Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Президентът: Бягството няма да ви спаси от позора!
2 Септември 2020
Депутатите от ГЕРБ демонстративното напуснаха парламентарната зала при изказването му
Новият политически сезон тръгна в новата зала "Света София" в обсадения от протестиращи бивш Партиен дом. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева даде началото като удари звънеца. Новата сесия на парламента беше открита с химна на Република България, с химна на Европейския съюз и в присъствието на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова.

В изказването си пред депутатите Цвета Караянчева отбеляза с колко символика е натоварена новата сграда и даде думата за обръщение на държавния глава Румен Радев към народа и парламента. Последваха викове оставка от страна на депутатите от ГЕРБ, които демонстративно напуснаха залата.

"Бягството няма да ви спаси от позора", каза им Радев. "Аз не мога да влияя на парламентарните групи", каза Цвета Караянчева по повод демонстративното напускане на депутатите от ГЕРБ.

Оставките са неизбежни, а по-лошото от липсата на доверие в парламента, е липсата на достойнство. Това каза президентът Румен Радев в обръщение към народа и Народното събрание в началото на 10-ата сесия на 44-ия парламент.

Според него хората са излезли от хипнозата и са преодолели страха.

„Призовах парламента като централен орган на държавната власт към действия за постигане на важни за обществото ни цели. Ясно заявих, че времето за промяна неумолимо изтича, така както изтичат навън младите и трудоспособни българи, както гаснат едно след друго българските села“, каза още държавният глава.

Той посочи, че парламентът е загубил доверие. „Има и нещо по-разочароващи от загубата на доверие и то е загубата на достойнство. Парламентът допусна да се превърне в безпрекословен изпълнител на волята на министър-председателя.

„Очакваме българския парламент да не влиза в ролята на обслужващ персонал на министър-председателя. Да не подменя обществения дневен ред. Да не скверни парламентаризма с предложението за нова Конституция и ВНС, които имат за цел единствено спасяване на днешното правителство. Това само продължава агонията и подклажда гнева на хората. Не липсата на нова Конституция и на ВНС изкараха хората на улицата, а липсата на морал в управлението“, каза още Радев.

Той посочи, че сред причините са разрушаването на устоите на държавността и корупцията. Държавният глава разкритикува и евентуалната идея за експертен кабинет. Той призова протестиращите и полицията да не се подават на провокации

Очакват се и изявления от парламентарните групи за новия политически сезон. Проектопрограмата на парламента за 4 и 5 септември, публикувана на страницата на Народното събрание, предвижда още прекратяване на пълномощията на народния представител от "БСП за България" от Враца Иван Генов, който във вторник е подал оставка.

В проекта на дневен ред е второто четене на промени в Закона за измерванията, първото четене на изменения в Закона за електронните съобщения и Годишният доклад за младежта за 2018 г. На 5 септември се предвижда парламентът да разгледа ветото на президента върху промените в Закона за военното разузнаване. След това депутатите ще обсъдят на първо четене два законопроекта за изменение на Закона за лова и опазване на дивеча. В четвъртък от 11.00 ч. е насрочен парламентарен контрол.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.