Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Най-опасното нещо в света е корупцията, a не ядреното оръжие
26 Май 2010
Статия на Михаил Ходорковски във “Вашингтон поуст”. Познато ли ви е написаното в нея...

"Миналата седмица обявих четвърта гладна  стачка, след като през 2003 г. бях арестуван по изфабрикувани обвинения" - пише в статия, публикувана във "Вашингтон поуст", Михаил Ходорковски. В нея той обяснява стремежа си да информира президента Медведев, че инициативата за борба с корупцията се осуетява от чиновниците.

Привържениците на глобалното ядрено разоръжаване имат основание за оптимизъм, но световните лидери трябва да се заемат с проблемите на корупцията, тъй като "военни и цивилни служители от взривоопасни региони са готови да споделят ядрени тайни за пари", пише Ходорковски. Според него корупцията продължава да бъде част от руския износ и лесно се внася в други страни, особено в западните. "За съжаление, чрез моята страна, корупцията се превърна в системен фактор, диктуващ много политически и икономически решения", пише в статията.

Корупцията пречи на икономическия растеж и подхранва политическата нестабилност. Например, руските пътища са в лошо състояние, и "един километър магистрала струва на руските данъкоплатци 3-4 пъти по-скъпо, отколкото в Европа, главно заради подкупи и комисионни", пише Ходорковски. "Доставчиците на петрол в Китай фактически са субсидирани от руското правителство, а европейския пазар на газ може да донесе много скандални изненади”.

Ходорковски призовава водещите страни за засилване на мерките за идентифициране и наказване на офшорни компании и банки, контролирани от корумпирани служители.

"Ако светът не спре глобалната корупция, корупцията ще спре развитието на човечеството" - заключава той.

Михаил Ходорковски, "Вашингтон поуст"


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

dobarden
10 Jul, 2010 | 17:48

добре,че се сети...коруБцията...ами те това е - 4ифутите!!!

MутреСян
09 Jun, 2010 | 14:37

Възможно е и да е прав Ходоровски !

Странното обаче е че НИКОЙ не си задава въпроса ...... КАК така Ходоровски (и подобни) станаха милиардери за нула време след като им бяха ПОДАРЕНИ (от кого ли)....... печеливши държавни фирми и ресурси!

Но за да се осмели някой да зададава подобни въпроси..... няма дмисъл защото....понеже няма отговор на основните въпроси.... най много да го "сгази камион"
Медии да публикуват (и търсят ) подобни отговори, и да правят коментари ЕСТЕСТВАНО НЯМА !!!

щото в нащите "демократични държави" ....дори и медиите са НЕЗАВИСИМИ (от съвестта и призванието си)


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.