Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Бойко Борисов си отряза Дянков и остава само с лява ръка
19 Февруари 2013
Веднага си личи, че никой не гледа гербаджийския телевизионен официоз ТВ 7. Ако гледаха, политиците щяха да са подготвени...

Навлизаме в инфлационната информационна спирала, когато прогнозите изпреварват новините. Докато съм писал предишната си статия за лявото злорадство от бумеранговия ефект на Борисовото дебелашко кокетничене с „американската карта”, същият е подписвал уволнението на своя вицепремиер, министъра на финансите Симеон Дянков- олицетворението на тази „американска карта” в управлението.

Реакциите на акта, с който Борисов угоди на отдавнашните остри нападки на левите срещу Дянков, довели дори до сблъсък с президента Първанов и начало на процедура по отстраняването на държавния глава през пролетта на 2010-та година, се свеждат до нещо като изненада. Веднага си личи, че никой не гледа гербаджийския телевизионен официоз ТВ 7. Ако гледаха, политиците щяха да са подготвени, защо в ранни зори гласът на тандема Борисов-Цветанов ясно предопредели събитието. С пламенни обвинителни пледоарии водещият Бареков изтъкна цели 4 причини Дянков да бъде уволнен. Очаквайте сега да ги чуете и от ментора му Борисов.

Трудно ми е да се състезавам в прогнозирането срещу картоиграчи с раздадени предварително роли, а и това не ми е целта. Но че ГЕРБ са на пързалката и им предстои да се спасяват поединично, това мога да предвидя със сигурност. Отнася се и до обслужващия персонал в медиите, освен ако той не премине отново в лагера на победителите, каквато е традицията на овдовяващите булки в медиите, готови вкупом да пристават на новия самец, оглавил племето.

От оголените кабели на управлението започна да бие ток и той взима жертви сред най-близкото обкръжение на генератора на тази власт. Още когато беше „изпържен” министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков стана ясно, че нещо не е наред с приказките за голяма взаимна любов на Борисов и САЩ. Посланикът на Вашингтон в София Джеймс Уорлик изрази тогава съжаление, което няма как да е просто лична позиция. А още преди това Борисов беше отстранил и Марий Косев, заместника на Трайков, който изобличи шефа на Лукойл за България Валентин Златев, че е станал консултант за АЕЦ „Белене” на руската страна ( срещу българската страна). Борисов се възмути не от приятеля си Златев, а от съмненията, че в това има нещо нередно: всеки може да си консултира когото си иска, каза той и „шутира” Косев.

Обясненията на Борисов за прогонването на Трайков бяха повече от екзотични- обвини го, че се пече на плажа в хотела в Катар и това било причината за резила на организирания там български икономически форум да няма никакъв интерес от страна на домакините.

В случая с Дянков обаче екзотиката няма да му помогне, а и времето за шикалкавене и говорене на глупости пред седналата на салатка и ракийка пред телевизорите невидима за монологичния автократ българска публика вече изтече. „Механите” вече са наистина тесни- хората са на улицата и откровено се зъбят на тирана. Това е като процеса на прохождането в плуването: първо трябва да се преодолее страхът от водата и потапянето на главата. После е въпрос на синхрон, тренировки и инстинкти. Всичко това предстои, но никой не знае докъде ще доплуваме срещу течението и завихрянето на уличните страсти. За тяхното овладяване се иска храброст, каквато Борисов демонстративно не притежава.

Блог на Иво Инджев


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.