Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В БФС чуят ли за черно тото, стават далтонисти
9 Февруари 2013
Понякога в Европа България е спомената, понякога не, но не берете надежда, не се надявайте, че има грешка или, че там, където не ни пише, ни няма

Скандал след скандал за черно тото заливат Европа. Понякога България е спомената, понякога не, но не берете надежда, не се надявайте, че има грешка или, че там, където не ни пише, ни няма.

Това се отнася най-вече за господата в Българския футболен съюз след излезлите през тази седмица разкрития на Европейската полицейска служба за близо 400 уговорени срещи в Европа в периода 2008-2011 година. В доклада тактично или случайно отсъства името на България - но да се радваме ли? Не призна ли самата ФИФА контролата ни с Естония, играна през 2011 година, за уредена от сингапурския престъпник Уилсън Перумал, сега затворник във Финландия по сходни причини? Не си ли призна целият тим на Зимбабве за взетите пари, за да падне с 0:5 от нашите младежи през 2009 година? В африканската страна този скандал взе много жертви, отново бе споменат Перумал, а у нас всичко остава някак покрито. Забравяме ли и контролата с Южна Африка през 2010 година, която временно свали от поста дори шефа на футбола в домакина на Мондиал 2010? За трети път тук споменаваме г-н Перумал. За тези срещи знае цялата общественост, камо ли "Европол", правете си сметка за мачовете, които не знаете.

С примерите може да продължаваме още няколко абзаца, но май няма смисъл. В юношеския футбол проблемът е още по-тежък. По чуждестранни издания взеха да излизат информации, че ЦСКА - Базел е в списъка на "Европол", но тишината от сградата на БФС продължава. Вместо това анонимни източници от съюза съобщават днес за нови "бомби" - 10 уговорени срещи в България през 2012 година. Ако г-н Борислав Михайлов има нещо да съобщи на българския народ, отдавна дойде времето да го направи. А не да си замазваме очите с арести на футболистчета от Бургас за това, че залагали нелегално на международни срещи, обаче видиш ли, не ги манипулирали. И да се бие в гърдите заедно с МВР за "успешната акция"? Или да чуваме за тъста на Боби, който направи милиони от дюните. В "Биволь" излезе информация, че и бившият национал искал имот там.

У нас явно сме далтонисти, тъй като черното тото ни се вижда много бяло. "Европол" говори за заподозрени срещи в над 15 държави. Споменават се страни като Австрия, Германия, Финландия Унгария, Словения и прочие, та у нас ли няма да има нещо изгнило? В гореспоменатите държави обаче разликата е, че вече има присъди и обвинения, а за нас остава да "сме една от останалите осем държави с разследващи следователи", поне както гласи докладът. Или пък изобщо да ни няма в борбата с този рак на съвременния футбол, което също е вариант. Би Би Си обаче не спира да забива пироните си в родния ковчег. Само преди дни медийният гигант в свой коментар посочи страната ни за корен на черното тото на Стария континент и едва ли не я обвини за придвижването на проблема до Острова. БФС се "противопоставя" на проблема, като праща разни хорица на семинари на Интерпол - вероятно, за да засвидетелства дейност. Боби пък каза преди време, че имал само 15-16 сигнала по въпроса за последните три години, "което не било толкова много като процент".Факт е обаче, че освен скандала с бургаските играчи и юношите на Спартак Плевен, Михайлов няма с какво да се похвали в тази борба за целия си мандат. Нека поне да ни информира как напредва БФС по проблема и напредва ли изобщо.

Отворете "Гугъл", напишете "Bulgaria match fixing" и разглеждайте, има какво да се види. Особено от последните седмици и дни и особено за тези, които вярват в неугасващия блясък на българския футбол (има ли такива?). Например, днес видях как в дубайски блог анонимен бивш футболист си обяснява най-спокойно как навремето играл с един българин. Та този българин му обяснил интересна случка - няколко минути преди края на уговорен мач в България, всичко вървяло добре, когато, без да иска един от играчите си вкарал автогол. Мафията била недоволна, а този случай далеч не бил изолиран. Говорим за събития от може би десетина години, може би по-рано. Всичко това в плюс за българския футбол зад граница.

Да се сетим отново за Би Би Си, чието радио направи разследване, посветено на най-популярния спорт у нас, озаглавено "Смъртоносната игра на България". В него босът на Левски Тодор Батков бе описан като "типичния балкански мафиотски бос, известен с връзката си с руски милиардер, който е изгонен от България и е обявен за международно издирване". "Голяма част от собствениците на отбори в България са част от мафията и много малко политици имат смелостта да се изправят срещу този проблем. Да имаш футболен клуб е много добър начин да легализираш разпространение на наркотици, проституция и други незаконни дейности", казаха още в разследването си Би Би Си.

Изводите са ясни. БФС е затънал сериозно в борбата си с организираното уговаряне на срещи с българско участие. БФС не предприема нужните (никакви) мерки срещу черното тото. БФС омаловажава сериозността на проблема, залял цяла Европа, отдавна и родните ширини. БФС се опитва да замаже очакванията на обществеността с няколко ареста на дребно. БФС не информира своевременно и точно обществото за нещата, които знае по въпроса (пример е последното изтичане на информация за 10-те разследвани от УЕФА мача у нас през последната година). В резултат на това репутацията на най-популярния спорт у нас продължава да се руши - нещо, което не е от вчера. Неслучайно после трудно вземаме и един милион евро за свой талант в чужбина, а същевременно шефът на съюза ни е важна фигура в Изпълкома на УЕФА - отговаря за плажния футбол и футзала. /БГНЕС

Ростислав Чанев, репортер в спортния отдел на БГНЕС


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.