Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
По време на криза не се увеличават данъци, това го знае всеки първокурсник по икономика
10 Март 2010
Това не е правилната посока, г-н премиер. Обърнете я, защото така води директно към Гърция!

Всички останахме с впечатлението, че в отговор на лекарските стачки и липсата на достатъчно пари в здравната система правителството реши да вдигне с 2% здравната осигуровка.

Кой точно го реши, не се разбра, но мисля, че не може да е Дянков или Борисов! Според мен, този, който го реши, трябва да бъде напътен от двамата споменати да си отиде и по- добре да се върне да си доучи там, откъдето си е купил дипломата.

Защо вдигането с 2% няма да ни донесе нищо хубаво?

В първи курс на икономическите университети се учи кривата на Лафер, която показва,че вдигането на данъци води до намалянето на приходи в бюджета! Това е доказано не само икономически, но и статистически, т.е. на практика.

В България се намали данък печалба на 10% и приходите се увеличиха! Рейгън в САЩ стана президент с огромен бюджетен дефицит и като намали данъците, напълни хазната, преизбраха го втори мандат, съсипа социалистическата система икономически / което дотогава никой не успя, макар че мнозина опитаха/  и стана най-великият американски президент в новата история на САЩ!

Един процент вдигане на който и да е данък води до съкращаване на работни места! За България това означава около 31 000 души! С други думи казано,  тези 2% ще ни костват нови 60-65 000 безработни!

Никой не вярва, че у нас безработните са 300 000 или около 10%, освен тези, които пишат тези данни! Сигурно и те не си вярват, тъй като със сигурност знаят, че лъжат.

Приходите ще намалеят,  защото работодателите, а и всички ние не искаме да плащаме повече. Това ще стане по два начина: директно влизане в сивия сектор и отказ от всякакви осигуровки или преминаване към осигуряване на минимална заплата. И в двата случая бюджетът ще намалее не само с тези 2%, а и с всички елементи на ДОО!

Най-големият работодател е държавата и следователно тя ще си ги плаща тези 2%, а всички други ще ги крият, колкото могат! Е,  тогава има ли смисъл от тези напъвания ?

От всичко казано до тук следва изводът, че краткосточният ефект ще е нищожен, а дългосрочният- вреден. Кой обаче има нужда от това?

Дори и лекарите, заради които уж се прави, го разбират. Разбират и че това увеличение им вреди. А и с времето приходите им ще намаляват в системата. Правителството досега водеше правилно икономическа политика и я следваше с две изключения: Спирането на пеннсионната реформа и вдигането на тези 2%!

Драги управяващи, опомнете се!С няколко ей такива хода и ще трябва Бойко Борисов да вади остаката, която си носел в джоба!

По време на криза данъците се свалят, за да заработи икономиката! Къде остана идеята за намаляване на ДДС-то? А за свалянето на осигуровките? Имаме твърде много държава, 42%преразпределение чрез държавният бюджет. Изземването от бизнеса е огромно, от 1997год. не е било така високо ! Държавният бюджет е почти с милиард по-голям от миналата година! Това не е правилната посока, г-н премиер. Обърнете я, защото така води директно към Гърция!

Светлозар Гледачев, ЗонаBG.инфо


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Орешарски
15 Mar, 2010 | 23:33

Статията представлява елемнтарно четиво.

По време на криза не се увеличават данъци, това го знае всеки първокурсник по СОЦИАЛИСТИЧЕСКА икономика.

vladimir
12 Mar, 2010 | 01:01

izklju4itelno vjarni tvardenija, no napisani dosta poshlo za sajalenie. mojeshe statijata da e dosta po zadalbo4ena. taka ostava njakak si nezavurshena. no vse pak vsi4ko kazano e napalno vjarno i djankov e nekadurnik spored men, deistvijata sa mu lisheni ot vsjakakva ikonomi4eska i finansova logika. nz kade e u4il no sposobite sa mu dosta neefektivni, kakto shte se dokaje. badete sigurni ...


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.