Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Путинова България
16 Март 2010
Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов поиска списъка на олигарсите от президента Първанов

Днес министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов поиска списъка на олигарсите от президента Първанов. С този акт се отварят нови възможности тази седмица „цирковата” политическа програма да продължи. Защо цирк?

Ами имената на олигарсите в страната се знаят. Знаят ги и местните във всеки един град, както се казва - „това го знае всяко дете”. Но, по презумпция най-информираният човек в държавата – вътрешният министър, явно не ги знае и е решил да пита държавния глава. Водевил.

 Следвайки антикорупционната реторика на ГЕРБ от преди изборите, Цветан Цветанов трябваше да е щастлив човек, че Първанов повдига въпроса за неясно забогателите. Трябваше ухилен до уши да говори за единството на институциите в борбата срещу корупцията, но днес е решил да се заяжда на дребно и да си пише писма. Защо?

Къде е ключът?

В интервю за Канал 1 вътрешният министър получи интересен въпрос – дали той е кандидатът на ГЕРБ за президент? Не последва разпалено отрицание. Такова сме свикнали да виждаме, когато аурата на Борисов е докосната, макар и косвено; когато първенството му е оспорено и поставено под съмнение. Нищо подобно не последва. А както е известно в ГЕРБ – шефът е прав дори, когато е седнал. Значи отговорът е другаде – шефът така иска. Да не би тук да се крие ключът за яростните изказвания на Цветанов по посока на президента и спотайването на Борисов, който иначе е достатъчно словоохотлив.

На предишните президентски избори, когато половин дузина политически лидери от център-дясно увещаваха кмета Борисов да се кандидатира той отказа. Не само това, ами в деня на изборите отиде да рита топка. Помните ли мотивите? Да си изпълнел дълга към софиянци. После охотно прегази този същия дълг, напусна кметството и стана премиер. Все едно.

В тези мътни седмици около търсенето на десен кандидат се завъртя и името на Цецо (тогава всички му викаха така) за кандидат за президент. Вариантът бе отминат с насмешка, но Цецо взе да гледа важно на себе си. Дето се вика – порасна му ръстът с още 5 см.

Днес нещата са други. Цветанов е и вътрешен министър и вицепремиер от една страна, и държи структурите на ГЕРБ от друга. Вече не му викат Цецо, а колегата Цветанов (явно от годините в МВР). А понякога, макар и рядко – вицепремиерът Цветанов. Той лесно ще накара „цели трудови колективи” и „низови партийни организации” да го предложат отдолу за високия пост.

 Всички дружно ще забравят факта, че има компромисно образование за държавен глава, че е нехаризматичен, и, че няма опит на международната сцена. Ще го снимат до „октоподи”, а той ще хули съдиите докато им изпопадат зъбите или просто не си държат езика зад тях. Защо ли? Ами защото президентът има квота в съдебната власт. Ами, ако президент е именно той?

Известно е, че Първанов няма право да се кандидатира за трети мандат, а БСП заслужено е в трагично състояние и трудно ще излъчи силен кандидат. ДПС също са притихнали и не дишат. За „Синята коалиция” и „Атака” е безсмислено да се говори в национален план изискващ подкрепа в размер 1,5-2 млн. души. Така се оказваме на крачка от еднопартиен монопол на ГЕРБ във властта.

Мечтата за „Путинова България” е на път да се реализира. Борисов е убеден, че си остава силният човек в страната. Просто ролята на Медведев ще играе Цветанов. Колко му е? А, олигарсите ли? Извинявайте забравих за списъка. Един ще попадне в затвора за данъци, друг ще го фалират, третият ще замине за Лондон и ще си купи футболен отбор. Но всички останали ще се строят в две редици и ще рапортуват на партията майка, на нейния лидер и на специалните служби.

Андрей Буров, ЗонаBG.инфо


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Gocho
18 Mar, 2010 | 17:06

Явно автора не е за силна държавна власт. Нямам на предвид мутрата Борисов, а процеса който протича. Логично е Цветанов да иска досиета от президента, все пак разузнаването е подчинено на Гоце Седефчов. А и той лично подхвана темата, явно външното разузнаване знае нещо за скътъни парици в чужбина. Путин и Медведев? Де да имахме такива управници! Русия се развива и бележи икономически ръст, а България?

im
18 Mar, 2010 | 14:59

Тъпа статия, завистлив автор, дребна душица.Какво да правиш-все пак си е България.

Велислав
18 Mar, 2010 | 04:00

Съвсем правилна статия.
Бойко... Простете, г-н Борисов, кажете... защо забравихте за дядо си, докато служехте вярно на Партията (единствената, нали, да не уточнявам) до 1989-та?
Господин Борисов, народът има достатъчно добра култура, за да ви разбира и на нормален, литературен език. Моля Ви, не ни обиждайте (и излагайте!), използвайки улични изрази. Омерзявате ни, г-н Борисов. Часовникът тиктака... Мандатът Ви изтича. Мандатът Ви, а не времето Ви, защото последното не Ви принадлежи.

Генов
17 Mar, 2010 | 09:55

Много точно е написно, явно от интелегентна личност, които в България в момента са опасно малко!

fehner
16 Mar, 2010 | 18:06

statiata e licemerna,farisejska,jesuitska.neka vseki,vsekude da znae imenata,imotite i parite na izmamnicite,kradcite i ubiicite v Bulgaria.opitut za analogia ZVetanov-Putine e tipichno narushenie na zakona za tojdestvoto i izkljuchenoto treto na formalnata logika .i Putin v Rusia,i Obama v USA i Borisov,Zvetanov i Djankov se borjat sus svetovnoto zlo.na takiva geroi trebva da se pomaga.opitite da budat podigrani SA NEUMESTNI I JALKI.

Георги
16 Mar, 2010 | 14:05

Мисля че в заглавието има правописна грешка. Изпусната е буквата К в първата дума.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.