Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Иван Нейков: Няма среден път в пенсионната реформа
14 Юни 2013
Финансовата стабилност на осигурителната система и увеличаването на пенсиите минава през увеличаване на възрастта и осигурителния стаж

Една пенсионна реформа се прави не защото някои много иска това, а защото това показват анализите.

Въпросът с пенсионната система, пенсионният модел и реформата не трябва да бъдат гледани от политическа гледна точка, а от експертна. Политизирането на проблема не помага за неговото решаване, а обратно. Хората започват да си мислят, че има среден път. В действителност ние сме в такава ситуация, че няма такъв път.

Финансовата стабилност на осигурителната система и увеличаването на пенсиите минава през увеличаване на възрастта и осигурителния стаж. Ако не направим това, ще продължим със същото ниво на пенсионно осигуряване. Ако за нас е по-ценно да имаме ниска пенсионна възраст, това означава, че ние сме готови да имаме и ниски пенсии. Нещата са свързани като скачени съдове. И обратно, ако искаме по-високи пенсии, това не може да стане без продължаващо увеличаване на възрастта и стажа.

Ако не изравним възрастта за пенсиониране на жените и мъжете, ще обречем жените пенсионерки на бедност. Макар да се бием в гърдите, че много обичаме българките, в нашата страна има определена дискриминация на заплащането по полов признак. Поради това, че работят по-малко и получават по-ниски заплати, поради това, че живеят по-дълго, те получават по-ниски пенсии. Това е особено характерно за по-възрастните жени. Това е гаранция за бедност. Този модел на пенсиониране, който съществува, им гарантира, че на стари години ще бъдат бедни и няма да могат да разчитат да имат нормален стандарт на живот, благодарение на пенсията си. Ако искаме това да се промени, час по-скоро трябва да изравним възрастта за пенсиониране на мъжете и жените.

Пожелавам на новия социален министър Хасан Адемов да се сбъдне идеята му за събиране отново на Консултативния съвет по пенсионната реформа, за да може да чуе мнението на много широк кръг експерти. Такъв Консултативен съвет имаше и в предишния кабинет, но за съжаление много малко неща от предложенията, които бяха направени, бяха приети. При това те бяха приети с двегодишно закъснение.

Чисто математически спирането на пенсионната реформа в България в момента рано или късно ще ни излезе през носа. Отказът сега да направим необходимите стъпки ще означава, че в недалечно бъдеще ще трябва да направим още по-радикални промени. Отказът да се следват предложенията на експертите води до още по-висока цена на реформата и още по-тежки мерки, които след това трябва да бъдат предприети. От тази гледна точка всяко спиране, независимо от аргументите за него, всъщност е на гърба на хората. /БГНЕС


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.