Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Супа от тефтерчета
13 Ноември 2014
Митичните тефтерчета изчезват яко дим, също като митичните бусове с двойни дъна, които трябваше да извозват „готовите за експедиция“ бюлетини от печатницата в Костинброд
Отдавна се канех да напиша тези редове. Просто все не ми се занимаваше с поредната гнусна инсинуация с източник прокуратурата на Република България. Но като научих за мистериозното изчезване на митичните тефтерчета на бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, чашата преля. Какъв фамозен финал на това активно мероприятие – експертът Бенчев си пътувал някъде из Овча купел с колата, развалила му се задна дясна гума (зебележете, не е предна, а задна и не е лява, а точно дясна, т.е. бил е възможно най-далече от отключената шофьорска врата), човекът слиза да я оправи и хоп, тефтерчетата ги няма. Следва смях в залата. Finita la commedia! Митичните тефтерчета изчезват яко дим, също като митичните бусове с двойни дъна, които трябваше да извозват „готовите за експедиция“ бюлетини от печатницата в Костинброд. И сега няма тефтерчета, няма дело. Освен няколко богопомазани прокурори така и никой не видя тези тефтерчета, но що пък приказки се изприказваха.

Ако човек се опита да живее нормално в тази държава и да се осведомява за обществено-политическите събития от институциите и услужливите медии, направо ще остане шашардисан – то не са конспирации и пикантерии, то не са завери и злоупотреби, то не е чудо. Лично аз отдавна нямам вяра нито на медиите, нито на институциите. Всяка информация, която ми се поднася, я подлагам на теста на здравия разум. Не издържи ли този тест, нямам й вяра, та ако ще всички политици, шефове на институции и главни редактори на вестници да ми се кълнят, че са го видели с очите си и да ми показват разни уж доказателства. От самото начало не повярвах на историята с тефтерчетата, защото тя не издържа тест на здравия разум, в нея няма житейска логика. Нека си направим един мисловен експеримент и подложим тази история на теста.

Прокуратурата излезе със специална пресконференция, че при претърсване са открити тефтерчета на шефа на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, в които той си е записвал кой да бъде „ударен“ и разни инциали като ББ, ЦЦ, ИФ, т.е. Златанов е злоупотребил с положението си, като е изпълнявал поръчки срещу политически противници на ГЕРБ. Хубаво, но какво напрактика ни казват прокурорите? Прокурорите се опитват да ме убедят, че този Филип Златанов е кръгъл идиот, който има нужда да си пише в тефтерче престъпленията, които смята да извърши, просто защото е изключително трудно да запомни, че Едикой си трябва да бъде ударен. Добре, приемам, че някои хора, па били те и висши чиновници, имат слаба памет (явно ония дето са давали поръчките не са ги баш преценили нещата).

Какво идва след това? Май месец 2013г. ГЕРБ губят властта и тя преминава в техните противници. Като всеки средноинтелигентен престъпник Златанов би трябвало на момента да унищожи доказателствата, които го уличават в извършването на престъпления, да запали тефтерчетата, да ги накъса на парчета и да ги изяде (така поне съм виждал по филмите; сигурно и той го е виждал). Но не, нашият престъпник е тъпо парче и подценява опасността. Небрежно оставя тефтерчетата в горното чекмедже на бюрото си и хоп, прокурорите го спипват.

Логическите противоречия продължават. Златанов твърди, че не знае кои са тези ББ, ЦЦ, ИФ. Писал е нещо, но не знае какво е писал или е забравил (нали има слаба памет). Обаче на прокуратурата и на нас публиката жокер ни не требе. Зад първите инициали е ясно, че се крие Бойко Борисов. Зад вторите има две възможности – Цветан Цветанов и Цецка Цачева, като по-вероятно е да е първият. Зад третите има даже повече от две възможности – Искра Фидосова, Ирина Флорин и Ицхак Финци. На нас ни е ясно, че става дума за първата, но дали е ясно и на съда? Всъщност на съда му трябва повече от жокер, за да свърже ББ, ЦЦ и ИФ с Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Искра Фидосова, трябват му ясни и категорични доказателства, а изписването на разни инициали в никакъв случай не може да се счита за такова категорично доказателство, т.е. тефтерчетата не са годно доказателствено средство, те не могат да докажат нищо. Това прокуратурата би трябвало да го знае. Тогава защо прокурорите организират пресконференция и размахват някакви ксерокопия от някакви страници? Въпрос не за един милион, а за една стотинка.

Но гаврата със здравия разум не свършва до тук. В прословутите тефтерчета са изброени имената на редица политици, които са били обект на поръчките. За мен е особено любопитно да видя имената на бившия земеделски министър Мирослав Найденов и бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров – Ротманса, както и на Меглена Кунева и Найден Зеленогорски от ДБГ. Първите двама по една чиста случайност са ренегати от ГЕРБ и герои в други не по-малко скандални компроматни войни срещу ГЕРБ (абсолютно чиста случайност!?!). Обаче, ако някой може да ми обясни поради що точно Найден Зеленогорски е трябвало да бъде „ударен“ от ГЕРБ, ще го черпя една бира. Чак пък да е такава заплаха за политическите аспирации на ГЕРБ, не ми се вярва. Внушението, обаче, се подразбира от само себе си – ГЕРБ са млатили наред; всичко под ножа, че не се знай един ден от едно малко гущерче какъв змей може да излезе; и тия са като ония; всички са маскари.

Логическите въпроси продължават да напират в мен. Защо точно Комисията за разкриване на конфликт на интереси ще бъде използвана от ГЕРБ за саморазправа с политически противници и другари? Какви са тези толкова големи и важни правомощия, които има тази Комисия? И какво означава да те удари Комисията за разкриване на конфликт на интереси? Например, да те удари НАП, знам какво означава – да те спукат от данъчни проверки и ревизии. Но с какво може да удари Комисията за разкриване на конфликт на интереси? Та Меглена Кунева и Найден Зеленогорски до вчера не бяха никакви в държавната йерархия. Какви точно конфликти на интереси ги притесняват? Въпроси, въпроси, въпроси.

Моята версия: историята с тефтерчетата на Филип Златанов е поредното активно мероприятие с участието на прокуратурата. Последната се е превърнала в слуга на олигархията и в бухалка, с която КОЙ си разчиства сметките с ГЕРБ и с гражданското общество. Аферата с тефтерчетата е само брънка в компроматната война срещу ГЕРБ - същата работа като кетчърите, които не могат да подслушват и четиристотинте хиляди бюлетини, с които ГЕРБ трябваше да фалшифицира изборите през май 2013г. (На някой стана ли му ясно как точно тези бюлетни са щели да се озоват в урните, при положение, че в такава завера би трябвало да участват хиляди хора, включително от други политически партии?!? Конспирация достойна за Гинес!). Постановките на прокурорите са пределно прозрачни – спипват някой от бившите управляващи, който е сгазил лука и го принуждават да „съдейства“ с компромати срещу ГЕРБ с обещанието неговия случай да бъде „оправен“. Същата е историята с бившия земеделски министър Мирослав Найденов (Какво стана с делото за злоупотреби с държавни поръчки срещу него? Чакаме да изтече давността ли?), напусналия групата на ГЕРБ депутат от Свищов Георги Марков и т.н. Истинска гротеска беше да се наблюдава пелтечещия прокурор, който недоумяваше защо съдът е дал по-тежка от исканата присъда за Златанов и сълзите в очите на същия нещастник, когато на първа инстанция му лепнаха ефективна присъда.

За моята версия доказателства нямам, но вече и прокуратурата няма за нейната. Сега сме дума срещу дума. В такава ситуция се облягам на здравия разум.

Трябва да отбележа, че поведението на ГЕРБ при този скандал беше правилно. В такива случаи трябва да си максимално обран и да се опиташ да игнорираш инсинуациите. Когато си потопен в кацата с лайна, най-противопоказно е да правиш резки движения и да си отваряш устата. Сценаристите на активното мероприятие искат точно това от жертвата – да протестира, да се оправдава, да се шуми по случая. Искра Фидосова си отиде от ГЕРБ не защото е „поръчвала“ нещо на Златанов, а защото последният е бил нейно протеже и тя носеше отговорност за него. Мен ако питат, този Златанов не би издържал и елементарен фейс контрол, но това са си камъни в градината на ГЕРБ.

Подозирам, че сценаристите на аферата са ядра на бившата ДС, които са добре прикрити зад политическия гръб на БСП. Почеркът е идентичен с този на хората, които подхлъзнаха своето другарче Р. Овч. Това са учили хората – как се очерня опонент и как се манипулира общественото мнение. И естествено социалистите се опитаха да изстискат до край потенциала на аферата. Днес в НС професионалната аферистка Мая Манолова направи директна връзка между изчезването на тефтерчетата и връщането на ГЕРБ на власт.

И докато на нас ни готвеха супа от тефтерчета, в държавата се случиха някои знакови събития – за година и нещо управление на марионетката Орешарски приходите в митниците намаляха с милиард, Цв. Василев и Пеевски се скараха и ни представиха сметката от 4,2 милиарда. Е, не успяха да „усвоят” милиарда от Южен поток, но и там засмукаха няколко милиончета за предварителни работи, ей така, за Бог да прости. А ние сега ще духаме и сърбаме въз лютата чорба от тефтерчета. Да ни е сладко.
 
Коментар на Пламен Борисов 


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.