Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Невиждано торнадо порази Чехия
25 Юни 2021
Най-малко 150 души са ранени. Скоростта на вятъра на бурята вероятно е била между 267 и 322 километра в час, което я прави най-силната в историята на страната
Най-малко 150 души бяха ранени след като торнадо премина през Южна Моравия в Чехия, съобщават световните агенции като се позовават на спешна помощ и местни медии. Според представители на пожарната има и загинали, но точният им брой за момента не е ясен, предаде КРОСС.

Чешката телевизия информира, че скоростта на вятъра на бурята вероятно е била между 267 и 322 километра в час, което я прави най-силната в историята на страната.

Кадри в социалните мрежи и в информационните сайтове показват отнесени покриви на сгради, изпотрошени прозорци и автомобили и съборени дървета. Според телевизията разрушенията в 7 малки града в региона са сериозни. Представител на град Хрушки от своя страна заяви, че около половината от населеното място практически е сравнено със замята.

Вътрешният министър Ян Хамачек определи ситуацията като сериозна и съобщи, че всички спешни екипи са изпратени на място. По думите му властите обсъждат и включването на армията в спасителните дейности.

Няма данни за пострадали български граждани

Към момента няма данни за пострадали български граждани след тежката буря с торнадо, разразила се в югоизточните райони на Чешката република, съобщиха тази сутрин от МВнР.

Посолството ни в Прага до момента не е получавало сигнали от бедстващи български граждани или официални данни от чешките власти за пострадали от природното бедствие наши сънародници.

Дипломатическата ни мисия следи ситуацията и е в готовност да окаже помощ при необходимост.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Прага на тел.: +420 222 212 011; +420 222 211 258, в спешни случаи в извънработно време: + 420 774 790 991

Д-р Борис Таблов разказа пред БНР от първо лице за случилото се в Чехия. Той и семейството му са били на път от Германия за България, а природното бедствие ги е заварило на магистралата от Братислава за Бърно.

„Изведнъж притъмня. Започна да вали много обилно - първоначално пороен дъжд, после град, 15 минути валя град много сериозен. Видяхме обърнати тирове по магистралата. Стълбовете за електрическия ток бяха сгънати на две, което беше много впечатляващо. Жиците на далекопроводите лежаха на средата на магистралата. Стояхме 4 часа", разказа д-р Таблов в предаването „Преди всички".

Градушката е била с големина на топка за тенис на корт, уточни Таблов.

„Самото торнадо явно е минало много близо до нас, съдейки по пораженията, които бяха само на километър от нас. Така че сме имали късмет да ни се размине."


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.