Факти, Анализи, Коментари
   30 Януари 2023
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Ройтерс: Ерозира подкрепата в правителството
2 Ноември 2010
Шуробаджанащината и нуждата да се дават рушвети за осигуряване на бизнес сделки действат демотивиращо на чуждестранните инвеститори и спъват икономическия растеж

Отлаганите реформи и растящата несигурност за икономическата политика ерозират подкрепата за правителството на на премиера Бойко Борисов, но стабилността му не е застрашена в краткосрочна перспектива заради подкрепата от десни партии, коментира агенция Ройтерс. Тя прави преглед на дейността на правителството в икономическата и социалната сфера и посочва какви елементи да се следят, за да се прецени как ще се развие политическата ситуация в България, съобщава БНР.

По отношение на икономиката се посочва, че трябва да се следи дали реалният икономически растеж ще се окаже по-нисък от правителствените прогнози. Това няма да засегне лева, тъй като е вързан за еврото, но може да повиши разходите по покриване на дълга.

В икономическата област трябва да се следи и дали правителството ще смекчи фискалната си политика с наближаването на местните и президентските избори догодина през есента и дали то ще е в състояние да взема заеми от местните и международните пазари на приемливи лихвени равнища или ще е принудено да се
обърне към Международния валутен фонд.

По отношение на реформите и европейските фондове трябва да бъде наблюдавано дали България ще продължи реформите и орязването на неефикасните разходи или реформите ще бъдат забавени от безпокойства за популярността на управляващите и тревоги от обществени протести. Друг въпрос е дали правителството ще успее да подобри усвояването на фондове от ЕС, защото в противен случай това може да отблъсне чуждестранни инвеститори, да забави развитието на инфраструктурата и да подкопае икономическото възстановяване.

Корупцията и организираната престъпност продължават да са проблем за България 20 години след падането на комунизма. Шуробаджанащината и нуждата да се дават рушвети за осигуряване на бизнес сделки действат демотивиращо на чуждестранните инвеститори и спъват икономическия растеж, изтъква Ройтерс.

Правителството възнамерява да създаде две агенции за борба с корупцията и специализирани съдилища за ускоряване на процесите срещу корумпирани чиновници и мафиотски босове, но се сблъсква със съпротива от страна на съдебната система, отбелязва агенцията.

В това отношение трябва да стане ясно дали правителството ще запази политическата си воля за сурови мерки срещу корупционните практики. Това едва ли ще промени пазарите в краткосрочен план, но изпраща важен сигнал, че в България по-лесно се прави бизнес.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

m37
02 Nov, 2010 | 18:10

".....дали то ще е в състояние да взема заеми от местните и международните пазари на приемливи лихвени равнища или ще е принудено да се обърне към Международния валутен фонд. "

Тия от Ройтерс май ги пере сачмата! И децата от детската градина знаят ,че заемите от МВФ са с най-ниска лихва от всички възможни.
Много странни внушения и странна некомпетентност показват писарушките от Ройтерс.  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2023 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.