Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
За нуждата от свобода в Интернет
13 Февруари 2013
В деликатната медийна среда в България социалните мрежи дават уникален шанс на различните организации да изградят собствен суверенен канал, посредством който посланията им да достигат директно до хората

За плюсовете и минусите на новите медии в интернет може да се говори дълго. Трудно обаче може да се промени начинът, по който интернет се използва, затова трябва да се ориентираме в даденостите.
 
Казано евфемистично, в деликатната медийна среда в България социалните мрежи дават уникален шанс на различните организации да изградят собствен суверенен канал, посредством който посланията им да достигат директно до хората, както са ги формулирали - без намесата на външни фактори.

В двадесет и първи век, повече от всякога, всеки човек е своеобразна медия, която при определени обстоятелства може да бъде достоверен източник на информация в съответствие с кредита на доверие, с който се ползва в обкръжението си.

Липсата на цензура е сред безспорните положителни белези на публикуваното в социалните мрежи, което значително повишава нивото на достоверност. А това, от своя страна, е великолепна предпоставка за създаването на истинско гражданско общество, тъй като всеки един да участва в дискусията.

Противно на общото възприятие, хората не са пасивни, просто дълго време им е липсвала възможността и медията да артикулират това, в което вярват. През последната една година много нагледно бе показано как вълни, чийто начало бяха социалните мрежи, се превърнаха в конкретни действия офлайн, довели до реални резултати – протестите на Орлов мост, „Дюнигейт“, недоволството на майките, гражданите срещу монополистите.

Тази нова мощ притеснява някои кръгове и те започнаха да провиждат регулация и ограничения. Поради самото си естество на медиум обаче, интернет винаги е една крачка преди законодателството. Затова опасността да се въвеждат ретроградни ограничения, повече вредящи, отколкото помагащи, не е за пренебрегване.

Според “Движение България на гражданите”, законовите рамки трябва да бъдат достатъчно широки и приети след щателна и широка обществена дискусия. Те трябва да се простират само до границите, които не бива да се прекрачват - детска порнография, разпространение на наркотици, религиозна омраза, тероризъм, лишаването от фундаментални човешки права.

Всякакви други опити за ограничения ще са несъвместими с демократичните ценности, свободата на изразяване, природата на интернет-технологиите и духа на модерното европейско общeство.

“Движение България на гражданите” ревностно ще следи опитите за налагане на ограничения без обществено обсъждане и ще реагира на всеки случай, който крие опасност от цензура в интернет.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.