Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Ковачки прехвърля бизнеса си на офшорки
17 Май 2011
По този начин той може да се опитва да прикрие цената на притежаваните от него компании, тъй като съдът наложи конфискация на една десета от имуществото му

Осъденият за неплатени данъци бизнесмен Христо Ковачки прехвърля на офшорки от Сейшелските острови собствеността на голяма част от бизнеса си в България. Комисията за защита на конкуренцията даде картбланш на няколко фирми, регистрирани на Сейшелите, да купят едни от най-сериозните компании на Ковачки, съобщава АСН.

Става въпрос за рудника в Поморие и тецове в Бургас, Плевен и Сливен. Няма яснота обаче дали самият Христо Ковачки не стои зад сейшелските фирми, придобиващи имуществото му, въпреки че такива мнения витаят из енергийните среди. По този начин той може да се опитва да прикрие цената на притежаваните от него компании, тъй като за укриване на данъци съдът наложи конфискация на една десета от имуществото му. Другата версия е, че Ковачки продава имуществото си, за да може да се разплати с държавата, както и да набере необходимия капитал за инвестиции в сероочистващи инсталации за "Брикел".

"Топлофикация Бургас" ще бъде 100% собственост на Worthford Ltd, регистрирана на Сейшелите. Същата компания получава и контрола над "Булгархидропоник" ООД. Друга ТЕЦ на Ковачки - в Сливен, става собственост на Sevar Ltd., също регистрирана в Република Сейшели. Реално антимонополът е дал разрешение на офшорката да купи "Мина Черно море-Бургас", която от своя страна държи рудника в Поморие и "Топлофикация Сливен", работеща с въглищата от мината. "Топлофикация Плевен" също минава в ръцете на сейшелската компания "Конворт Лимитед". След осъществяването на сделката за 100% от акциите на теца, офшорката планира да инвестира в модернизацията на съоръжението, съобщават от КЗК.

Излиза, че в момента бизнесменът остава собственик единствено на "Топлофикация Враца", която е в най-тежко положение заради натрупани дългове за синьо гориво към "Булгаргаз". Преди две седмици пък друго сейшелско дружество - "Хестън", поиска от антимонопола да разреши придобиването на "Атоменергопроект" - също компания на Ковачки. За продажбата на имотите на Ковачки се говори от няколко месеца, след като бизнесменът изпадна в редица затруднения. От една страна, той беше осъден за укриване на данъци за 16.7 млн. лв. и 10% от имуществото му трябва да бъдат конфискувани. Отделно държавата на няколко пъти искаше да затвори ТЕЦ "Брикел" заради липсата на инвестиции в инсталации за опазване на околната среда.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.