Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В България се заражда страх от полицейска държава
28 Май 2010
Новините бълват информация за полицейски операции с имена като "Октопод" и арести на хора с прякори като "Трактора"

Внимавайте какво си пожелавате - може да го получите. Миналата година българите гласуваха бившия полицейски началник Бойко Борисов да стане техен премиер. Той им беше обещал, че няма да жали никой и нищо в борбата с организираната престъпност. Със сигурност успя да постигне нещо различно.
Сега новините по телевизията информират за полицейски операции с имена като "Октопод" и арестуването на хора със зловещи прякори като "Трактора". Атмосферата на безнаказаност, която беше превзела България, в общи линии си отиде.

Бившият премиер Сергей Станишев е обект на две разследвания, включително за загубата на секретни документи. Някои бивши министри от неговия кабинет са разпитвани за корупция, небрежност и злоупотреба с власт. Една от видните "жертви" е бившият министър на отбраната Николай Цонев, който беше арестуван през април. Той беше окован в белезници, докато прокурор крещеше обиди към него. Всички обвиняеми отричат да са извършили нередности и до момента никой не е изправен пред съд.

Новият стил със сигурност се харесва на обикновените българи. Твърдолинейният вътрешен министър Цветан Цветанов измести Борисов по популярност в страната. Но някои се опасяват, че цената на борбата с корупцията може да се окаже лошо управление от друг порядък: все още слабо върховенство на закона и дори завой към нещо като полицейска държава.

Сега службите проверяват всеки, които се кандидатира за висок държавен пост с цел във властта да попадат само хора с чисти ръце. Но на практика това развързва ръцете на информаторите и на апаратчиците от службите за сигурност. Мерките за справяне с престъпността парализират и публичната администрация. "Преди администрацията не правеше нищо без подкуп. Сега тя просто не прави нищо", казва директорът за Центъра за либерални стратегии в София Иван Кръстев. Наред с всичко останало това забавя и вече отчайващо бавното усвояване на средствата от Европейския съюз.

Най-голямото предизвикателство е да се пазят пазачите като се създаде строга законова рамка за антикорупционната кампания. Предишните опити за реформиране на разнебитената съдебна система в България в общи линии бяха безплодни. Кучетата пазачи на ЕС, които преди лаеха предупредително, сега изглежда са се отказали. Арестите на знакови фигури са едно, а действителното осъждане на престъпник в навременен и прозрачен процес е съвсем друго. Съдилищата в България продължават да работят отчайващо бавно и когато ги обвиняват за това, съдиите отговарят, че събираните от полицията доказателства издишат. Но когато беше разкрито, че лобист с много връзки е можел на практика да назначава висши съдии, малцина от споменатите бяха принудени да подадат оставка и не беше предприето никакво разследване.

Освен това, малко от това, което заслужава, получава достатъчно публично внимание. Повечето големи медии са с неясна собственост, което прави журналистите им уязвими към външен натиск и с незначително влияние. Новините по телевизията може да изглеждат като реклама за гангстерски филм. Но правосъдието и шоубизнесът са две съвсем различни неща, завършва авторитетното издание.

Economist


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

MутреСян
09 Jun, 2010 | 14:47

той стръхът у нас си е константен! (затуй публикуват САМО анализи на чуждестранни медии................

Сега поне всички знаят че и медиите у нас са яко под контрол! За да публикуват само ибрикчийски статии.

Да живей...... мафиотчето Бубайко............(дето само лае, но не хапе хич своите "врагове" от ДПС и БСП.................)

"Да бъдеш, или да ИЗГЛЕЖДАШ" !!! ...тУЙ ИМ Е ВЪПРОСА И НА ПОЛИТИЦИ, И НА ПИШМАН-ЖУРНАЛИСТИ!

suhija
28 May, 2010 | 20:35

davajte GERB boi po kaskite na mrasnicite !!! ne sluchaite mafiotskite klakiori koito ebarkal vavvmeda iekral ot naroda da go jade sega chepat ot zad

dim
28 May, 2010 | 12:55

Евала на полицейщината ... аз съм ЗА въвеждане и на смъртното наказание както в някои щати на САЩ (не подобно на някои мюсюлмански държави а подчертавам подобно на някои щати в САЩ !)

С удоволствие бих гласувал пак за същото правителство ! Въпреки, че си има някои недостатъци, но те са далеееееч по дребни от предишното !

teo
28 May, 2010 | 08:55

ТОЗИ СТРАХ СЕ ЗАРАЖДА В ДЪРЖАВНИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ, КОИТО ДО СЕГА СПОКОЙНО И БЕЗНАКАЗАНО СИ ВЪРШЕХА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА ПОД ЧАДЪРИТЕ НА СерГЕЙ-ибрика! А ОБИКНОВЕННИЯТ БЪЛГАРИН ПРИВЕТСТВА ТЕЗИ АРЕСТИ, САМО ПАК ДА НЕ ГИ ОСВОБОЖДАВАТ ОТ ЧЕРВЕНОТУРСКИТЕ МАГИСТРАТИ!!! СТРАХУВАЙТЕ СЕ МАФИОТИ!!!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.