Факти, Анализи, Коментари
   30 Януари 2023
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
7 съвета за това как да управляваме семейния си бюджет по време на криза
29 Април 2011
Всеки сам решава за себе си, но за тези, които вече искат да върнат нормалния си ритъм на живот ето няколко простички правила и съвета

Криза! Тази дума като, че ли стана една от най-използваните и често срещани в нашето ежедневие. Нормално, като се има предвид, че повече от половината население заявява, че е пряко засегнато от негативните й ефекти. Сега, след като злото вече е станало какво ни остава? Изходите са два – да се снишим и да чакаме да отмине или да вземем личните си финанси в ръце и да продължим да поддържаме относително добро ниво на потребление и стандарт. Всеки сам решава за себе си, но за тези, на които вече не им се слуша, че рано или късно кризата ще отмине, а искат да върнат нормалния си ритъм на живот предлагам няколко простички правила и съвета.

1. Опитайте да предоговорите кредита си
Плащането на лихви и главници по ипотечни и потребителски кредити е едно от най-сериозните и тежки пера в семейния бюджет. То стана и особено болезнено след като банките започнаха да увеличават лихвени нива. Затова вместо да се измъчвате просто уговорете среща с кредитния си консултант и предприемете действия по преструктуриране на кредита си. Мит е, че банките са твърде консервативни и е безсмислено да се преговаря с тях. Бъдете уверени, че те самите са по-заинтересовани да си погасявате редовно дълга. Поради това не се колебайте дали да пробвате, а направо действайте. Това се отнася най-вече за кредитополучатели, които са били коректни и редовни с погасяване на вноските си. За да бъдете още по-убедителни е добре вие сами да инициирате и подготвите примерен погасителен план, на който да стъпите като база за разговори.

2. Определете приоритетите си
Във времена, когато оскъдицата обхваща все повече хора е много важно да дефинирате основните си приоритети, касаещи потреблението ви. Факт е, че човешките потребности са неограничени, но често се налага да направим компромис със себе си в краткосрочен план, за да може да си подсигурим по-светло бъдеще. Затова ако не е наложително просто ограничете покупките да по-скъпи вещи, отложете неспешните ремонти, дори намалете използването на автомобил. Фокусирайте се върху основните си нужди и се опитайте да се придържате към тях докато бурята отмине. Разбира се не трябва да се стига до крайности.

3. Не поемайте допълнителен дълг
На всеки се е случвало да изпадне в безизходица откъм липса на средства. Обикновено решението в този случай е да се обърнем към приятел, роднина или към фирмите за бързи кредити с молба да ни дадат пари назаем. В годините, когато икономиката върви нагоре и сме сигурни за работното си място и редовното получаване на заплатата това наистина е удачен вариант, тъй като получаваме средства без да плащаме лихва (ако е от приятел) или с лихва, която може да си позволим (ако е от фирмите за бързо кредитиране). В периодите на криза обаче нещата не стоят така. Тогава вероятността да не може да върнете заема си се увеличава, което води до задълбочаване на проблемите. Или ще развалите добрите приятелства и роднински отношения или ще се разделите с лични вещи, с които да покриете дълга си към кредитните компании. Затова избягвайте да поемате нов дълг ако не сте 100% убедени, че ще може да го погасите.

4. Използвайте хобитата и/или извънработните си умения като източник на допълнителни средства
Извън квалификацията необходима за осъществяване на ежедневните работни функции повечето хора имат и други умения, които насочват към дейности носещи им наслада, помагащи им да се отпуснат или просто са начин да убият по-бързо скуката. А какво по-добро от това хобито или дарбата да ти носи допълнително пари, когато си в нужда? Едни танцуват, втори пеят или рисуват, трети умеят да преподават, а на други просто им е вродено да пишат. В трудни моменти вместо да задържате таланта за себе си го канализирайте по начин, който може да ви носи средства.

5. Поддържайте фонд „бели пази за черни дни”
Относно това правило повечето биха казали: ”Как да спестявам след като често парите не ми стигат и за основни нужди?” Да, това е факт, но тук не става дума да заделяте някакви големи суми. Просто ако сте решили да обновите мобилния си телефон не го правете, а преведете сумата по отделна сметка, която не използвате често. Същото се отнася и за получени бонуси, наеми и всякакви допълнително доходи. Наблягам на това средствата да бъдат насочени по сметка, която рядко се ползва. Така без да се усетите в един момент ще видите как касичката ви доста е набъбнала и в тежки моменти ще благодарите на себе си за направените лишения в миналото.

6. Плащайте сметките си навреме
Трудно е, но е необходимо условие, за да имате ред в личните си финанси. При възможност не отлагайте плащането за последния момент, тъй като може да се окаже, че сте похарчили парите си да нещо по-маловажно. За да добиете реална представа за разполагаемите ви средства през месеца препоръчително е първо да покриете постоянните си разходи за ток, вода, телефон и т.н. След това е изцяло във ваши ръце как ще подредите приоритетите си.

7. Изгответе месечен семеен бюджет
Това правило е последно в хронологическата верига, но не защото е най-маловажно, а напротив – то обединява всички останали в себе си и е като основа на пирамидата, формираща ежедневното движение на вашите пари. На някой им се струва, че направата на бюджет е безсмислено губено на време, но тези, които вече са опитали знаят колко полезно е това действие. Струва си да отделите половин час от натоварения си график, за да въведете било то и малко яснота в семейните финанси. Не е необходимо да използвате кой знае какво съвременна техника за направата му. Трябва ви просто лист и химикал. Пробвайте! Направете бюджет и се постарайте максимално да го спазвате. Сигурен съм, че ще бъдете удовлетворени от резултата.

Радослав Пашов, Моите пари


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

LADYMERRY
29 Apr, 2011 | 15:22

Или печелете повече пари. Икономията е майка на мизерията.  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2023 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.