвестиционен фонд с набрани малко над 1 млрд. долара, който средства подпомага съвместни проекти за развитие.

България участва във Фонда с 20 млн. евро и има три проекта, които иска да реализира: за разширяване на газовото хранилище в Чирен, модернизация на жп линията Русе-Варна и изграждането на тунел под "Петрохан".


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.