Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Може ли мълчанието да има ехо?
19 Септември 2010
Не става дума „само“ за „някакъв“ резерват, а за „някакви закони“, нагаждани към „някакви пари“: за „някакви корупционни практики“ и за някакъв суверенитет на „някаква България“

Понякога ехото казва със своята спонтанност повече от онова, което може да изрази цял доклад. Става дума пак за руската тема, вплетена по конкретен казус в България и за ехото от нея, но не за радиото „Ехото на Москва“.

Във връзка с откриването на руския лагер край Камчия, за който писах няколко пъти, се включиха с мнение коментатори. Повечето са възмутените читатели. Но има и защитници на тезата, че нищо особено не се е случило край Варна, където натискът на московският кмет Лужков за осъществяване на проекта тъкмо в резервата се увенча с триумф навръх 9 септември тази година.

Коментатор, който се определя като „Серсем”, нарича критиката по казуса „градинарски патриотизъм“ и заявява, че той го „забавлява“ . А на финала се учудва, че изобщо се „кахърим“ за „НЯКАКЪВ ПРИРОДЕН РЕЗЕРВАТ“.

Кахърим се, така е. А и думата е интересна, от арабски произвход е ( „кахара“ на арабски означава „съкрушавам“, „побеждавам“ – оттам идва и названието на Кайро, на арабски Ал Кахира).

Само че се кахърим за нещо повече от „някакъв резерват“, макар и само чисто природозащитният смисъл да влагахме в кахъренето, пак щеше да е достатъчно като причина за критика ( най-малкото, понеже на друго не се надяваме).

Кахърим се за факта, че в България е възможно правителства, местна власт и съдилища ръка за ръка години наред да си сътрудничат за узаконяването на огромен строеж в една ( уникална като природа) българска гора, за да променят статута й в угода на когото и да било. Още повече пък, когато става дума за такъв като Лужков, когото самият „Серсем“ в друг свой коментар свойски ни представя като известен на всички далавераджия ( т.е. какво толкова се чудим, ами той си е такъв и нищо ново не откриваме). При това, само дни след деветосептемврийския му воаяж на българското Черноморие, руските медии масирано подгониха същия този Лужков- явно по указание на президентската власт. А у нас? Гузно мълчание след подмазваческите репортажи за инвестицията му.Което си е причина да се кахърим.

Ами ако приложим тази схема, при която единствено парите ( способни да прегазят българските закони) имат значение, тогава направо да обявим държавицата си на търг. В света се въртят стотици милиарди долари и евро, петимни да си намерят пристанище, в което не ги питат за произхода и са готови да си платят покупката на туземното правителство в комплект със съда и местния вожд на племето.

Но най – много трябва да сме кахърим, че мнението на „Серсем“ не е уникално тук ( като природата край Камчия). То е по-скоро представително за доста съществена част от населението по (все още) нашите земи. Иначе нямаше да се занимавам с него и щях да го оставя без коментар в руския му резерват, откъдето, по собствените му думи, анонимно ни пише с „руски акцент“ ( видно от словореда и речника) един български „серсем“.

И ако някои серсем още не е разбрал, да обобщя: не става дума „само“ за „някакъв“ резерват, а за „някакви закони“, нагаждани към „някакви пари“: за „някакви корупционни практики“ ( разраснали се до международни мащаби с московско участие) и за някакъв суверенитет на „някаква България“.

Иво Инджев


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

МутресЯн
19 Sep, 2010 | 17:57

Господин Инджев,
Не пиша пак заради печатната грешка в думата "рапродавате"
Явно съвсем сте с атрофирали мозъци вече и смятате хората за идиоти.

Не се извинявам за директното и грубо "писание", защото навремето ви харесвах като коментатор. И ми е тъжно как "не виждате" че (не и без приноса на комунистите) докарахте народа си в "психиатрично-дебилски нихилистичен" КириакСтефчовски синдром.

Крайно време е български "интелектуалци", да попрегледат (и сравнят) настоящата криза с кризата от преди Паисиевата "История славянобългарская" ! И последвалото я "Възраждане", което тъй силно впечанли тогавашните евроинтелектуалци!

Вярно е че има простаци у нас (на има и пратени провокатори целящи самооплюване на нацията)
Което води до какво? -господин специалисте по геостратегии?

МутресЯн
19 Sep, 2010 | 17:36

Да, господине. Мълчанието (особено лъжите ) имат.....НАЙ ОГЛУШИТЕЛНОТО ЕХО!

Подкрепям загрижеността ти за Природните ни резервати, но...ехото крещи, че нещо си много ПРИСТРАСТЕН!

Щото понятие като родолюбие и грижа за държавата........ са ти...атрофирали. И сега...се връткаш като К...а, (пеперудка де) от цвят на цвят, според хонорарчето?

Пък по въпроса за твоето питане за ехото.... спомни си и за приказката за царТраян и козите уши. - Дето заровили истината в една яма, а после изникнал на мястото бъз. А овчарчетата, като си направили свирки от бъза,......понесли се следните мелодии: - Цар Траян ИМА КОЗИ
УШИ!

Еех, жалки КириакСтефчовци и Еничерчета ! (дали ще успеете да изгоните всички мислещи да аргатуват по чужбинвите, докато вие тук им забродавате и душицата за жълти стотинки?)


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.