Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Ройтерс: Правителството в България все още здраво държи властта благодарение на националистическата партия "Атака"
4 Март 2011
Правителството на премиера Бойко Борисов трябва да покаже резултати в борбата с корупцията и с организираната престъпност, за да запази доверието на Европейския съюз

България бавно се възстановява от дълбоката рецесия, която намали доходите на хората и увеличи безработицата, нанасяйки удар върху популярността на дясноцентристкото правителство, съобщава БНР, цитирайки анализ на агенция Ройтерс.

Строгото ограничаване на разходите, отложените реформи и неотдавнашният скандал с подслушването, който предизвика подозрения за шуробаджанащина по високите етажи на властта, доведе до спад в обществената подкрепа за правителството, но то все още здраво държи властта благодарение на подкрепата на националистическата партия "Атака".

Правителството на премиера Бойко Борисов трябва да покаже резултати в борбата с корупцията и с организираната престъпност, за да запази доверието на Европейския съюз, да спечели доверието на инвеститорите и да си гарантира влизането в Шенгенската зона за свободно движение.

Ройтерс определя ключовите политически рискове за България, като на първо място посочва намаляващата подкрепа за правителството на ГЕРБ. Според агенцията предстоящите избори за президент и местните избори предвещават разместване на баланса на силите. Президентът социалист Георги Първанов даде да се разбере, че смята да се завърне в активната политика и анализаторите твърдят, че той може да се окаже популярна фигура, способна да отправи предизвикателство към Борисов, чийто мандат изтича през 2013 г.

Според Ройтерс трябва да се наблюдава колко от подкрепата за ГЕРБ ще бъде загубена заради твърденията за шуробаджанащина. Макар че е малко вероятно в краткосрочен план да загуби контрола върху властта, партията може да бъде изправена пред растящо противопоставяне и вотове на недоверие в парламента.

На второ място агенцията посочва борбата с корупцията и престъпността.  Шуробаджанащината и необходимостта от даване на подкупи за осигуряване на бизнес сделки са спирачка пред чуждестранните инвеститори и спъват икономическия растеж.

На трето място сред основните политически рискове за страната ни е поставена слабата икономика. Кабинетът прогнозира, че икономиката ще отбележи растеж от 3,6% тази година, след като увеличаването на износа я извади от рецесията през второто тримесечие на 2010 г., но ръстът все още е по-малък от бума в сектора на недвижимите имоти, което пречи предишната експанзия да се повтори.

Кабинетът замрази заплатите и пенсиите и намали министерските разходи с около 20% през 2010 г. и планира да запази подобно ниво на разходи и тази година, за да предотврати ново намаляване на търсенето. Но ако растежът остане анемичен, приходите от данъци ще бъдат по-ниски от очакваното, а разходите за социални помощи вероятно ще са по-високи, което ще обърка плановете на правителството за намаляване наполовина на бюджетния дефицит до 2,5%.

Ройтерс отбелязва, че трябва да се проследи и дали правителството ще отпусне фискалната си политика, за да запази популярността си преди местните и президентските избори през есента.

Четвъртият дефиниран риск е осъществяването на реформите и усвояването на еврофондове. Кабинетът обеща да реформира изцяло неефективната здравна система, но реформата е в застой заради протестите на лекарите във връзка със затварянето на болници и недостатъчното финансиране. Заплахата от масови стачки принуди правителството да смекчи реформирането на пенсионната система и да замрази приватизационната програма. Усвояването на средствата от ЕС се подобри през миналата година, но страната продължава да усвоява само около 10% от 7-те милиарда евро, които трябва да получи до 2013 г., главно заради бавната администрация и липсата на добре изготвени проекти.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Da da
06 Mar, 2011 | 01:39

Nemash raven prosto. Takov komentar nema.

erik
04 Mar, 2011 | 17:55

Bulgaria be totalno lishena ot nacionalni kadri .vse oshte 22 godini sled komunisticheskia genocid na Bulgarskia narod stranata nema SVOI,NACIONALNI KADRI.zatova ATAKA podkrepja GERB.edva sega zapochva bavno i muchitelno ,da se suzdavat dobri nacionalni kadri-specialisti.za jalost nekoi ot teh burzo se zagrabvat ot masonskite logi i zapochvat da dejstvat po chujda,ne Bulgarska programa.gore-dolu podobno na kominternovskata strategia.ogromna e rabotata,kojato vurshi tova pravitelstvo.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.