Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
МРРБ оповести резултатите от проверката на "Автомагистрали" АД
1 Юни 2021
На 25 фирми подизпълнители са платени 182 милиона, а проектите още са на фаза проектиране
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова оповести пред медиите резултати от проверката на "Автомагистрали" АД за група обекти, наречени свлачища, срутища и други видове укрепвания на пътни платна, предаде КРОСС. Проверката е извършена след множество медийни запитвания, както и постъпили въпроси от комисията "Манолова" в НС, уточни министърът.

С приключването на проверката вчера са били поканени всички фирми, получавали средства въз основа на договори с "Автомагистрали", но нито една фирма не се е появила на тази среща, обясни министърът.

430 милиона лева са отпуснати за решаване на остри и наболели проблеми, касаещи свлачища, срутища и други видове укрепвания на пътни платна.

Тези средства са постъпили в регионалното министерство и от там в АПИ. От тях 231 милиона лева са преведени на дружеството "Автомагистрали", което е сключило договори с 25 фирми на стойност 188 милиона и тези договори касаят 84 обекта. Говорим за 84 различни обекта, които са посочени конкретно, подчерта Комитова.

Към днешна дата от всички 84 броя обекти имаме само един изпълнен - това е срутището до Рилския манастир с похарчени 6 милиона лева по правилата инвестиционния процес с разрешение за строеж.

182 милиона все още са във фирмите подизпълнители, а останалите 83 обекта са във фаза на проектиране, обясни министърът.

На въпрос какво може да стане с тези 25 фирми, които държат в себе си тези 182 милиона лева, отговорът беше, че те са застраховани, каза още Комитова.

Зададохме си въпроса било ли е възможно да не раздаваме тези пари по тези договори преди получаването на разрешение за строителство. Това беше и причината за освобождаването на ръководстовото на АПИ, допълни министър Комитова.

Всеки знае, че минават години докато се издаде разрешение на строеж, обясни министърът.

По думите й, е било възможно финансирането да не се отпуска предварително за бъдещ строеж, който ще се реализира след 5 години.

Не съм в позиция да казвам колко е изгубила държавата от това. Оценките ги оставяме на други хора, допълни министър Комитова.

15 проекта са на хартия, 9 от тях очакват разглеждане, 4 са върнати, тоест много сме далеч от всички тези 84 да имаме разрешение за строеж. Към края на тази година вече е трябвало да сме в процес на наемане на техника и доставяне на материали, обясни министърът.

На въпрос на журналисти за заплатите в АПИ, Комитова заяви, че те са увеличени с по 2 и нещо нагоре за 4 години.

Смятаме, че трябва да има проверка от НАП и Агенцията за държавна финансова инспекция, заяви министърът.

На въпрос за броя на свлачищата у нас, Комитова заяви, че не може да отговори колко точно са те. 84-те обекта, избрани от "Автомагистрали" са свързани с пътната инфраструктура, допълни Комитова.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.