Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Бонуси за администрация и мизерстващо общество
1 Февруари 2013
Парадокс: администрация, която работи много добре за държавата, но в същото време не работи за обществото и за хората

Имаме една странна държава с добре работещ чиновнически апарат и всички останали сфери, които са зле.

Единственото, което работи в България, е администрацията. Остава въпросът как изглежда нейната добра работа при положение, че всички останали отрасли са зле. Очевидно тя работи за себе си. В този смисъл явно се оценява добре и си раздава бонуси.

Тук въпросът е в това кой оценява тази работа. Ако я оценяваше обществото и ако зависеше от него, то със сигурност би намерило по-добри начини за разпределението на тези пари. Но тук става дума за оценка на самата администрация. А тя казва: в крайна сметка няма никакви скандали, ние сме чудесни и работим прекрасно и съответно имаме право на тези пари. В резултат на това се получава и противоречието: добре работеща администрация и мизерстващо общество.

В условията, когато нищо не работи добре и не е наред - безработицата расте, икономиката стагнира, здравеопазването е зле, образованието изпитва сериозни проблеми – на кого може да се разчита в един вече предизборен период? На чиновническия апарат. Създава се едно усещане, сходно с това на старата поговорка: цялата рота не марширува в крак, само старшината марширува в крак. Нищо не е както трябва, но вижте администрацията, тя поне е много добре. От това още веднъж следва парадоксът: администрация, която работи много добре за държавата, но в същото време не работи за обществото и за хората. /БГНЕС

 

Коментар на социолога Кольо Колев, директор на агенция "Медиана"


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

ana
01 Feb, 2013 | 10:25

ogromni bonusi-nekolko mim.pensii si razdawat,a na nas po 5lw,da gi trushne dano


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.