Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Икономист: Отговор ли са нови избори?
18 Май 2013
Борисов вероятно се е надявал, че оставката ще увеличи шансовете му да бъде преизбран, надеждите му изглежда са се изпарили

Г-н Борисов се надяваше, че оставката ще увеличи шансовете му да бъде преизбран. Ако е така, надеждите му изглежда са се изпарили. "В разгара на кризата, държавният глава остана съвсем сам", оплаква се българският президент Росен Плевнелиев. Той все още е разочарован от решението на Бойко Борисов да подаде оставка като премиер в разгара на най-големите антиправителствени протести в страната през последните 16 години. Борисов, широкоплещест бивш бодигард, не искаше да е част от все по-непопулярно правителство, което протестиращите обвиниха за ширещата се корупция и високите сметки за ток. Той вероятно се е надявал, че оставката ще увеличи шансовете му да бъде преизбран, пише БГНЕС, позовавайки се на "Икономист".

Ако е така, надеждите му изглежда са се изпарили. На парламентарните избори на 12 май неговата партия ГЕРБ спечели 31% от гласовете срещу 27% за БСП. ДПС остана на трето място с около 11%. Четвъртата партия влязла в парламента, е националистическата "Атака", която получи 7%. "За първи път в новата история на България една партия печели изборите два пъти подред", заяви бившият конституционен съдия Георги Марков. Но също за първи път една партия печели с толкова малко подадени бюлетини. Резултатът предполага парламент без мнозинство, казват наблюдателите. С 97 депутати ГЕРБ далеч няма мнозинство в 240-местния парламент. Партията загуби около една трета от подкрепата си спрямо изборите през 2009.

Плевнелиев иска новото правителство да бъде сформирано възможно най-скоро, за да може парламентът да започне работа по нов специален закон за енергийния регулатор и по редица други реформи. Но партийните лидери вероятно ще се впуснат в седмици на пазарлъци. "Ясно е, че ГЕРБ няма да може да състави правителство", заяви лидерът на социалистите Сергей Станишев. Политическите лидери на ДПС и "Атака" обещаха да не подкрепят ГЕРБ. Станишев предложи програмно правителство, оглавено от социалистите в сътрудничество с тези две по-малки партии.

Това бяха апатични избори в нещастно време. Избирателната активност беше рекордно ниска, малко над 50%. Периодът преди изборите беше помрачен от скандали. Ден преди изборите прокурори откриха 350 000 допълнителни бюлетини в печатница, за чийто собственик се твърди, че е близък до партията на Борисов. Това накара опозицията да обвини ГЕРБ, че опитва да фалшифицира вота. "Това беше подготовка за тотално фалшифициране на изборите", заяви Станишев. Твърдения за незаконно подслушване накараха прокуратурата да обвини председателя на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов, бивш вътрешен министър, че "преднамерено е позволил на подчинените си, директорите на отдела за подслушванията, да вършат престъпления". Цветанов, срещу когото не може да бъде предявено обвинение, тъй като има имунитет като кандидат за парламента, отрече да е извършвал нередности.

"Ние сме шокирани от отчуждението между граждани и институции", заяви след изборите Андреас Грос, ръководител на наблюдателната делегация на Съвета на Европа. Изтощени от нарастващата безработица и бедност, българите загубиха доверие в избирателния процес и държавните институции. Безработицата е 13-14% спрямо 6% през 2007. Средната заплата е 400 евро, малко над 20% от населението на страната живее под прага на бедността.

Отговор ли са нови избори? "Бързи избори след избори няма да променят нищо", казва Плевнелиев. Четирите партии, преминали прага от 4% за влизане в парламента, трябва някак си да съставят правителство. Но е малко вероятно това да донесе стабилността, от която България отчаяно се нуждае.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

radi
06 Jun, 2013 | 15:36

Господин Борисов, така ли ще постъпвате винаги, когато Вие не сте на власт? И какво сега? Да започнем нови избори, защото на Вас не Ви отърват тези резултати? Какво ще стане, ако и след другите избори не Ви харесат резултатите и Вие не сте управляващи?...Избори до дупка ли?
Не мислите ли, че с това си действие искате да отвлечете вниманието на хората от започнатото дело срещу Цветан Цветанов? Осъзнайте се малко, малко ли изстрада този народ, че сега да го хвърлите в едни безкрайни палячовщини от Ваша страна? Примирете се най-после и помислете за тази държава, стига сте дърпали чергата все към Вас...и ние искаме да живеем по-добре, но Вие не ни го осигурихте...спрете се най-после...приемете поражението. като истински мъж, за какъвто се представяте.

Ветропоказател
18 May, 2013 | 18:57

ГЕРБ - простотия, калинки и лъжи. Сега и нова математика измислиха! http://ackoleff.blog.bg/politika/2013/05/18/goliamata-igra-celta-naroda-v-ygyla-kak-tylkuvat-rezultatite.1111476


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.