Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Пуснете котлон, спасете енергетиката
15 Април 2013
В ситуация, в която няма потребление, няма износ и има свръх производство, спирането на мощности е неизбежно

Износът на електроенергия може да бъде освободен. Кафявата енергия, невъзстановяемите разходи и зелената енергия трябва да бъдат извадени от цената за пренос при износа на електроенергия.

Възможно е това да се случи, но има редица допълнителни фактори. Отпадането на добавките към цената за пренос ще доведе до загуба на постъпления за обществения доставчик НЕК. Това ще натовари крайния потребител. Трябва да бъде намерен балансът.

Има редица предложения и идеи, като например да се намери начин да се изнася само зелена енергия. Има компании в Европа, които толерират зелената енергия и купуват само зелена енергия, но липсва опитът, липсва енергийна дипломация на България. Част от стойността на зелената добавка може да бъде намалена чрез износ на зелена енергия.

В ситуация, в която няма потребление, няма износ и има свръх производство, спирането на мощности е неизбежно. От гледна точка устойчивост на системата, изключването е неизбежно.

Потреблението на електроенергия в региона се е сринало с над 30 %, нашият износ също е намалял с над 30 %. Регионът преживява трудни енергийни времена и това се отразява върху потентността на българската енергетика. В нашия отрасъл дори има една шега: "Пуснете котлон, спасете енергетиката".

Идеята на МИЕТ при изкупуването на електроенергия от заводските централи да се заплаща само разликата между производството и консумацията е една успешна идея. Тези централи продават скъпа енергия на мрежата, а ползват евтина енергия за собствени нужди. Въпросът е колко ще помогне това. Тази енергия е много малко. Не повече от 50 милиона лева са плащанията за кафява енергия на когенерацията.

За да се реши кризата, са нужни редица непопулярни мерки, които минават през преструктуриране на енергийни производства и предприятия. Трябва да се изсветли процесът на ценообразуване за микса. Трябва да се преглътнат истините, че топлоенергията в България е прекалено евтина и тя се субсидира с електрическата енергия, произвеждана от топлофикациите.

Абсолютно наложително е изваждането на ЕСО от НЕК, защото по тази тема на България предстои да дава обяснения пред ЕС за нарушаване на процедурата за либерализация на пазара. Пълната независимост на ЕСО минава през отделянето му от обществения доставчик НЕК. /БГНЕС

Коментар на Иван Хиновски -  председател на Българския енергиен форум


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.