Факти, Анализи, Коментари
   30 Януари 2023
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
На гъозме с бате Бойко във Виена
Евгений Тодоров - 22 Март 2010

Най-после стана ясно къде ще бъде следващата, шеста поред, т.н. Световна среща на българските медии. Този път организаторите от държавната БТА са избрали Виена.

Да припомним, че досега такива срещи имаше в Чикаго, Рим и Мадрид.

Някои се надяваха тази година да прескочат с командировъчни до Париж или Лондон, но изглежда кризата е повлияла върху избора. Защото къде е Виена – на една крачка.

За една държавна медия какво е да изпратят 5-6 души командировка – нищо. Особено когато целта е благородна.

Освен, че ще разискват отношенията Изток – Запад, българските журналисти ще бъдат призовани за подкрепят Миро на започващия десетина дена след това конкурс на „Евровизия”.

Че Миро ще се издъни по стара народна традиция е ясно отсега, но съвсем друго е, когато го подкрепим от Виена. Струва си разходите.

Досега Световните срещи са били под патронажа на: Симеон Сакскобурготски, Сергей Станишев, Георги Първанов.

Кой ще бъде патрон тази година е излишно да питам.

Освен с Него, родолюбивите български журналисти и техните началници най-вече ще могат да се снимат и с Цветан Цветанов, Йорданка Фандъкова, Божидар Димитров и Вежди Рашидов.

Липсва само Симеон Дянков. А точно той ще дава парите на БТА, БНТ и БНР за следващата година. И ако се е почувствал обиден, че не е поканен, като нищо ще може да каже: след като имате пари за гит-гел до Виена, защо да не ви резна по още някой милион от бюджета?

Надеждата е, че Дянков няма да изкара до следващия бюджетен сезон.

Безспорно е обаче, че ако кризата продължи, следващата Световна среща ще трябва да се проведе на някое още по-скромно място.

Имало идея това да стане в Браила – градът, където Ботев е издава своите вестници.

Говори се, че така даже ще се продължи една традиция. Според източници от румънски архиви поетът- революционер първи се е сетил да организира Световна среща на българските вестникари. Тя е трябвало да се проведе в кръчмата на Странджата.
Петко Славейков от Цариград даже е обещал, че ще осигури патронажа и ще докара в Браила Негово Величество Султана, Великия Везир, а Каравелов пък щял да покани Русчушкия паша.

Странджата пък щял да осигури фотограф, който да снима домакините и гостите заедно.

Избухването на Априлското въстание обаче осуетило тази журналистическа инициатива.

Четете още на zonabg.info


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2023 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.