Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Ястреби и курици
17 Март 2014
На прага сме на Трета Световна война, ето и доказателството: Русия е единствената страна в света, способна да превърне Съединените щати в радиоактивна пепел

Както можеше и да се очаква, в хладния въздух на Боровец БСП омекна. И се завтече да зализва и замазва ръбовете на еропейската позиция по отношение на Украйна и руската агресия в Крим. Депутатите и активистите на столетницата дълго кастриха външния министър Вигенин, задето си бил позволил да засегне руските товарщи и техния батушка Путин, като казал две думи напреко на аншлуса.

В резултат узнахме лично от Сергей Дмитриевич (роден в Украйна, но очевидно рускоговорящ), че не сме ястреби и никога няма да бъдем. По-вероятно е да се окажем курици, както находчиво го иронизира Иво Инджев, имайки предвид популярната в България руска поговорка: “Курица не птица, Болгария не заграница”.

Та ето какво ни съобщи еврипейският лидер на ПЕС относно международната ситуация и мястото на Болгария в нея:

“Не очаквайте България да бъде сред ястребите в Европейския съюз. Ние имаме наши интереси, наши традиции. Чисто културно и емоционално отношението на българите към Русия е съвсем различно от това на прибалтийците, които имат друга драматична история, свързана с Русия и Съветския съюз, или на Полша или някоя друга страна”.

Очевидно е вярно, че не сме като прибалтийците. Нито пък като украинците. Интересно като кого сме тогава – в обръча от държави около държавата на руския фюрер, попадащи в сферата на неговите имперски интереси? Може би като белорусите?

Смея се, но не е смешно. Долнопробно и жалко е, ако ме питате. Това става в момента, в който светът е изправен пред най-тежката политическа криза от падането на Берлинската стена насам. В момента, в който дори Швеция, която не е воювала от 200 години насам, се замисля дали не е време да стане член на НАТО. В момента, в който през 21 век се правят провокации, познати от касапското предходно столетие – и се демострира политическо мислене, характерно за епохата от поне още две столетия назад. В който пряко всички писани и неписани правила и договорености се прекрояват граници, организират се паравоенни формирования, пращат се провокатори с цел да се предизвикат кървави сблъсъци. И точно в този момент, в който съдбата на нормалния свят виси на косъм, ние, оказва се, имаме друго емоционално отношение към агресора, имаме друга драматична история.

Пита се: каква друга? С какво по-различна? Да не би у нас да се случи нещо различно от свирепата мелница, в която попаднаха всички страни, “освободени” след Втората световна от червената армия? Да не би режимът, който ни натрапиха на върха на съветските щикове, да беше по-мек и по-хуманен? Да не би над 30 000, избити без съд и присъда в първите дни след девети септември, да са били недостатъчно? Или българските концлагери са били по-хуманни от тези в Колима, по чийто образец са правени?

Истината е една: не можеш да не бъдеш ястреб, когато срещу света се възправя агресор. Защото ако не бъдеш, ставаш плячка. За доказателство можете да прелистите историята на Втората световна война – там гъмжи от такива примери. Даже е наложително, тъй като Третата световна чука на вратата ни.

Не вярвате ли? Ето ви доказателството: “Русия е единствената страна в света, способна да превърне Съединените щати в радиоактивна пепел.” Думи на Дмитрий Кисельов, смятан за шеф на пропагандата на Кремъл, назначен лично от Путин за шеф на медийна група, обединяваща бившата агенция РИА Новости, телевизия РТ и радио “Гласът на Русия”.

За какво ви говорят тези думи? Да сте чували през последния четвърт век някога и от някого подобни закани? И кой по-точно е ястребът в днешния световен казус?

Няма да питам кой е курицата. Ясно е. И за да ви стане още по-ясно, ето ви още един пример. Точно днес, на фона на тържествуващата руска агресия, зам.-министърът на икономиката Бранимир Ботев заявява на московското туристическо изложение "Интурмаркет", че “България може да осигури на всеки от районите на Русия да създаде свой курорт в България, закупувайки земя, инвестирайки и получавайки право на строеж на хотели, санаториуми и почивни бази”. По водещия корупционен пример на московския кмет Лужков, дето заграби устието на Камчия с решаващата помощ на другарката Станка Шопова.

С други думи – не ни стигат 450 000 руснаци, закупили недвижими имоти в България, та каним и още. Каним цели градове. След време вероятно ще предложим руският пак да се изучава от първи клас, както беше някога – в не толкова далечното минало. А след още някое и друго десетилетие престарелият Сергей Дмитриевич коренопреклонно ще предложи България да стане N-тата република в Евразийската федерация. Или направо Задунайская губерния – в случай че Путин еволюира от пожизнен президент до император.

Коментар на Едвин Сугарев


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Veneta Docheva
15 Jun, 2018 | 14:10

Prochetoh statiata izpalnena s tolkova mnogo omraza kam Rusia i razmishlenia koito sa ednostranchivi.

Kade ostaviate zapadnata mashina na "blagorodstvo i humanizam" tragnala da spasiava ugneteniete i bezsilni narodi. CIA agent dade interviu predi dve godini kak sa bili prateni v Ukraina i za poslednite 15 godini sa pravili vsiacheski opiti da otslabiat pro-ruskata politika i rezultata e iasen- poveche privarjenitci na Banderas i poveche rusofobi. Tova ne e edinichen sluchai. I zashto tolkova iskame da pregarnem Amerika.

I zashto ste protiv rusnatci da kupuvat imoti v Bulgaria, hora koito nosiat kultura.
A ili e po udobno Turcia da stroi uchilishta, bolnitci i tn v Bulgaria i da kupuva bukgarski zemi itn. Da ne govorim, che imat i pretentcii za imoti v Bulgaria oshte ot vremeto na Otomaskata Imperia. E nali veche ne se govori za tursko robstvo a samo za tursko prisastvie. Te otdavna sa si narisuvali kartata na Turcia, v koiato vliza chast ot Bulgaria.





муспи
22 Mar, 2014 | 22:57

Недочовекът Ефтим Сугарев ни обяснява как е този въпрос от еврейски позиции?! Сякаш ние не знаеме че сме хазарска колония, най обезправената от всички останали, подложена на геноцид, и какво могат да си намислят хазарите с дегенериралите си мозъци. Ето какво мисли специално този нисш и за тях хибрид. Мисли си че е поет. Всичките му "стихотворения" - те обичат да се водят за творци, характерен порив на лишените от такава възможност, но държавата е тяхна и поет е този който обяви тази държава, - са образец на недочовешка пошлост. Мисли си че е борец за социална справедливост. Всичките му "гладувания" - на вид от политически подвизи до християнски добродетели, са хазарски напън към ръководни позиции в тази колония. Защото кариерата е трудна, цялия управленчески апарат са все хазари, а зависта се шири и между тях, - може да се случи да му счупят главата макар и свои. Тесла от българин не очаква, - стъпали сме им здраво на врата, пояснява, но друг поет, също авангарден, също гладувал, с джип, развити гръдни мускули и въоще уважаван? В тази насока е нащтрек. Що се отнася до Украйна, всичко не е толкоз лошо - златните им запаси вече изнесохме в САЩ, както на времето и българските, и сега ще им пуснеме българския сценарий, но по серт. Украинците знаят Голодомора, сега ще го изпита и това поколение.

Скрий се някъде!
18 Mar, 2014 | 10:53

"... Даже е наложително, тъй като Третата световна чука на вратата ни." Нещо почуква в главата ти, Еди! Да не кажа, че направо ти хлопа дъската. Иди навреме на лекар и се прегледай! Че току виж, след някой и друг ден, прочетем и за тебе, как си застрелял някой командос! Аман от пророци и ясновидци в нашата нещастна държава!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.