Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Накъде върви ГЕРБ
21 Февруари 2012
Най-правилният отговор на този въпрос е "надолу"

Най-правилният отговор на този въпрос е "надолу". На първо място, защото логиката на изминалите 20 години показва, че при опит да остане на власт всяка управляваща партия обикновено получава между 50% и 60% от гласовете подадени за нея на предишните избори, коментира политолога Димтър Аврамов. Има още една закономерност. Колкото по-убедена в успехите на управлението си е една партия, толкова по-нисък резултат получава на следващите парламентарни избори.

ГЕРБ засега са убедени, че имат най-доброто управление в последните 20 години. Така, ако политическите процеси са резултат от действието на обективни фактори, то би трябвало ГЕРБ да има не повече от 60 - 70 депутата в следващия парламент. Разбира се във всичко има първи път и ГЕРБ може да стане изключение от правилото. Цената на изключението обаче би било нещо необичайно, което да разтресе политическия ни живот. И понеже хипотезата "небивал разцвет" не изглежда сериозна в следващата година, остава неприятната хипотеза за сериозна национална криза или заплаха за сигурността на страната.

Всъщност има още една възможност, която също минава през криза, но в локален мащаб. ГЕРБ може да спечели следващите избори, ако основният му конкурент БСП изпадне в политическа криза.

БСП поне привидно би трябвало да е в подем, особено след като председателят й Сергей Станишев бе избран за лидер на ПЕС и в момента има статут на политик от висок европейски мащаб. Това обаче e само привидно, защото в БСП има сериозен дестабилизиращ фактор и той се нарича Георги Първанов. От президентството той се премести на Позитано и открито заяви, че или ще бъде център на власт в БСП, или ще вземе цялата власт в партията. И двете може да не се случат. Твърде вероятно е да се случи друго - сериозна вътрешна битка в левицата, която да я отслаби и да я лиши от възможността да спечели изборите. Тогава има голям шанс ГЕРБ на втори поред парламентарни избори да бъде най-влиятелната партия в България.

Ето как Георги Първанов може да стане спирачка по пътя "надолу", по който е тръгнал ГЕРБ. За такъв сценарий не е нужно да има договорки между лидерите на ГЕРБ и Първанов. Достатъчно е всеки да бъде себе си и да остави нещата на природния си талант. Тоест ГЕРБ да продължи да управлява както досега, а пък Първанов да прави това, което може най-добре.

Димитър Аврамов за БГНЕС


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.