Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Повече бедни, повече контрабанда
4 Март 2010
Преди няколко месеца финансовият министър Дянков произнесе вълшебната реплика, че щом богатите плачели, значи всичко е наред!?

„Аз съм  шеф на търговска фирма, а не на благотворително дружество.” Тази реплика на съпруга на бившия екоминистър  Долорес Арсенова ме накара да се замисля защо е тази неистова омраза към  хората, които са успели. Да, част от тях забогатяха  заради криминалния преход и по нечестен път, но тук говорим вече за над 40-50 000 души, които определено са с доходи над средните.  Причини колкото искащ – дребен и среден бизнес, реституция, работа в чужбина… Не малко хора забогатяха с талант, труд и усилия, но се оказва, че примерът им не е заразителен, но е такава завистта.

Преди няколко месеца финансовият министър Дянков произнесе вълшебната реплика, че щом богатите плачели,  значи  всичко е наред!? Озъбих се, защото един министър в правителство с претенции да е дясно не може да говори така, но уви…
Политиците присадени от Световната банка в родния политически чернозем бързо прихващат думите, които галят ухото на обеднелия народ.

Сега  пък дойде ред публиката да бъде забавлявана от данъчните, които със завидно усърдие взеха да ровят в декларациите на поп, фолк и естрадни изпълнители. Чрез скакалешко налазване на  народните любимци се демонстрира, че за никого няма да има пощада и ще се дере живо месо.

 Дали изпълнителите са престъпили закона, е друг въпрос, но ги проснаха пред публиката по очи като вокални октоподи и накараха всички със затаен дъх да следят развръзката. Смешно и жалко.

Всичко  това се случва в момента, в който  шефа на митниците ген. Ваньо Танов  мънка, че постъпленията от мита, такси  и акцизи спадат драматично, вместо да се увеличават!?

Що така?

Нали съвсем доскоро ни убеждаваха, че само ГЕРБ да дойде на власт и хоп, ще вдигнат тези приходи поне с милиард. Оказа се, че сивият сектор и контрабандата пораснаха, защото с нелегален внос се компенсира липсата на платежоспособно търсене.

Какво излиза?

Повече бедни, повече контрабанда.

 Може би е трудно, но управляващите  трябва час по-скоро да излязат  от болшевишкия си ентусиазъм и като начало да се разплатят с бизнеса, за да има кой да пълни хазната, и после да правят здравна и  пенсионна реформа. Истинските реформатори не залагат на народопсихологията на завистта - тя генерира бедност, а на волята на предприемача. Инак да се прекръстят на Комунистическа партия.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.