Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Кошлуков: Чудовищен скандал!
26 Април 2012
Три неща бяха особено впечатляващи в скандалните разкрития. Първо, че служителите на НСО са използвани като доносници

В предаването на TV 7 "Факторът Кошлуков" полк. Николай Марков, бивш служител на НСО разказа неща, които са наистина меко казано скандални. Тези неща той вече ги е изпратил като информация и очаква отговора за тях.

В предаването ние също ще продължим темата и ще търсим реакцията на президентството. Три неща бяха особено впечатляващи в скандалните разкрития. Първо, че служителите на НСО са използвани като доносници. Г-н Марков заяви, че са им раздавани бланки, които той притежава, но поради опасност, че може да наруши закона, не успя да покаже. Тези бланки са им дадени да ги попълват и да се търси информация за всички охранявани лица в републиката. Напомням, че охраняваните лица в България са най-висшите - президент, премиер, председател на парламент, шефове на парламентарни групи, министри. И ако НСО е събирала информация и е попълвала стандартен тип информационни формуляри и бланки с тези данни, това означава, че е трупала за Георги Първанов досиета за хората, които вземат решенията за съдбата на страната. Нещо повече, г-н Марков каза, че една от графите, които е трябвало да попълват, се е наричала недъзи. За тези хора е дадена информация, която може да ги злепостави. Какво означава недъзи, освен пороци, проблемни ситуации. Очевидно това е информация, която е използвана за шантаж на високопоставените държавни служители. Това е чудовищен скандал. Службата, която трябва да пази сигурността на държавните мъже прави точно обратното - да ги шантажира. Не знам дали си даваме сметка за това изказване на г-н Марков.

Второ, НСО е прикривала. Той заяви, че служителите са карани да премълчават факти и даде конкретен пример с пътнотранспортно произшествие, в което е участвал Първанов. Това е директно нарушение на законите на ДАИ и на най-елементарен човешки морал. Службата, която трябва да пази президента, всъщност е прикривала престъпления, които нарушават законността. Ако генерали са карани да премълчават очевидни неща по конкретни случаи, не твърдя, че става дума за тази случка..., трябва да им напомня, че има членове на Наказателния кодекс.

Трето, стана дума, че парите, които са предназначени за тази служба всъщност се компенсират, използват, набавят по ... съвсем незнайни пътища.

Ако припомним, че тази информация вече е дадена на новия президент и прокуратурата, мълчанието на тези две най-висши институции е най-меко казано озадачаващо. Росен Плевнелиев в своята кампания заедно с Маргарита Попова обеща, че ще превърне президентството в подредена къща, че ще направи ревизия на управлението на Първанов, че ще покаже информацията, която беше крита в продължение на 10 години. Така наречените 100 дни - толерантен период на изчакване - отминаха. Ние все още нямаме информация за това какво е показала тази ревизия, как са ползвани специалните служби, по какъв начин са карани да работят. Нещо повече кои са лицата, участвали в тези нарушения.

Ако това се развие, най-близкият пример е от американската история - случаят Уотъргейт, който доведе до оставка на президент /Ричард Никсън през 1974 - бел.ред/, процедура на импийчмънт, след което той беше помилван от новия държавен глава /Джералд Форд - бел.ред/. Тогава ставаше дума за подслушване на опозицията в щабквартирата им по време на предизборна кампания. Това беше нарушение на всички закони и доведе до най-тежката политическа криза в Америка.

А у нас става дума за събиране на информация, следене, шантажиране в продължение на години. Няма нищо по-важно от тази тема в България. Ако това е вярно, Първанов трябва да излезе и да каже какво е разпореждал, за какво е използвал своята охрана. Генерал Атанас Атанасов заяви, че подобни неща се случвали и в разузнаването. Г-н Марков заяви, че голяма част от служителите на НСО всъщност работят и за престъпни босове. Не знам как подобно твърдение може да бъде подминато безразлично. Прокуратурата трябва да направи всичко, за да се обърне към тази тема. Тази информация, която е събирана, може да е изтичала към престъпни босове от подземния свят. Популярният лаф, че само в България мафията си има държава, тук звучи още по-страшно. Тя не просто си има държава, а ползва службите на държавата. Първанов след това изказване е длъжен да излезе и да направи изявление по тази тема, защото господин Марков – бивш служител на НСО посочи конкретни факти.

Но най-интересното е, че след като Плевнелиев започна битката си с Държавна сигурност и каза че не може да допусне дипломати агенти на бившите служби да бъдат назначавани за посланици, в същото време 17 души от ръководството на НСО са от ДС. Това са хора, на които и НАТО не вярва, а те осигуряват нашата сигурност. Това е абсурдно.

Няма нищо по-важно от това как работят службите за сигурност в страната, защото те пазят хората, които взимат най-важните решения в България. Това е чудовищен скандал. /БГНЕС


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

LILA
26 Apr, 2012 | 19:43

takava ezialata politika dnes-krepiat se samo na donosi-egati i durjavata.Na men mi spriaha odobrenie na dokuenti s viza,saglasie na sused,dolepeno stroitelstvo do drug garaj,vurhu staro bungalo zaradi DONOS na korumpiran moshenik s nezakonna sgrada,no toi e prikrit i toleriran ot prokletoto DNSK iPANCHAREVO,zagrabil chujda zemia,no izmamnik-az da subariam normalen garaj i pak da go postroiavam,zaradi mazohistite ot RDNSK i DNSK --nezakonnoto ot PaNCHAREVO-PULNO E PRESTUPNIZI I dps MOJE BI RABOTI V POLZA NA TOVA PRESTUPNO DEIANIE NA dnsk


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.