Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Застрашени в страната си и отхвърлени от Европа - имигрантите от арабската пролет
18 Май 2011
„Когато започна войната, аз избягах от безчовечността в Либия, но я намерих отново в Европа”, коментира 17-годишният Сеней от Еритрея

Хиляди отчаяни работници-имигранти се събраха в изоставен индустриален комплекс на изток от френския град Кале. Треперейки под мокри одеяла, имигрантите от Африка мечтаят за една Европа, която просто не съществува, коментира „Индипендънт”, цитиран от Фокус.

Сеней Алема и приятелите му са достигналите до най-северната точка в Европа хора, част от човешката вълна, която се разпространи из целия континент, докато бомбите на НАТО продължават да разтърсват Либия. Докато Европа аплодира свалянето на северноафрикански диктатори, континентът остана неприветлив за хилядите хора, които избягаха от Северна Африка, а държавите продължават да водят спорове кой трябва да поеме отговорността за съдбата на бежанците. Когато войната срещу Муамар Кадафи избухна тази година, хора като Сеней бяха хванати в капан. Европейските страни изпратиха кораби за евакуация на своите граждани, но тези от субсахарските държави, които са работели това, което либийците не са искали да вършат, бяха оставени да се справят сами.

Докато законът и редът се срутват, започват побоища и грабежи. Някои от хората са се присъединили към бунтовниците, а други просто са изчезнали. Така хиляди имигранти хора започнаха да се стичат през Средиземно море в нестабилни лодки с надеждата, че някъде, например във Великобритания, ще намерят подслон.

„Когато започна войната, аз избягах от безчовечността в Либия, но я намерих отново в Европа”, казва 17-годишният Сеней от Еритрея.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.