Факти, Анализи, Коментари
   23 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Пари има, икономика няма
8 Април 2010
Българинът има спестявания, американецът- дългове, защо тогава да сме бедни?

Свършиха празниците и темата пак е кризата. Но докато всички се надпреварват да пишат и говорят колко тежко е положението, а то и по-тежко ще става, няма съмнение, на мен ми направи нещо друго впечатление.

 Уж криза, криза, а пътищата за Гърция се задръстиха през празниците. А то да беше само тя, ами и автобуси за Турция и екскурзии до по-далечни страни. И се замислих за богатството на българина и изконния въпрос: Българинът винаги ли реве и се оплаква?

Нещо не е точно така, както се представя в масмедиите. Когато се говори за доходи, ние никога не казваме истината. В зависимост от случая ту сме много богати и голяма работа, ту много бедни и нещастни! И къде е истината?

 Косвените белези са няколко. При откриването на първият аутлет в София бяха направени 103 000 покупки още първият ден и задръствания по цялото Цариградско шосе. Можете да сте сигурни, че средната стойност на една покупка е била над 100 лева, което прави само за един ден не по-малко от 10 милиона лева!

 За хората, които не обикалят света искам да кажа, че при Коледни, Великденски, сезонни и други разпродажби цените в чужбина са много по- ниски от първият аутлет в първия му ден в България! А това значи глад за стоки и излишък от пари! И тези купувачи не са в основата си от така наречените "баровци"  защото те не се редят на опашки и купуват не от България.

Голяма част от "тарикатите" пазарува от интернет поради същите причини! Така че остана средната прослойка! В края на 2009 година статистиката отчете спад във всички дейности и производства и само екскурзиите в чужбина бележат ръст от 5%!

Все си мислех, че кризата е охладила страстите, но не. Гледам телевизия и виждам бодри и засмяни туристи, поели към Гърция! Дори само за едно кафе! Дори за ИКЕА-та в Солун!

Независимо кой какво ви казва, Гърция е скъпа страна! Колко души са били по празниците тепърва ще се види, но миналата година Гърция е била посетена от над 1милион и 600 хиляди българи! И това лято се очаква да са повече от предишното! А това става с пари. Още при добрата стара 2008 год. българите бяха похарчили повече в чужбина, отколкото чужденците в България! И тази диспропорция или ножица се отваря в наша вреда!

 Замислих се- има ли пари българинът и беден ли е той? Оказа се, че от 2008 до 2010 год. спестяванията на населението се е увеличило с 5.6 милиарда лева по време на криза! Само 2009 г. са 2.3 милиарда лева или с 10.63 % повече спрямо богатата 2008 год.! В момента физическите лица имат спестени над 32 млрд лева, като на депозити са над 26 млрд лв.!

Може да си кажете, че има много богати и много бедни хора у нас и че парите са у богатите! Тук говорим само за депозити на граждани, без недвижимости , фабрики и т.н. Само 360 души имат над 1 млн лв.! В България има 10 милиона депозита около 1000 лева! Най-масов е между 10- 20 хил.лв.

Над 50 000 лв. имат 42 000 души, над 100 000 лв. са 10 000, а над 200 000 са 3 000! Т.е. богатите спрямо нашите критерии не са много, а доста българи имат спестявания.

 Само с промоциите преди Нова година са излезли от джобовете и влезли в банките 1.5 млрд лева! Ако по нещо се различаваме от американците, и то в наша полза, то е, че най- богатата нация в света обикновено има кредити, а ние имаме спестявания. Почти всяка бабичка у нас може да извади " бели пари за черни дни", а американецът най- много да ти покаже дълговете си. Но това е друга тема.

Това, което искам да кажа и да докажа е, че българинът не е толкова беден, както казва. Дай боже да има повече!

Знам, че ние ревниво крием "канчето" си да не надникне някой, а недай боже да ни поиска заем! Разбулването на "бедността" на българина няма да е приятно на много хора, но това говорят цифрите.  Пари има! Няма къде да се влагат. Няма работеща и конкурентна икономика. В това е кризата.

Бедни хора има. Правителството не трябва да ги оставя да мизерстват. Все пак- едно на ум. Когато следващият път си пиете ракията с приятели и всички се оплакват от кризата, да знаете, че някои от тях лъжат. Оплакват се охотно, а тайно си броят лихвите от депозити...

Светозар Гледачев, ЗонаBG.info


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

ivanov
24 Apr, 2010 | 15:26

Ako v malkata i srednata ikonomoka si ve4e njakoj, tuk v BG ti izprastat proverjavast ot razli4en rang. Na nikoj tuk ne mu puka za malkija biznes kato za osnova na nesto stabilno.




sddc
24 Apr, 2010 | 15:09

ДОКАТО ИМАТЕ ПАРИ МАХАЙТЕ СЕ ОТ СТРАНАТА.
Не слугувайте на местните чиновници и дерибеи.
Колкото и да се залъгвате с родолюбие и патриотизъм живота си минава.
А друг няма да ни се даде (за поправка).

Евреите и турците ще изкупят земята и ще станете чужденци в държавата си....,ако това изобщо е държава.

черньо слепочев
15 Apr, 2010 | 08:02

кой българин има пари - соломон,с

Господин Гюров
08 Apr, 2010 | 18:34

32 млрд лева спестявания прави средно малко над 4000 лв на човек. Да приемем, че се получава средно по 7% лихва. Това значи 280 лв годишно или по 14 евро на месец. Голям доход, няма що! Съпоставете го с пенсиите в кризисна Гърция - 750 евро - и помислете пак богат ли е българина.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.