Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Има нещо гнило във Външно
12 Юни 2013
Доживяхме правителството ни да ръкопляска на човек, който обяви нулева толерантност към инакомислещите и ги погна със сълзотворен газ, водни оръдия и гумени куршуми

Точно така излиза, че гнилото не е в Дания като в лафа, а в родното ни дипломатическо ведомство. Българското МВнР вчера разпространи следното странно предупреждение:"

МВнР настоятелно препоръчва на българските граждани, намиращи се в Турция, да не вземат участие в демонстрациите и да избягват района и околностите на площад "Таксим" в Истанбул особено след 20:00 часа. А в Анкара - районите на централния площад "Къзълай", бул. "Ататюрк", парковете "Куглу" и "Гювен", ул. "Туналъ", както и на всички правителствени сгради след 19:00 часа.

Бре, мама му стара! Как да разбираме това послание?

Дали пък не е отправено към изселниците от български произход, живеещи в Турция? Извинявам се, но те носят български паспорти едиствено поради членството на страната ни в ЕС. Е, и за да им бъдат изплащани пенсии в нарушаване на българските закони съгласно подписаното на 4 октомври 1998 г. в Анкара споразумение, което тогавашният премиер Иван Костов и министър Марио Тагарински утвърждават, без министерския съвет да е бил упълномощаван за това. Уж това било едно от условията за приемането ни в НАТО?! Че губим от това стотици милиони левове – губим. Ама това е друг въпрос.

Но пък как сегашното МВнР се сети да се бърка точно в турските работи баш по тоя начин? Призивът за неучастие в протестите, залели Истанбул, Анкара и другите големи градове на Турция може да говори само едно – че българското правителство подкрепя водената от премиера Реджеп Тайип Ердоган политика на заличаване светските устои на съседната ни държава и използва полиция и жандармерия срещу несъгласните с това. Ако е така, позицията на София е странна барем по две причини. Първо, почти не остана западна държава, която да не осъди бруталните действия на турските сили за сигурност срещу протестиращите. Дори говорителката на американския държавен департамент призова турските политици да престанат с безполезната риторика, като наричат протестиращите терористи и екстремисти. Джен Псаки подчерта, че протестиращите имат право на свобода на словото. А словото им е:"Ердоган, подай си оставката!" и "Съпротива!", поне така звучат скандиранията им от площад Таксим. И от парковеге и площадите в Анкара. Ама нашето МВнР казва друго:"Стой си, Ердоган, много си готин! Бий ги тия мискини да им дойде акълът в главата".

Тази позиция е странна, още повече че сегашните управляващи у нас дойдоха пресни, пресни на власт именно след като улични протести принудиха кабинета Борисов да подаде оставка. Ако приемем логиката на външното ни министерство на пълна подкрепа за Ердоган, спокойно можем да върнем лентата назад и да кажем, че според правителството на Орешарски и силите, с чийто мандат и подкрепа то беше сформирано, и протестиралите в София, Варна и т. н. български градове са чиста проба екстремисти и терористи. Така ли е, господа от Външно? Ако е така, що дойдохте на власт? Че той и Бойко си беше бащица на народа като Ердоган, само дето беше без фес и не забради българските жени.

Хубаво си мълчахте досега за ставащото в Турция по ред причини – някои ги знаем ние, други – вие. Що ви трябваше точно с тая работа да се захващате? В българо-турските отношения има толкова кирливи ризи да перете, че няма да ви стигнат и три мандата и то ако имате воля и кураж. Вие 100% я нямате. Я изчакайте да приключат, ама наистина да приключат протестите в Турция, пък тогаз се захванете да свършите нещата, които великият дипломат Симеон Радев ви е поднесъл на тепсия с подписания на 18 октомври 1925 г. Ангорски договор , който задължава Турция да обезщети българите, прогонени от Източна Тракия и Мала Азия или избити след междусъюзническата война от 1913 г. Само това да свършите би било достатъчно. Но не изгалеждате такива. Че както писа Николай Хайтов в разказа "Мъжки времена" "Едно е да ти се иска, друго е да можеш, а пък трето и четвърто – да го направиш." Е, за толкоз години демокрация нито едно външно и нито едно правителство на България нито поиска, не че не можеше, ама и не го направи. Ама пък доживяхме правителство да ръкопляска на човек, който обяви нулева толерантност към инакомислещите и ги погна със сълзотворен газ, водни оръдия и гумени куршуми. Браво! Ама да знаете, че бъркате и то много! И ще патите!/БГНЕС

Коментар на Пламен Йотински - журналист


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.