Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Ню Йорк Таймс: Застой във войната с организираната престъпност в България
11 Ноември 2010
Когато новия премиер на България пое длъжността, той обеща да изкорени организираната престъпност. Но прякорът му „Батман” сега е подложен на изпитание...

Когато едрият нов премиер на България, Бойко Борисов, пое длъжността, той обеща да изкорени организираната престъпност. Но прякорът му „Батман” сега е подложен на изпитание от слабото правораздаване, което този месец оправда двама души, обвинени в ръководенето на собствена банда и освободи от затвора мъж, обвинен че е престъпен бос, пише вестник “Ню Йорк Таймс”.

Златомир Иванов „Баретата”, силно татуиран мъж над 30-те, обвинен за убийство и трафик на наркотици, беше освободен от Софийския апелативен съд миналата седмица и поставен под домашен арест след като се оплака от стрес и инфекция на пикочните пътища след претърпяна операция. След това, в сряда, съдия прекрати делото му и насрочи ново след като един от съдебните заседатели бе арестуван за разпространение на детска порнография.

Това бе последното от поредицата оправдавания и снизходително отношение към хора обвинени в организирана престъпност, в държава обещала да изкорени корупцията за да спечели членство в ЕС през 2007 г. Случаят се превърна в сцена на военни действия между правителството и правосъдието, което не е осъдило нито един изтъкнат заподозрян за организирана престъпност.

Тъмният подземен свят на мутрите също става неспокоен. Два български вестника съобщиха тази седмица, че престъпна банда е обявила награда от 400 000 евро за убийството на премиера, чиято охрана бе затегната.
Новината за заплахите към премиера се появи само дни след като Районният съд на Кюстендил оправда двама бизнесмени, Пламен Галев и Ангел Христов, обвинени че са лидери на престъпна банда замесена в измами, рекетиране и изнудване. Случаят бе следен внимателно от европейските власти и премиера Борисов, който публично го определи като тест за нацията.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

прос
03 Jan, 2011 | 13:42

тряа..да дадат скоро "Кръстника",че да разберем като КАК да го преборим...по цветановски-като на кино

муспи
31 Dec, 2010 | 19:37

Гарван гарвану око не вади.

Умен
14 Nov, 2010 | 08:54

Е как да няма нито един осъден?Гледайте "Стъклен дом"!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.