Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Или социолозите грешат, или ...
21 Октомври 2011
Разликите в прогнозите на родните социолози варира между 10 и повече процента

В предизборната обстановка у нас като че ли най-вярна прогноза дава НИМХ и то за времето. Всяка социологическа агенция обаче дава различна прогноза за изборите. В социологията се допуска възможността за стохастична грешка в минимални проценти. Разликите в прогнозите на нашите социолози обаче варира между 10 и повече %.

Какво показват данните от последните проучвания на водещите агенции. НЦИОМ прогнозира 30% електорална подкрепа за кандидатът на ГЕРБ Росен Плевнелиев. Според "Алфа Рисърч" обаче той ще спечели 21.5%. Данните на "Галъп" отреждат на Плевнелиев 29 %, "Медиана" 29.8%, а Центърът за анализи и маркетинг 33.8%. Според данните на "Алфа Рисърч" 42 % от избирателите няма да гласуват, "Медиана" обаче прогнозира в пъти по-малко негласуващи – 17.1%. НЦИОМ дава прогноза за 45 % негласуващи граждани. Данните за първият подгласник на Плевнелиев – Ивайло Калфин също за различни. Според "Галъп" и НЦИОМ той ще се спечели 21%, Центърът за анализи и маркетинг обаче му дава с 3 % по-ниска прогноза, а медиана с 2.2% по-висока. Най-малко електорална подкрепа за Калфин предвиждат от "Алфа Рисърч" – 16.4 И при него, разликите в прогнозите варират до 7 %. Меглена Кунева, според "Галъп" има 11 % електорална подкрепа, с 1.3% е по-ниска прогнозата на Центъра за анализи и маркетинг, а тази на НЦИОМ с 3 %. "Алфа Рисърч" определя 9.5% за Кунева, но "Медиана" и отрежда цели 17 %. Съществени разлики няма при Румен Христов, кандидат на СДС и Волен Сидеров от "Атака". Проучванията отчитат между 2 и 3 % подкрепа за Христов и между 4 и 5 % за Сидеров.

Трябва да се отбележи, че винаги има разлика в начина, по който са зададени въпросите към респондентите. На второ място е достоверността на извадките. Социологическите проучвания влияят по различен начин на избирателите. Едни могат да бъдат разколебани да подкрепят партия със слаб резултат, а други да бъдат мотивирани да гласуват за силна партия. Но прогнозите не могат да бъдат категорични никога, особено в ситуация на президентски избори като предстоящите у нас. Защото ако се стигне до балотаж не се знае какво ще бъде преразпределянето на гласовете от загубилите кандидати към достигналите до втори тур. Чия прогноза ще се доближи максимално до реалния резултат, винаги се разбира след вота./БГНЕС


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.