Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Как почивахме за 1 лев на ден на морето...
Евгений Тодоров - 22 Октомври 2009
В картата влизаше спане в отделно легло и три яденета на ден.За целия този разкош мечтаехме цяла година...
На плажовете все още имаше място...
На плажовете все още имаше място...

След вечеря- на раздумка в двора на станцията

Какви времена дойдоха - на морето за цял лев не можеш вече и мамул варена царевица да си купиш. А едно време почивахме за лев на ден - аз специално една година платих 14 лева за карта за 14 дни.

В картата влизаше спане в отделно легло и три яденета на ден. Закуската беше на две смени - от 7 до 7.30 и от 7.30 до 8.00. Обикновено даваха парче сирене или кашкавал, малко масло и една лъжица конфитюр - наредени красиво в алуминиева чиния..

Плюс чай, разбира се.  Някой път даваха и парче колбас.

 На обед имаше три яденета - супа, яхния и за десерт парче диня, торта или кисело мляко. А вечерята в повечето случай беше по-добра от тази в казармата.

 След вечеря сядахме или в кръчмата срещу Станцията, където имаше кебапчета за дояждане или във ведомственото барче, където имаше само пиене, но на бакалски цени.

За целия този разкош мечтаехме цяла година. Някъде напролет обявяваха бройката на картите и срока за подаване на молби. Молбите се разглеждаха от комисия начело с Профсъюзния председател. Обикновено в нея влизаха и Партийният секретар и Комсомолският. Дали ще се класираш зависеше от това колко деца имаш и каква ти е обществената дейност.

 Можеше обаче да имаш три деца, но да си отсъствал три пъти от събрания и да те дисквалифицират. В работата на комисията имаше, разбира се, и много субективен елемент. Затова в дните преди раздаването на картите всички гледаха Председателите с предан и жален поглед.

След като картата вече беше в ръцете ни, започваше подготовката за морето. Изготвяше се списък на необходимите вещи: бански, пешкири, мазила срещу изгаряне, пояси и топки и всичко необходимо за строеж на шатра.

 Едно време на плажовете нямаше чадъри и шезлонги - от тези, които струват днес по 14 лева на ден. Семействата носеха по четири колчета и чаршаф или парче басма, колчетата се забиваха, платът се завързваше и така ставаше шатрата, която даваше сянка на цялото семейство.

 След това трябваше да се осигури билет за влака - тогава влаковете бяха пълни и железничарите си получаваха редовно заплатите. Обикновено пътувахме през нощта, в Бургас бяхме на разведеляване. Докато чакахме да тръгнат рейсовете за Южното черноморие и Несебър, се шляехме по улиците около гарата.

Градът бавно се събуждаше, гларусите грачеха, а фурните пускаха първите топли закуски „софиянки". Можеше да се намери и шкембе чорба. Дълго зяпахме витрините на Спортния магазин, където имаше плавници и харпуни.

Тази година нарочно взех нощния влак за Бургас,  по перона от тъмно баби предлагаха квартири и уж всичко беше като едно време, но после - като тръгнах по улиците, се оказа, че на местата, свързани с детството, са се намърдали казина и бинго зали, чиято светлина беше толкова силна, че спомените ми направо помръкнаха...

Най-после отваряха касите на Автогарата, започваше истински бой за билети, което си беше празник за джебчиите. Баща ми за две години три пъти се раздели с портфейла си...

За пръв път ме заведоха на море през 1958 година - частно, а не с карта. Отседнахме в една къщурка в новия Несебър. Бяхме съвсем близо до Северния плаж. Минавахме през едно сметище и - право на плажа. Един ден преброихме хората около нас - бяхме 7- 8 шатри. По-нататък по плажа нямаше жива душа.

Представяте ли си - километри пясък, без нито един човек върху него. Като на необитаем остров.
Само няколко години по-късно там изникна Слънчев бряг и положението стана гъз до гъз. Нямаше къде да се яде, баща ми ходеше на пристанището и за жълти стотинки купуваше по цяла връзка пресни попчета. В това време аз събирах съчки из махалата, а мама палеше огнището на двора.
На следващата година обаче ни огря за карта - за Приморско. Пак бяхме на квартира - с пръстен под, но яденето беше осигурено. Веднъж в седмицата даже даваха шницел. На 4 август 1959 година - помня деня, тъй като тогава станах на 10 години, с лодка за разходка отидохме до Китен. Към 14 часа бяхме на Южния плаж и там - за вас лъжа, за мен истина, нямаше НИТО ЕДИН ЧОВЕК.
Чист пясък, прозрачна и топла вода - кеф. Сега от сутрин до вечер там лежат не знам си колко хиляди почиващи. И сигурно пикаят в морето.

 Благодарение на грижите на народната власт хората се научиха да ходят на море - кой за 14 лева, който за по-малко.

На следващата година или по-следващата година отидох на лагер в Равда. Спяхме във войнишки палатки и ядяхме по пет пъти на ден. Имаше и втора закуска в 10 и половина и следобедна - някъде към 4. Денят ни започваше и завършваше с проверка.

За тези, които не знаят, това е нещо като зарята на Втори юни. В крайна сметка всички пионерчета се оказваха налице - с изключение на „геройски загиналите за свободата на Родината".

Бяхме разделени на отряди, а отрядите носеха имената на геройски загиналите. Една от отрядните обаче реши да кръсти отряда си на името на току що излетелия съветски космонавт Адриян Николаев. Това създаде известен проблем, тъй като човекът на беше загинал на нашата свобода, а жив и здрав летеше над нас. В щаба започна лют спор, но в крайна сметка никой не посмя да смени името на един съветски космонавт.

След лагерите дойде времето на бараките. Разните ведомства наемаха земя от селските общини, нареждаха бараки и осигуряваха почивка за кадрите си. Тоалетните бяха общи - като си ги спомня, турският кенеф на чешкия художник Давид Черни ми изглежда като постижение на комунизма.

Дойде време да почиваме в истинска станция - тази на Министерството на здравеопазването в Китен. За тогавашните ни представи това беше нещо като петзвезден хотел, макар и тук тоалетните да бяха общи. Много по-късно на всеки две стаи - между тях, направиха баня и тоалетна. Семейството, което ставаше по-рано, окупираше заведението, слагаше райбер на вратата към другото семейство и спокойно си вършеше работата, докато другите чакаха изнервени.

Имаше лятно кино и Вечер на Нептун. За ролята на Нептун  бе осигурен самият Коста Цонев. Съпровождаха го две сирени - всъщност медицински сестри от почиващите. Спомням си само че Нептун къде на майтап, къде на истина, ги обсипваше със сексуални закачки.

 През 1962 година на последния етаж на ЦУМ видях да продават шнорхели и подводни очила. Точно бяхме гледали прочутия филм на Кусто „Светът на мълчанието". Следващите три години посветих на мечти за подводно плуване. Най-напред си купих шнорхел от ЦУМ - само за него ми стигнаха парите. Това се случи през юни. През юли ми купиха маската, а през август първите плавници. Бяха марка „Черни връх" и ги ползвах поне 30 години. На китенския залив бях един от първите с „такъми", рибите още не бяха наплашени и големите кефали можеха да се пипат с ръка.
Щастлив съм, че хванах от онова време. Развлеченията не бяха кой знае колко. След вечеря - а се вечеряше към 6 часа, се правеше обикновено разходка до центъра. Разходката можеше да включи разни неща: сладолед, пуканки, семки, стрелбище, люлки, захарен памук. Всеки ден по нещо, разбира се. По-големите имахме още едно развлечение - музиката.

Спомням си едно стрелбище в Приморско, което привличаше клиенти с две песни на Ролинг стоунс. Едната беше -още помня - Get Off My Cloud.

 Последните дни се купуваха подаръци - игленици, кутийки и разни други глупости, обсипани с мидички - рапани още нямаше. След разходката бащите отиваха в мъжките компании, а жените - в женските. Когато се спеше по квартири, мъжете сядаха под астмата, опитваха от домашните ракии, които повечето носеха от къщи, след което започваше белотът. Не помня какво правеха по това време жените - след като нарежеха доматите? Мисля, че обменяха клюки. Тогава нямаше жълти вестници и клюките не бяха много.

 Например: Има ли Тодор Живков любовница? Изневерява ли Иван Славков на Людмила Живкова? Наистина ли Парцалев и Емил Димитров са педерасти? И т.н.

 Почивните станции ставаха все повече, но вече имаше станции и станции. За хората от ЦК и Министерския съвет издигнаха по-големи сгради, в които - както се говореше - човек можело да избира между няколко яденета, като на ресторант, освен това на плажа им газираните напитки били без пари. Раждаше се нещо като социалистически он-инклузив.

Отначало завиждах на големците, но след като разбрах, че техните карти излизали по цели 5 лева на ден, се успокоих. Просто тогава имаше справедливост...

из "Наръчник на носталгика" - продължение на "За прехода"


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Защобе
14 Dec, 2009 | 23:49

Чифути?Какви са тия думи каква е тая злоба?
Такива комунистически боклуци като вас-трябва да отидат на бесилото-майка ви фашистка,лъжлива

danivanova1
24 Nov, 2009 | 15:54

Имаше и хубави моменти в онова време а за 1 лв.не си спомням да сме почивали.

vulgar
29 Oct, 2009 | 23:54

потресаващ факт е,че бащите на властимеющите 4ифути днес са членове на бкп - комунистически сатрапи, от ДС и т.н.Наистина се изненадах, че освен гад заеби и данон е функционер на бкп...не смея да предположа КАКВО всъщност притежават в България ...

муспи
25 Oct, 2009 | 23:33

Ние за разлика от западните, а и румънците, не се съпротивяваме, защото еврейте навсякъде само вземат и там където е най лесно са най активни - закон на бизнеса,еврейски, друг няма. Но изхода е не като крещим - жиди, хайл Нитлер, - на тях това не пречи и го допускат като отдушник, а да си избираме правителства които да са наши. По точно, като ги налагаме, защото и изборите са бизнесшоу и трябва да се бориме със всички средства, не като австрийците, а радикални, щом сме изпуснали работите дотук.

vulgar
25 Oct, 2009 | 20:26

за еврейските "ползи" забравих филмовия център...АЛО - ЗАЩО на 4ифутите го дадоха...и дали го "дадоха"или просто ония си го взеха

Vulgar II
25 Oct, 2009 | 15:27

Що се отнася до така наречената демокрация, аз също съм много недоволен от това, което става у нас. Всичко което си изброил е абсолютно верно и съм напълно съгласен с теб. Само дето не съм сигурен това от евреите ли е или си е нашенско изпълнение.
В Турция и Гърция не е така, дори в Румъния не така, да не говорим за западните държави. А там също има много евреи. Бих казал, че това нашето изобщо не е демокрация, а някаква джунгла, която прилича на латино-американската демокрация. Погледни ги всички само как се правят на гръмнати, не чули, не знаели, не видяли и пр. за всичко, което всеки обикновен човек знае и му e ясно. Само Бойко Борисов показва за сега някакво желание да сложи нещата по местата им. Той каза в прав текст - Службите, които изготвят доклади срещу престъпниците, включително и тези в бели якички (министри, депутати, магистрати и пр.), изпращат тези доклади освен до управляващите и до самите престъпници, за да може последните да вземат мерки и да се пазят. Какво по ясно от това....

vulgar
25 Oct, 2009 | 09:17

я да видим /
съвсем бегло защото не съм Зен/ като КАКВО спеч еихме
след десети ноември...лети ще от Гад Заеби, град на слънцето,10% от
всяка сделка, много милиони от чорни,капустин,софиянски,паси,другарките биджерано=шулева,хубавото наде...чак ме е яд да изброявам "ползите", които донесе на българите управляващият ни еврейски елит...

муспи
24 Oct, 2009 | 22:40

Усилията на еврейте не са насочени към по глупавите от тях, те сами се редят по рафтовете, а срещу по умните, тези дето са малко и бедни, и макар и цялия свят да е завладян не може да се подредят до глупавите. Защо са умни ли? демокрация, всеки е умен, несправедливо! - Умните не са евреи.

Vulgar II
24 Oct, 2009 | 19:43

Vulgar, ти си ми симпатичен, защото очевидно си доста интелигентен човек, макар миналата година да брах доста ядове с тебе, докато пропишеш на кирилица. Но ми се струва, че малко си обсебен от идеята, че евреите са виновни за всички беди, които ни се случват. В интерес на истината имаше едни книги на един българин-емигрант, вече му забравих името, но ще се сетиш кой е. Май се казваше "Световната конспирация" или нещо подобно. Той доста подробно описваше историята на съвременните евреи. Нещата тръгват още от 17-ти век, когато петимата братя Ротшилд се заселват в пет големи града - Лондон, Виена, Париж, Милано и Ню Йорк (не съм сигурен) и от там започват да дърпат конците на световните банки. Та той твърдеше, че всички управляващи (царе, крале и пр.) като почнеш от Наполеон, та до наши дни са били управлявани и манипулирани от евреите. Изключение правят само Хитлер и Сталин. Те двамата единствени са били неконтолируеми. За сведение, в съветския ЦК на КПСС след револючията е имало само 5-ма руснаци, всичко останали - евреи. Така, че нещата са почнали много преди 17-та година.
В наши дни обаче, в ерата на Интернет, биотехнологиите, компютрите, атомната енергия не съм сигурен, че нещата още стоят по този начин.
А бих запитал - какво лошо има да те управлява някой, който е по-умен от теб и от това ти само печелиш ?

vulgar
24 Oct, 2009 | 15:36

една от заблудите ми е,че 4ифутите ни превзеха 1944...всъщност всичко е започнало още 1917-воср в се-се-сере

Помня, помня и аз...
24 Oct, 2009 | 11:49

"Затова в дните преди раздаването на картите всички гледаха Председателите с предан и жален поглед."

И не само тогава ги гледахме по този начин, а ЦЕЛОГОДИШНО. Това беше идеята - да си верен на идеята.

Затова за онова минало плачат най-вече Председателите. Човешко - всеки обича да го гледат жално-милно, а ако трябва - и други неща да са готови да нправят за теб.

А тези, които гледах жално-милно, па и анални отверстия целуваха, ако се наложи, те защо плачат? Ами от мързел и от проЗДота душевна. Сега, за да отидеш на море требе да бачкаш.
А тогава само с едното жално-милно гъзоцелуване минавахме.

А за мизерабълските условия в т.н."почивни станции" защо ли никой не споменува...

O sancta simplicitas!

муспи
24 Oct, 2009 | 00:03

Точно така беше, това не е идилия а жива реалност. Хората не съзнаваха какво имат и бяха недоволни. Ние като деца слушахме понякога как старите разправят на средните - Какъв живот беше по рано (преди 9 Сеп.), с джобни паря всеки можеше да си вземе слугиня да ти чисти къщата, - и ние с детски акъл, макар и надъхани против комунизма и тихо, тайно, въобще гъвкави в системата като възразтните, знаеме в училище с кого може да се говори и какво - изпитвахме странно недоумение, - че слугините не са ли хора, звъняли по апартаментите да си предлагат услугите почити безплатно? Също ще каже някой дядо - ще решат жилищтната криза,пфу, едно време на всеки прозорец ще видиш - дава се под наем. - леко детско смушение което веднага минава - значи излиза че е скъпо? Колко бяха нашите наеми разбрахме вече голями, - ние сме плащали 15 лева за голям апартамент на Левски и Раковска. - Виждате ли деца този човек, имали са мебелна фабрика, комунистите са им взели всичко. - Виждам точно пред себе си катарамата на колана, покрита с нещо тъмнокафяво, наверно кожа и лъскаво като бумбе на обувка. Говорят за футбол, ние сме левскари против цесека отбора на комунистите, а този човек е като от Марс, славист? Друг път, на карти - деца, не е за разправяне - този човек е имал всичко, баща му бил представител на Рено в България. - Помня, веднъж, един имал голям мебелен бизнес, не оня - друг. - За него са работили стотици хора, той им давал папу! еее... - Все същите излъскани катарами, все от Славия, все същото посягане уж да ни щипне по бузките - трепва нещо неестествено, лошо, а и с тях говорят за футбол някак странно, оставят ги да си кажат всичко за Славия, без да ги прекъсват, вежливо, докато за Левски и цесека винаги се крещеше. По късно узнах че Славия преди 9 Сеп. са биле отбор на богаташите, търговците, еврейте - даже имаше такъв блудкав виц - защо на Славия емблемата е триъгълник? защото другия е заминал за израел. И ето ги сега тези хора на мястото си. Чистите детски впечетления се оказаха откровения.

vulgar
23 Oct, 2009 | 19:39

беше хубаво мо.рето по наше време

Vulgar II
23 Oct, 2009 | 17:48

Евгений, четейки почти всички твои коментари, дълго съм се чудил дали сме набори с теб или си по-голям от мене. Е, сега вече разбрах, че съм ти батко с една година. През 62-ра и аз придобих първите си плавници, щнорхел и не очила, а маска. Тогава се употребяваше тази дума за подводните очила. Та да продължа и аз малко този чуден разказ. През 58-ма и аз, за пръв път бях на море - в Несебър, точно като тебе. Само че ние бяхме на палатка от предприятието на родителите ми. Една голяма палатка, в която спяхме около 20-на души.
Това което помня е, че тогава за пръв път излизаха на мода дъждобраните - една дреха от прозрачен найлон. Шушляка се появи 3-4 години по-късно заедно с белите найлонови ризи. Слънчевите очила също се появиха по това време. Но тъй като ги нямаше по магазините ние ги купувахме от чехите на морето. Та тогава тези чехи ги имахме за нещо повече от нас българите, защото имаха дъждобрани и слънчеви очила. И мотоциклети "Java" - всички червен цвят. Много хубави машини...После се появиха "Simson", "MZ", Балканчетата и т.н. Чехите имаха и камиони "Шкода" и "Татра" - също прекрасни машини. Както виждаш за коли изобщо не говоря, защото първите частни коли се появиха някъде през 64-65.



граматик
23 Oct, 2009 | 09:25

Думата "незабравимо" се пише слято, защото е определение /какво минали - незабравимо/. Ако беше глагол, тогава "не" щеше да се напише отделно. Анадън му?

moito
22 Oct, 2009 | 13:52

Точно така беше!

Минало не забравимо

!!!
22 Oct, 2009 | 11:20

ей тъйкана пиши,чоджум...стига си умувал за щяло и нещяло - да нъ дразниш


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.