Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Близо 1,6 млн. българи са емигрирали в годините на прехода
30 Август 2012
Други около 27 на сто от българите биха емигрирали и сега, стига да им се отвори такава възможност

Около 1,6 млн. българи са емигрирали в годините на прехода, заяви президентът на КТ „Подкрепа" д-р Константин Тренчев при представянето на изследване за мобилността на трудовия пазар. Според проучването около 27 на сто от българите биха емигрирали и сега, стига да им се отвори такава възможност. Основната причина за това е ниското ниво на заплащане и липсата на работа.

По отношение на срока, за който биха работили извън страната, 60 на сто заявяват, че са готови да останат в чужбина за какъвто и да е период, 35 на сто желаят непременно да се върнат в България. Факторите, задържащи трудовата емиграция, са въведените ограничения да достъп до пазара на труда в европейски страни. Все още в Белгия, Германия, отчасти Австрия, Малта, Люксембург има забрана за трудова заетост, каза Нонка Каменова от синдикалната организация.

Най-предпочитаните дестинации за установяване на българите са Великобритания, Германия и Испания. Въпреки кризата интересът към Гърция също не е намалял, отчитат експертите. Те цитираха и изследване на Европейската комисия, според което емигрантите от България и Румъния не водят до сътресения на трудовите пазари на съответните страни.

Според Константин Тренчев от една страна трябва да се помага с достатъчно информация на българите, които отиват на работа в чужбина, но от друга - трябва да се предприемат мерки за задържане на младите и компетентни хора в България.

„Какво остава в България? Въпрос, който би следвало да бъде приоритетен не само за нас като обществена организация, а най-вече за хората, които вземат решенията и държат писалката: как да задържим и да мотивираме да останат научените, обучените, качествените хора в тази държава. Това е огромният въпрос. И тъй като изтичането е бавно, като лекар мога да ви кажа, че когато един кръвоизлив настъпва бавно, човек се адаптира, докато накрая полека-лека просто тихичко си угасне. Към болката също се адаптираме, която постепенно се засилва. Тези процеси текат подмолно и затова не са стряскащи, но перспективата е ужасяваща", каза президентът на синдиката Константин Тренчев,предаде Дарик.

Изследването отчита още, че добре образованите българи, които заминават за чужбина, успяват да се реализират добре, въпреки че има случаи, в които те работят на място, което е под нивото на компетенциите им. Българите, които заминават за нелегална работа, трудно успяват да се адаптират.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

danail
30 Aug, 2012 | 18:22

Kraino vreme e toja ULTRA PREDATEL DA BUDE IZHVURLEN OT Balgaria.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.