Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
За употребата на медията като ибрик
28 Декември 2012
Важно е да се докаже, че учените са паразити и мошеници, че искат да се мотаят по командировки, че не знаят какво е Skype и дори искат да им плащат за труда

Ако някой е пропуснал най-жалката гледка на нашия четвъртвековен преход, може да я намери в архива на „Факторът Кошлуков”. Един бивш студентски трибун, фалирал на политическото поприще, се изхранва чрез ибрика на властта.

Денят е 8-ми декември – най-подходящо време да се полее с помия Алма матер. Темата е „финансирането на науката в България”. Компетентността – „нула”! Дори Сергей Игнатов, известен с безцеремонност и арогантност, седи смутено пред запенения от възмущение водещ. Познанията на Емил достигат до там, да бъдат сравнени моделите на квазикристали от графен (въглероден материал, за който е връчена Нобелова награда за 2010 г.) с копане на дупка. Копаеш – после ти плащат. Сигурно е така и в поръчковата журналистика, плюеш – после ти плащат. В науката обаче е обратно. Първо влагат много пари, за да станеш учен (държавата и семейството), после влагат много пари, за да създадат компетентен в науката политик (за да знае „що е научен приоритет”), след това дават още повече пари за да създадат научна инфраструктура (данъкоплатецът) и накрая се получава научен продукт. Колкото повече вложени пари – толкова по-качествен продукт. Колкото по-качествен продукт – толкова по-богат народ. Може би някои си мислят, че в микроскопична Финландия се е появил гигантът Нокия по силата на слепия пазар. Или в средно голяма Корея, без държавна политика, са се родили супертигри, като Самсунг. Заблуда е!

Съвсем неотдавна, британският канцлер на хазната (министър на икономиката и финансите) Джордж Осбърн заяви, че само неговата страна ще вложи 50 млн. паунда за изследвания на графена, като фундамент на бъдещото материалознание, нанотехнологии и електроника. На интернет-страницата на Консервативната партия той пише: "Ще инвестираме 50 млн. за глобални изследвания на графена и създаване на технологичен хъб за комерсиализация. Той ще действа като катализатор за нови предприятия, привличане на глобалните компании и превръщане на научното откритие в богатство и работни места за Обединеното кралство".

В същото време националният ни фонд „Научни изследвания” провежда конкурс за финансиране на научни и научноприложни изследвания в приоритетни области. В конкурса участва колектив с проект по графен. Базова организация е Софийския университет „Климент Охридски”. Ръководител – млад учен. Млад, но защитил докторат във Франция. Същата Франция, която трескаво търси възможности за заемане на позиции в тази област. За втора поредна година Генералното консулство на Франция заедно с американския щат Джорджия партнират в поредица от конференции под надслов "Франция-Атланта - Заедно към иновации". „Защо да се изучава графена, а не друга област на науката? Отговорът трябва да се намери в изчерпването на границите на силиция”, казва Валтер де Хеер, директор на интердисциплинарен изследователски и инженерен център по графен в Калифорния.

Проектът на младите български учени, разбира се, е отхвърлен. Отхвърлен е по правилата на фонда, с решение на изпълнителния съвет, утвърден от министъра на образованието и науката. Проектът, разбира се, не е приоритетен. Тази година е  приоритетно да се дадат пари на близките сътрудници на Рангел Гюров, защото той е председател на изпълнителния съвет. На Ралица дават 200 000, на Харизан 420 000, а на Бойко 480 000 лева. Приоритетно е да се гепи някой милион, защото може да е за последно.

И гледай ти, младите учени протестират! „Кой си ти, бе, Гюров? Какво разбираш от научни приоритети?” А той седи геройски в прес клуба на БТА и малоумно повтаря – „професор съм, професор съм...”. Тогава учените се насочват към министъра – „Кой си ти, бе, Игнатов? Какво разбираш от научни приоритети?”.

А министърът си има механизми и включва тежката артилерия на властта – медиите. Важно е да се докаже, че учените са паразити и мошеници, че искат да се мотаят по командировки, че не знаят какво е Skype и дори искат да им плащат за труда.

Ако наистина някой е пропуснал „Факторът Кошлуков” от 8-ми декември 2012 г., моля намерето го в архива. Там ще видите най-жалката гледка на нашия четвъртвековен преход – министър-дилетант и продажен журналист си говорят за наука.

Коментар на проф. Лъчезар Аврамов


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Херострат
28 Dec, 2012 | 21:21

Питам се, защо учените-другите учени- мълчат! Къде е цвета на нацията! Интелигенцията? Какво тук значи някой си Игнатов? За другият въобще да не говорим...обидно е!

Учен
28 Dec, 2012 | 20:38

Браво на професор Аврамов. Кощлуков се изложи, но заедно с това изложи и подхода на фонда вмеесто да го оправдае. Между другото освен, че проектът за графена е определен като неприоритетен, за такъв е обявен и проект за съдаване и изпитване на нови лекарстав за СПИН., основани на нов принцип И двете области са оценени като маловажни и не са финансирани.

Браво
28 Dec, 2012 | 16:48

Браво, професоре! Разказа им играта с тая статия - по научен начин


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.