Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Междинните избори в САЩ - промяна на посоката или посока за промяната?
7 Септември 2010

Няма друга страна, обърната повече навън към света, отколкото навътре към себе си като САЩ. Това не са хвалебствени слова, а извод, който макар и прибързано може да бъде направен, при преглед на дневния ред на най-популярната в света новинарска медия CNN. Ето какви са водещите новинарски теми в американското издание на CNN - US.CNN.com: Katrina: 5 Years Later, Food safety, Salmonella, Mexico, Jimmy Carter, Mining accidents, Pakistan, Gulf Coast Oil Disaster, Iraq, Bristol, Palin.

Четири от тях не са свързани пряко със САЩ, а петата “Gulf Coast Oil Disaster” е колкото американска, толкова и международна.

Такъв новинарски дневен ред виждаме само два месеца преди провеждането на интересни и много важни за развитието на страната национални избори. Дали това означава, че американските избиратели не се интересуват толкова от предстоящите междинни избори. Според мен отговорът е “не”. Просто напоследък светът е много интересен. Но да се върна на изборите.

В тях американците ще гласуват за 435 представители на Камарата на представителите и за 37 места в Сената. Междинните избори (Midterm elections) са уникален американски политически ритуал и поради това заслужават внимание. Ще се опитам да ви предам личния си опит от изборния процес в последната предизборна седмица от междинните избори. Ще публикувам доста снимки от изборната кампания тук в Avramov.com и във Facebook профила си. Сега само загрявам за тогава. Нека ви “подготвя” за това политическо събитие.

На първо място да кажа, че американските междинни избори дават известна възможност за прогнози за това дали в американската политика има промяна с каква е тя. С други думи на тах ще разберем дали Демократическата партия и администрацията на президента Обама ще получат достатъчно подкрепа, за да запазят мнозинството си в Конгреса на САЩ. Или пък GOP (от “Great Old Party”), тоест Републиканската партия, ще започне отново да печели избори само две години след като загуби Белия дом в полза на президента Обама.

Важно е да се каже, че изходът на т. нар. междинни избори (Midterm elections) често зависи от краткосрочни фактори като например какъв е моментния рейтинг на президента и какво е текущото състояние на икономиката. Затова резултатите от тях не могат непременно да бъдат тълкувани като трайна, дългосрочна тенденция. Напълно е възможно е Демократическата партия да загуби междинните избори, след което да спечели следващите избори за Камарата на представителите, Сената и президентските избори през 2012 г. Възможно е и обратното.

Примерите за това са много. Управляващите партии са губили тежко междинни избори по времето на Хари Труман през 1946 г., при Роналд Рейгън през 1982 г. и при Бил Клинтън през 1994 г. Две години по-късно обаче, загубилите партии са си възвръщали мнозинството в конгреса. В момента се очаква Републиканската партия да спечели мнозинството от местата в Камарата, както и повечето от 37-те сенатски кресла. Дори това да се случи обаче, няма да е коректно от гледна точка на американската политическа традиция, да прогнозираме въз основа на изборните резултати, че през 2012 г. в Белия дом ще влезе Републикански кандидат.

Важен фактор, който вероятно ще се прояви и на тези избори е, че по принцип повечето загубили междинни избори сенатори или представители на долната камара обикновенно са от партията, чийто кандидат е спечелил Белия дом две години по-рано.

За разлика от други страни, в които поведението на държавния влияе силно или дори определя изборните резултати, в САЩ политическите послания, които идват от действащия президент по време на междинните избори нямат толкова голямо значение. Нещата са прости. Ако избирателите са недоволни от състоянието на икономиката, дори факир трудно би ги убедил да продкрепят президенстката партия.

“Икономика” е изключително важна дума в междинните избори. Но, не е решаващата. Или поне “не винаги”. През 1966 г. например икономиката на САЩ “цъфти”, но обществото се чувства буквално нещастно от политиката на Линдън Джонсън и войната във Виетнам. И Демократическата партия губи междинните. През 2006 г. американската икономика също бе в добро състояние, но друга война, тази в Ирак, доведе до загуба за Републиканската партия. Твърде вероятно е обаче през настоящата 2010 г. състоянието на икономиката наистина основният фактор, коато ще повлияе върху вота на избирателите.

Ако Републиканците спечелят междинните избори, те ще могат с основание да заявят, че са получили доверие от избирателите да преследват собствените си политически приоритети и да блокират президента Обама, тогава когато неговите виждания не съвпадат с техните. Обратно, ако Демократите спечелят, това ще даде възможности на президента Обама да прокара политическите си приоритети.

Нещата, които ще се сучват в американската политика през 2011 г. обаче могат да почакат. Сега е време за изборната битка.

Димитър Аврамов


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.