Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Цветан Цветанов покровителства икономическата престъпност
10 Август 2012
В това ГОРД обвини вътрешния министър

Как се превежда„шменти-капели“ на немски?
Това беше абсолютният „хит“ по време на първото официално посещение на Борисов като Премиер в Германия.
Пред аудиторията от опитни политици и достолепни индустриалци, той обясни, че нещата в България са „шменти-капели“.
Разбира се, политическия бонтон предполага да бъдеш въздържан, независимо от изречената глупост. Затова и Канцлера Меркел беше повече от лаконична – „Ще бъдем справедливи в оценката си за България“.
Припомням тази „сценка“ защото тя е показателна за модела на поведение на управляващите. Както и обективността в нагласите и оценките на Германия, безспорен политически и икономически лидер на Европа.
Миналата седмица дойде безапелационната позиция на Министъра на вътрешните работи на Германия Ханс-Петер Фридрих –България не е готова да пази границите на Европа.
Няма шменти-капели!
Посредствен бе опита на Цветанов да заблуди някого за готовността ни за Шенген с прясно боядисани огради и КПП-та.
Националната сигурност е интелектуален и технологичен капацитет.
Провали се опита на българското правителство да се оправдава за липсата на доверие от Европа с позицията на холандските националисти. Близо две години ни беше внушавано, че Холандия спира България за Шенген, защото по този начин решава вътрешнополитически въпрос.
Преди дни последва и реакция отстрана на немския посланик Матиас Хьопфнер. Той търсеше в София отговори за корупцията при възлагане на обществени поръчки. Защото е станало пределно ясно, че критериите за конкурсите по ЗОП се пишат за определени фирми, че опита професионализма нямат значение. Най-важното условие е в готовността да се „върнат” 10-15% от бюджета на обществената поръчка.


Но защо Посланик Хьопфнер търси този отговор от БОРКОР?
Може би, защото това за Германия изглежда като организирана икономическа престъпност.
БОРКОР е административен паразит, който до сега не е произвел нищо смислено. Отчета на тази бутафорна структура се свежда до обзавеждане на кабинети и имитация на дейност.
Вицепремиерът и Министър на вътрешните работи Цветанов е истинският покровител на този процес.
Така, че нормално е германците да се държат към нас, като „изгубени в превода“.
Защото на немски няма„шменти-капели“ нито в буквалния, нито в преносния смисъл.
Германия е блестящ пример за това как се справя в най-кризисното време, след Втората световна война. Сред икономическа и социална разруха, единствената сила е в хората, в техните качества и способности.
Така се прави по време на криза, инвестира се в Човека, а не в асфалт. Хората, а не магистралите са двигателя на икономиката. А коя е най-важната предпоставка за живота на хората, за движението на парите, за растежа на икономиката – сигурността.
Това е най-големият провал на управлението на Борисов!
Защото границите ни се оказаха като „разграден двор“. Защото инвеститорите се отдръпнаха и защото хората в България не се чувстват сигурни нито в днешния, нито в утрешния ден.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

danail
10 Aug, 2012 | 18:29

mahnete toia korumpiran prostak i nekadurnik ot forumite. otvrat e...


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.