Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Дните на Муамар Кадафи са преброени
1 Април 2011
Дните на режима на либийския полковник Муамар Кадафи са преброени след бягството от страната на негови ключови съюзници

Дните на режима на либийския полковник Муамар Кадафи са преброени след бягството от страната на негови ключови съюзници. Властта на Кадафи в Либия сериозно бе подкопана след като външният му министър подаде оставка и избяга във Великобритания със специален полет, организиран от британските спецслужби, съобщава Фокус.

Муса Куса, който бе един от най-близките съратници на либийския лидер, пристигна с чартърен полет от Тунис и заяви, че повече не желае да представлява режима на диктатора.

Бягството на Куса е с безпрецедентна стойност за британското разузнаване, тъй като той познава отлично ситуацията в най-близкото обкръжение на Кадафи. Според коментатори тази стъпка също така ще повдигне духа на опозиционните сили, които през последните 48 часа отстъпваха пред войските на Кадафи.

Бягството на либийския външен министър Муса Куса означава, че дните на режима на либийския лидер Муамар Кадафи „са преброени”, заяви отказалият се от властта министър по въпросите на имиграцията Али Ериши.

„Пристигането на Куса във Великобритания е знак, че дните на режима са преброени. Това е краят...това е удар за режима и други ще последват”, заяви той.

„Аз винаги съм казвал, че те всички са държани като заложници в Триполи. Удивително е как Куса е успял да избяга от страната”, добави бившият министър, който се отказа от властта скоро след началото на размириците в страната, започнали в средата на февруари.

Междувременно се появи информация, че либийският лидер Муамар Кадафи е бил изоставен от още един свой ключов съюзник.
По данни на вестник „Гардиън” след министъра на външните работи от Джамахирията е избягал генерал Хуилди Хамиди, който е координирал дейността на разузнаването.

След новината за оттеглянето на Куса режимът на либийския лидер Муамар Кадафи обяви, че управлението „не зависи от отделни хора” и увери, че полковник Кадафи и децата му ще останат в страната „до края”.

„Това е борбата на една цяла нация. Тя не зависи от отделни хора или лидери, какъвто и да е техният ранг”, заяви говорителят на либийския режим след новината за дезертьорството на външния министър.

НАТО вече официално пое командването на всички военни операции в Либия от международната коалиция.

НАТО няма да въоръжава опозиционните сили, които искат да свалят от власт Муамар Кадафи, заяви генералният секретар на Северноатлантическия алианс Андерс Фог Расмусен по време на посещението си в Швеция.

„Що се отнася до НАТО, то ние ще се фокусираме върху налагането на оръжейното ембарго. Целта на оръжейното ембарго е да се спре доставката на оръжия в Либия. Ние сме там, за да защитаваме, а не да въоръжаваме либийския народ”, каза Расмусен.

Междувременно Вашингтон отказа да коментира информацията, че Централното разузнавателно управление (ЦРУ) провежда тайни операции за подкрепа на противниците на режима на Муамар Кадафи.

По-рано вестник „Ню Йорк таймс” съобщи, че американското разузнаване указва целите за авиацията на коалицията, както и че осъществява връзката с либийската опозиция. Според изданието президентът Барак Обама е одобрил оказването на тайна помощ на противниците на режима на Кадафи.

Режимът на полковник Кадафи е изпратил един от най-доверените си пратеници за поверителни преговори в Лондон, твърди "Гардиън". Британски правителствени източници са потвърдили посещението на Мохамед Исмаил - виден сътрудник на Сейф ал Ислам. От Форин офис отказват коментар за съществото на преговорите, но според западен дипломат, цитиран от "Гардиън", са налице все повече доказателства, че Сейф ал Ислам и други синове на Кадафи търсят изход от кризата.

За дванайсет дни съюзническата авиация е намалила сериозно военния капацитет на Кадафи, но войските му все още не са пречупени и са поне десет пъти по-силни от бунтовниците. Това заяви адмирал Майк Мълън - председател на Съвета на началник-щабовете на американската армия, пред комисия на Конгреса.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.