Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Черният пазар на кръв процъфтява в България
30 Май 2011
Търговията с кръв и кръвни продукти е незаконна в България, но според адвокатите е трудно да се докаже

Хора, готови да станат донори на кръв срещу заплащане, чакат пред Националния център по хематология и кръвопреливане в София. Това е суровата реалност за пациентите и семействата в България, изпитваща проблеми страна от ЕС, където донорите са рядкост, болниците нямат средства, а търговците на кръв -главно мъже от ромски произход - процъфтяват. Търговията с кръв и кръвни продукти е незаконна в България, като се наказва с глоба до 7 100 долара, но според адвокатите е трудно да се докаже, защото се изисква платилият да подаде оплакване. Повечето семейства са толкова отчаяни, че смятат платените кръвни донори за животоспасяващи, отбелязва nola.com. На улиците около клиниката за кръводаряване хора предлагат кръвна група по избор, но цените от 200-250 евро може да не са по джоба на всички пациенти. След сключването на сделката донорът се появява и се представя за роднина в клиниката, като получава сертификат за дарител. Сертификатът на свой ред се продава на семейството. Ако кръвта се окаже без болести, тя попълва резервите на клиниката.

Кръвопийци или спасяващи животи са платените донори? Зависи откъде го гледате. За много хора това е единствения шанс да се сдобият с кръв. Търговците също смятат, че доставят необходими услуги. В България по време на комунизма не е имало проблеми кръводаряването, защото наборниците получаваха два дни отпуска за даряване на кръв, отбелязва изданието. След 1989, донорството е спаднало до едно от най-ниските равнища в Европа. Само Албания, Босна и Молдова са след нас. Центърът за кръводаряване превежда по 1 литър кръв на операция, но за някои случаи болниците имат нужда от повече.

"Поради липса на достатъчно кръв, планирани операции се отлагат със седмици", отбелязва Румен Димитров, хирург в ИСУЛ. Само 23 на 1000 души в България даряват кръв. Средното за САЩ е 53 на 1000, като цифрата е подобна и в повечето европейски страни. "Малцина стават доброволни дарители, защото повечето хора даряват кръв само, ако роднина или приятел има нужда", заявява Ставри Тошков, водещ експерт по хематология. "Трудно е да се преодолее кризата в кръводаряването. Икономическите трудности доведоха до дефицит на такива важни за обществото ценности като солидарност, състрадание и готовност да се помогне". Българските власти, Червеният кръст и православната църква призовават гражданите да покажат състрадание, като се включат в дарителски кампании. Последната такава се проведе около Великден. /БГНЕС


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.