Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Бюджетната комисия одобри 9% ДДС за виното и бирата
29 Юли 2020
В последния момент към тази група бяха добавени фитнесите и спортните съоръжения, сред които басейни, игрища и други
Парламентарната Комисия по бюджет и финанси разшири кръга на стоките и услугите, облагани с по-ниска ДДС ставка от 9%. Така с по-ниския данък ще бъдат облагат виното, бирата, туристическите оператори и екскурзиите със случаен превоз. В последния момент към тази група бяха добавени фитнесите и спортните съоръжения, сред които басейни, игрища и други.

Мярката е по предложение на „Обединени патриоти", а на коалиционен съвет в началото на седмицата получи подкрепата и на коалиционния партньор ГЕРБ. Тя има за цел преодоляване на негативните икономически последици от COVID-кризата, както и подпомагане на туристическия бранш, който бе сред най-засегнатите по време на извънредното положение.

„Това още веднъж показва, че пробив в единната ставка винаги води единствено до разширяване на видовете услуги под натиска и искането на съответните бизнеси, което е съвсем нормално", заяви след заседанието председателят на комисията Менда Стоянов, която неведнъж е изразявала личната си позиция против диференцираната ДДС ставка.

Промените бяха гласувани директно на второ четене през отворения за обсъждане Закон за местните данъци и такси, а на заседанието на парламента в четвъртък предстои да бъдат одобрени окончателно в пленарната зала. Така ще могат да влязат в сила от 1 август и да действат до края на 2021 г като временна мярка, заедно с намаленото ДДС за ресторантите, кетъринга, книгите и детските стоки.

Въпреки че от БСП разкритикуваха начина, по който новите текстове са вкарват за обсъждане, депутатът от левицата Дора Янкова изненадващо ги подкрепи с аргумента, че туристическият бранш наистина е сред най-засегнатите.

В рамките на днешното заседание депутатите приеха и текстове, даващи възможност на туроператорите, взели аванси от своите клиенти, но изпаднали в невъзможност да осъществят пътуванията, да предложат заместващ ваучер, а ако клиентите откажат - срокът за възстановяване на сумата да бъде до края на годината./БГНЕС 


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.