Факти, Анализи, Коментари
   7 Декември 2023
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Кутев: Милиарди са били отклонявани в кухи структури
24 Май 2021
Единствената цел след това да бъдат откраднати огромната част от тях, коментира той
Това, което ние виждаме в момента, е, че милиарди са били отклонявани в кухи структури с единствената цел след това да бъдат откраднати огромната част от тях. Няма да го кажа конкретно, защото това ще го кажат министрите, а се надявам след това да го потвърдят прокурорите. Това заяви в bTV говорителят на служебния кабинет Антон Кутев.

"Кухите структури са в доста области, допълни той и уточни:

"Включително и това, което, част от него е проблемът, който изнасяше досега с Българската банка за развитие. Когато милиарди изтичат от държавната хазна... вредите, които нанесе бандитската приватизация може да се окажат по-малки от тези, които са нанесени през последните години на управлението с този начин на действие. Когато ти имаш този проблем пред себе си, няма как да работиш, докато шефовете на службите са ти в отпуск, неплатена. Няма как да работиш, докато не смениш шефа на НАП. Ние не искаме да направим самоцелни смени, ние сме длъжни да ги направим."

"Ще се стигне до конкретни резултати по всички разработки. Това, което правят сега министърът на икономиката и министърът на финансите - това са първите стъпки. Подобни стъпки ще има във всички министерства и навсякъде ще има съпротива, тоест навсякъде се оказва, от това, което виждам и аз в момента, че доста добре са се окопали, включително и информационно, включително е много трудно да стигнеш до документи, включително аз имам опасения след като се стигне до документите, как ще се премине през следващата фаза, защото огромна част от тези неща ще стигнат и до прокуратурата. Имам опасения как ще си свърши работата прокуратурата. Надявам се да го направи както трябва. Тоест, това е един много дълъг процес и това според мен не може да се каже, че е война, но това е битка."

По отношение на Българската банка за развитие, той каза, че има неизпълнена политика на държавата и изкривяване на обществен ресурс.

"Имаме неизпълнена политика на правителството, специално в случая с Банката на развитие. Вместо да подкрепя малкия и средния бизнес, тя с две трети от парите си е подкрепила едрия. За мен огромния проблем е, че са дадени стотици милиони на малко фирми, а не по милион, по два или по три, колкото трябва да се дават на много малки фирми. Когато не подкрепяш дребния бизнес, а подкрепяш най-големите и най-богатите и това го правиш с държавни средства, има проблем. Нашите пари и данъци не са събирани за това да бъдат давани на най-големите и най-богатите хора, нито пък са давани затова през други пътища да бъдат наливани в кухи структури. Оттук нататък ще последват куп пресконференции на различните министри, където те ще разкажат това, което са видели".

Напредъкът по проверките, свързани с подслушването, трябва да се направи оттук нататък от прокуратурата, заяви Антон Кутев.

"Бойко Рашков направи каквото можа, оттук нататък всичко това ще бъде предадено на прокуратурата, която е единствената институция, която трябва да продължи всичко това. Вероятно има какво да се предаде, когато министърът на вътрешните работи излиза и казва, че има подслушвани политици, значи има. Друг е въпросът, че това са неща, които са работа на службите.

Когато трябва да се бориш истински с огромни проблеми, а това че имаш подслушване и то очевидно тенденциозно и политическо, е много сериозен проблем, как ще работи министърът, ако в това време шефовете на службите са в отпуска, неплатена. Те като са решили, че ще излизат в отпуск точно в този момент, те искали ли са да съдействат за решаване на проблемите в България", допълни той.

По думите му, вероятно е имало среща между шефовете на службите след като са се върнали от отпуск и министър-председателя.

"Ние не отразяваме всички срещи на министър-председателя, отразяваме тези срещи, от които има резултат. Резултат няма. Резултат щеше да има, ако те си бяха подали оставките, което те не направиха".

Те не са давали обяснения за тези неплатени отпуски, действията зависят от министър-председателя, каза Кутев и уточни, че доказването на фактите зависи институционално от прокуратурата.

"Правителството е решено да промени начина, по който нещата вървяха в България. Дано да успеем конкретно по този казус", каза Кутев.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2023 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.