Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Може ли да бъде нарушен руския монопол върху газовите доставки за Европа?
15 Октомври 2010
Как технологичните промени и новите газопроводи подобряват енергийната сигурност

В продължение на години, идеята че Европа може да получава газ от Кавказ и дори по-далеч, нарушавайки руския монопол върху газопроводите изток-запад, изглеждаше нереална. Вече не е така. Водещата в надпреварата тръба "Набуко", подкрепяна от ЕС, печели скорост, пише "Икономист".

Миналия месец проектът получи 5 милиарда долара от Световната Банка, Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. Сделката за "Набуко" все още не е сключена. Два големи членове на консорциума, германската RWE и OMV от Австрия, заявиха на 8 октомври, че са отложили крайното решение дали да инвестират за следващата година. RWE би искала да построи турската част от проекта, но Турция обмисля публичен търг, в който местните фирми ще получат парче от баницата. Всякакво забавяне може да доведе до увеличаване на натиска върху ЕС да поеме повече от рисковете.

Друг проблем е източникът на газ. За начало "Набуко" се нуждае от 8 милиарда кубични метра газ на година от Азербайджан, но се изискват много повече, за да е напълно жизнеспособен. Туркменистан е най-добрият вариант: страната се спречка с Русия, подобри отношенията си Азербайджан, и построи газопровод от полетата за добив до каспийското крайбрежие. Газът може да продължи оттам или по газопровод през Каспийско море (въпреки, че Русия възразява), или, по-трудно, с танкери.

"Набуко" не е единствената тръба, заинтересована от азербайджанския газ. Властите в Баку продължават да флиртуват с Русия (въпреки че всеки газопровод, който отива на север, ще трябва да мине през нестабилния Северен Кавказ). Два конкурентни проекта имат за цел да транспортират азербайджански газ до южна Италия през Турция и Гърция.

Това няма да помогне на изпитващата нужда от газ Централна Европа

Но цената, и политиката на адриатическия път са по-прости. Докато Турция показва мускули, други страни планират да я заобиколят. Нова схема, свързваща Азербайджан, Грузия и Румъния (AGRI), цели да използва съществуващата транс-кавказка тръба, последвана от танкери за преминаване през Черно море. За това може да се използва втечнен природен газ, или по-евтината, но нетествана, компресионна технология. От румънското пристанище Констанца, след това газът ще продължи по съществуващия газопровод до Унгария. Проектът няма да пренася толкова газ, колкото планираните 38 милиарда кубични метра на година, но е по-евтин за построяване, като ще струва може би около 1,2 милиарда евро, и ще спести от транзитните такси на Турция.

Въпреки шумната политическа поддръжка, реалната роля на проекта AGRI вероятно е да смекчи преговорната позиция на Турция. От своя страна, Русия продължава да оказва натиск чрез своя конкурентен проект "Южен поток", който ще струва скъпо, като премине по дъното на Черно море, подминавайки Украйна. Проектът има известна поддръжка в Германия, но липсват важни елементи. Лошо управляваната и затънала в дългове руска газова индустрия има малък излишен капацитет. България все още е бясна, че газовите й доставки бяха прекъснати по време на руско-украинския спор през януари 2009 г. София иска да намали енергийната зависимост на страната от Русия, не да я увеличава.

Русия може да е повалена, но не е извадена от борбата

Тръбопроводът "Северен поток" през Балтийско море се строи, за да доставя руски газ директно в Германия и да намали зависимостта от транзитни страни като Беларус и Украйна. Новият руски газов договор с Полша може да обвърже тази страна с доставките от Изток до 2037. Някои поляци харесват това. Други, предимно във външно министерство, смятат, че това може да постави под заплаха плановете на страната да развие собствени резерви и да изгради терминал за внос на втечнен природен газ.

Европейската комисия се намеси, като заяви, че руските ограничения за крайната дестинация на газа и използването на газопровода са незаконни. Неусетно, но успешно, Комисията либерализираше европейския газов пазар. Нова директива прави задължително всички газопроводи да бъдат използваеми в двете посоки, което означава, че те могат да се използват не само за изпращането на газ в Европа, а и за придвижването му из континента. Това влошава позицията на монополни доставчици като Русия.

Друга голяма промяна е нарастването на взаимосвързаните газопроводи, свързващи съществуващите досега енергийни острови. На 14 октомври трябваше да бъде открит нов газопровод от унгарския и румънски премиери. Завършването на газовата мрежа север-юг е приоритет за Унгария, която поема шестмесечното ротационно председателство на ЕС през януари.

Най-важната промяна обаче не е на земята, а в морето. Големите притеснения за европейската енергийна сигурност настъпиха, когато световният газов пазар беше в затруднено положение. Но цената на втечнения природен газ спадна, предимно защото Америка, вече добре снабдена с газ, спря да го внася. "Набуко" остава важен като застрахователна полица, и като знак, че общата енергийна политика на ЕС е нещо повече от приказки. Но той изглежда и като отговор на проблем, който технологията и пазарите вече може би решават.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.