Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Прокурори против опитите за политическа намеса
24 Август 2020
Иван Гешев заяви: Достигната е червената линия. Застрашено е върховенството на правото, неделима част от което е и прокуратурата
Пред над 700 прокурори и следователи главният прокурор Иван Гешев заяви: "Достигната е червената линия. Застрашено е върховенството на правото, неделима част от което е и прокуратурата". Националното съвещание на прокуратурата в резиденция "Бояна", което премина при засилени мерки за сигурност, завърши с декларация в защита на независимостта на държавното обвинение, предаде БНР. 

Преди началото на безпрецедентния форум Иван Гешев лично се ръкува с всеки един от участниците. Събитието, продължило около час и 15 минути, се проведе в парка на правителствената резиденция. Започна с националния химн и Одата на радостта и завърши с думите на главния прокурор: "Напред и нагоре". 

Акцент в десетките изказвания бяха възмущението от атаките срещу прокуратурата и готовността на прокурорите да устоят и защитят независимостта си. В словото си Обвинител номер едно изброи постиженията на прокуратурата по линия на организираната и битова престъпност и корупцията и обясни на подчинените си защо критиците им ги наричат "мафия": 

"Мафия сме, защото внесохме в тъмнината светлина с дела, а не с думи, както е заветът на Апостола на българската свобода Васил Левски. Тук сме и да кажем, че ние, прокурорите, следователите и съдебните служители, също както 16-ия американски президент Ейбрахам Линкълн, може да вървим бавно, но никога не вървим назад".

Въпреки наличието на още желаещи да говорят, говорителят на главния прокурор Сийка Милева обяви края на събитието, изчитайки обща позиция на форума. В нея пише, че "опитите на представители на политическите среди да застрашават независимостта на прокуратурата чрез оказване на натиск е предупредителен знак за назряващ проблем": 

"Тези граници бяха преминати безпрепятствено, демонстративно. С призивите за реподбор на българските прокурори се премина разделителната линия, отвъд която трудно можем да говорим за върховенство на закона. Заявяваме ясно, че всеки може да продължи работата си със същите темпове и мотивация и няма да се поколебаем да търсим защита при разпознаването на всеки риск за върховенството на закона", заяви тя.

Финалната позиция на Националното съвещание на прокурорите беше приета с вдигане на ръце. Против и въздържали се нямаше.

След Милева за финала думата взе Иван Гешев, който подчерта, че „който не уважава себе си, не уважава и другите“ и се обърна към колегите си от страната с думите преди да разпусне срещата: „Доказахме, че уважаваме другите и себе си, чуваме гласа на хората, напред и нагоре“. 


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.