Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Спасов: ГЕРБ купува и изборните комисии
11 Април 2013
Ако институциите си вършат работата, няма да има нужда от никакви художествени самодейности, какъвто е Изборният борд

Ако институциите си вършат работата, няма да има нужда от никакви художествени самодейности, какъвто е Изборният борд. На народен език се казва прах в очите.

Още повече, че в него влезе човекът, който заяви, че няма да допусне друга политическа партия, освен избраната от него, да спечели. Става дума за Михаил Константинов. При това положение този Изборен борд е една художествена самодейност, която само може да създаде пробив в системата. Може би тя има за цел да обслужи управляващите, за да излязат с доклад, че нещата са точни и чисти, но това няма да допринесе реално за честността на изборите.

Появата на социологически проучвания с доста изненадващи резултати за една от политическите сили може да се тълкува като опит, да се оправдаят едни бъдещи фалшификации на вота. Това е най-близко до ума. Социолозите реагираха с възмущение на проявите на своите колеги, които станаха оръдие на тази манипулация.

Не само е възможно повторение на ситуацията от изборите през 2011, когато бяха регистрирани многобройни и фрапиращи нарушения, но и нейното влошаване.

Причината за това е, че служебното правителство, въпреки вменената му от закона задача да организира честни избори, отказва да смени определени фигури в изборния процес. Имам предвид областните администрации, които отговарят за изборните книжа и процедури.

Вече втора седмица сме депозирали в ЦИК и нямаме отговор на писмо, с което настояваме да бъде дадена изрична инструкция, с която да се разясни законовият термин, че наблюдателите имат пряка видимост върху оповестяваните резултати за всяка бюлетина, т.е. тя да бъде показвана на всички наблюдатели, а не единствено председателят и членовете да преценяват дали тя е валидна или не. Ние настояваме изрично тази пряка видимост да бъде разтълкувана като формула не само председателят и членовете на избирателните комисии, но и наблюдателите да могат да се уверят, че бюлетината наистина е действителна или не.

Знаете, че председателите на комисиите са 99% от ГЕРБ. А както знаете новата практика, въведена от ГЕРБ на предходните избори, беше да се купуват не само избирателите, но и ръководещите тройки на изборните комисии. Страхуваме се, че именно това може да се повтори и дори да се влоши.

Напълно възможно е ЦИК да излезе със становище, с което да направи това тълкуване на закона, което между другото е точното тълкуване на закона. Необходимо е ЦИК да вземе чисто организационни мерки за прекратяване и намаляване на възможностите за подобни нарушения, които бяха констатирани при проверката на ОССЕ на миналите избори. Резултатите от тези проверки са депозирани в Министерски съвет, с тях са запознати и политическите партии. Надявам се, че те ще бъдат взети под внимание.

Най-важното е да се спазят правилата и да се даде възможност на българите да дадат оценка на катастрофиралото управление. /БГНЕС


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.