Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Константин Проданов: Държавата трябва да зададе посоката за развитие на икономиката
6 Април 2014
Няма световна икономика, чиято цел е догонващо и ускорено развитие, която да се е справила без участие на държавата. У нас в момента сякаш се наблюдава неразбиране на общоевропейската цел за реиндустриализация. На стария континент говорят за производство, базирано на продукция с висока добавена стойност, а у нас  управляващите коментират възможността да съживяват стари предприятия с остарели технологии. Това заяви в ефира на VTV кандидатът за евродепутат от листата на АБВ Константин Проданов. Според него България се нуждае от няколко активни индустриални сектора, насочени към производство на високотехнологични продукти. Това не може да стане без подкрепа от страна на държавата, която да зададе линията на развитие в дългосрочен план, посочи той. В тази връзка Проданов заяви, че няма нищо лошо в това страната ни да вземе допълнителни външни заеми.  Важното е тези пари да бъдат изразходвани и за развитие на икономиката, тъй като само работещата икономика гарантира стабилна здравна, социална и образователна система, посочи той.
По думите на Константин Проданов България трябва да изпрати в ЕС специалисти, които да работят активно и да разбират в дълбочина същността и правилата, по които действа обединението на държавите от стария континент. Според него именно заради не доброто разбиране на функциите на ЕС, свободното движение на хора и капитали за момента носи повече негативи, отколкото позитиви за страната ни. Пример за това е емиграцията на специалисти към държави от стария континент.
Като държава членка трябва да преговаряме за допълнителни програми, които да предоставят повече средства за преодоляване на дисбаланса, който има между степента на нашето икономическо развитие и това на повечето европейски държави, посочи в заключение Проданов. Трябва да отстояваме да получим преференциални условия и преходни периоди по отношение и на новата данъчна политика на съюза, за да не се окажем ощетени от фискалната интеграция, която тече в ЕС, предупреди той и отново посочи, че това може да се осъществи само от активни хора и специалисти,  с каквито  разполага листата на АБВ.
 


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.