Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Кризата вдигна цената на гласовете за изборите
15 Април 2011
Ромите гласуват, ако им платят тока, чакат нов чифт обувки или поне петдесетачка

Кризата вдигна цената на гласовете за изборите. Заради липсата на пари ромски фамилии в цялата страна се стягат да искат повече пари, за да пуснат "правилните бюлетини", съобщава АСН.

Те се заканват, че няма да отидат до урните срещу 20 лева, а ще искат поне петдесетачка. По селата в Бургаско и Пиринско вече текат и предварителните пазарлъци, научи "Стандарт". Най-сговорчиви за срещите с емисарите по традиция са ромите. За да упражнят правата си на избиратели, те искат минимум по 50 лева на калпак. До изборите обаче мизата най-вероятно ще скочи двойно и тройно.

Паметливи избиратели припомнят, че на миналите кметски избори тарифата за купуване на гласове в региона достигна 200 лв., а в по-богатите морски общини се плащаше дори и по 250 лв. Макар че даването и приемането на пари срещу уговорка за гласуване вече е криминализирано, експерти очакват търговията да се разрасне. Причината е в тежката икономическа криза и безработицата, която е налегнала хората.

Същото е положението и във видинския ромски квартал "Нов път", в който традиционно гласуват по пет хиляди души. Без техните бюлетини не може да спечели нито един кандидат за кмет. За миналите избори първият транш, пратен за купуване на местния вот, бил от 150 хиляди лева, носи мълвата из града. През 2007-ма ромите от квартала и близките села все още са гласували за по 20 лв. Макар и криза, сега са вдигнали мизата на 50, твърдят наблюдатели на политическия живот.

В момента тече усилено ухажване на ромите от сегашната кметска власт - обещават узаконяване на незаконните им къщи, а дарения от Европа се използват за ремонт на улиците в ромския квартал.
Партийни емисари вече са проучили настроенията в големите ромски общности в Пиринския край, научи още "Стандарт".

Първата обиколка вече е направена в ромските махали в Благоевград, Сандански и Петрич, където живеят по няколко хиляди души. "Всеки път е така, поразпитаха ни дали има цена нашият глас. Досега обаче все ни даваха по 10-20 лева, сега умуваме да вдигнем мизата минимум на 30 лева.

Който извади пачки, той ще има гласове в нашия квартал", твърдят от ромската махала в Благоевград. Категорични са, че този път няма да се продават за по 1-2 кюфтета.

Странджанските общини, които пострадаха заради шапа по животните, се очертават като едни от най-атакуваните от изборните търговци. Хората в Средецко и Малко Търновско се разделиха с добитъка си и загубиха пари. Въпреки компенсациите от държавата те със сигурност ще се окажат обект на ухажвания с пари за вота, прогнозират от щабовете в Бургас.

Цели ромски махали пък са съгласни да пуснат посочената бюлетина, ако им бъде платен токът. Масовото хората в гетата чакат и по нов чифт обувки от изборите. "Преди години един мераклия за общински съветник ни даде по една лява обувка преди вота, а чак когато го избрахме, си получихме пълния чифт патъци", разказват роми от цялата страна.

През есента ще избираме президент, кметове и общински съветници.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.