Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Връзката между екологията, политиката и маите
3 Януари 2013
В края на 2012 Цачева и Цветанов протестираха против протестиращите, багери заравняваха дюни, а Борисов обикаляше медиите да обяснява как никога не е имало по-голяма демокрация

Краят на 2012 година бе в пълен унисон с цялостното управление на държавата. Цачева и Цветанов протестират против протестиращите от Орлов мост, багери заравняват дюни от защитена зона към Натура 2000 в Несебър,Станишев прави референдум, а Борисов обикаля медиите и обяснява как никога не е имало по-голяма демокрация в България до момента.
 
Това не е политическа инфантилност, това е политическа арогантност, която със сигурност на изборите ще прерасне в политическа автофагия и избирателите ще накажат жестоко това двуличие.
 
Да, и на мен не ми се вярваше, но го видях - Цачева и Цветанов - водачи на протест против протестиращи. Замислих се къде другаде управляващите организират протести срещу гражданската опозиция, първо се сетих за Либия и Кадафи - преди да бъде свален имаше протести в негова подкрепа, после се сетих за Русия и Путин, около изборите протестите против Путин бяха заглушени от протести против протестите. В тази група сме и ние, редом до Кадафи и Путин, може спокойно да наредим Борисов - той няма да се обиди, ще го приеме като признание.
 
Интересна е тази „загриженост” на управляващите. Защо не направиха протест в подкрепа на Северозапада, най-бедният район в ЕС, защо не направиха протест за липсата на пътищата и болници в област Смолян, където след спиране на болницата в Девин починаха 15 души в линейки по пътищата, защо не направиха протест в подкрепа на майките за по-големи майчински, които реално отглеждат бъдещето на нацията?

Защото ако не стои голяма фирма зад тях, с много пари и възможности, не си мърдат пръста. Интересно е кой стои зад Юлен АД и Витоша ски АД. Г-н Цеко Минев твърди че не е той, зад акционерните дружества има някакви офшорки с неизвестен собственик, тоест, ние сме си дали планините на неизвестен наемател (концесионер), който се предполага, че ще се отнесе морално и отговорно с поверената му абсолютна държавна собственост. Да попитаме някое частно лице, дали би направило това със своя собственост, дали би я отдало под наем, без да знае на кого я предоставя?
 
Но нека предположим, че наистина има нужда от още един лифт в Банско, това ли е начинът да се прокара такова решение, вместо да събереш обществеността, да обсъдите вредите, рисковете, да се вземе информирано решение, да се послушат еколозите за реалните опасности, с които ще се сблъскаш, когато унищожиш още от природата, заради която в крайна сметка има поминък за хората. Важно е да се знае, че не лифтовете са основата, основата е природата и ако ние не си я пазим, никой няма да може да ни помогне - Слънчев бряг е пример за строителство без мисъл.
 
Но не, вместо да седнат и да работят за реалното развитие на районите, управляващите правят протест и против какво протестират? Против това, че цялата официална и неофициална власт е в тях (парламент, правителство, медии, президент, Висш съдебен съвет, главен прокурор) и против това, че се заражда гражданско общество, което е твърде добре информирано, за да бъде манипулирано.
 
И докато Цачева и Цветанов „протестират” в Банско, багери заравняват дюни от защитена зона към Натура 2000 в Несебър чрез спорна продажба, чрез поредната схема за източване на държавни пари, чрез низ от добре отиграни финансови хватки. Г-н Мирослав Найденов отново е там, на поста си, храни партията с пари от поредната схема за присвояване на държавен капитал. Но както казва Стефан Цанев в книгата си „Да убиеш вярата” - така и не е била потърсена отговорност на убийците на хиляди инакомислещи в лагерите Белене и Ловеч, че за какво им е да се притесняват на днешните управляващи за едната далавера, кой ще се наеме да им потърси отговорност? Ето това е въпрос за един милион избиратели.
 
В края на годината и в началото на “края на света” нашата икономика досущ прилича на икономиката на маите, няколко години преди тази цивилизация да се самоунищожи. Те са били съюз от градове, подобно на днешния ЕС. Имали са един град - Дос Пилас, който не се занимавал нито с търговия, нито със земеделие, той съществувал само от данъците на селските райони в околността. Подобно на нашата икономика, която в момента има някакъв растеж само благодарение на 2-те милиарда от европейски фондове годишно. Фаталната съдба на маите започва точно от този безполезен град, в който елитът на маите се разраснал до огромни размери, в един момент липсата на баланс, постоянните конфронтации с другите градове и екологичните катастрофи довели до унищожението на една от най-развитите цивилизации в историята на света.
 
Надявам се да греша и това сравнение да не се отнася за България, но пътят, по който сме поели, е повече от грешен, ние сме като кърлеж за ЕС, ако нашата икономика не започне да съществува и да се развива като самостоятелен организъм, ще последваме съдбата на кърлежа и скоро ще ни премахнат. Пътят на пълната заблуда, че и без реална икономика винаги ще има ЕС, които да ни дават, на загубилия усещане за реалност„елит” и на подценяване на екологията, това е пътят на маите, път, по който никой не иска да се придвижва.

Хубавото е, че освен град Дос Пилас е имало и град Канкуен, неговият владетел успял да съхрани града с години след започналия упадък на маите, като градът разчитал на търговията и избягвал конфронтациите. Тук се ражда надеждата, че с правилното управление можем да се върнем на правилния курс. Всичко зависи от нас, способни ли сме да направим информиран и отговорен избор, способни ли сме да работим за по-добра България, не да чакаме „месията”, а ние самите да поемем отговорността и да намираме отговорите.
 
Коментар на Георги Гочев за Glasove.com


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.