Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Нерадостни мисли около кристалното кълбо
Веселина Божилова - 15 Август 2009
Звъни домашният ми телефон. Вдигам и чувам продран шепнещ глас с нотки на истерия : "„Майкооо!"
Веселина Божилова
Веселина Божилова

Питам: „Кой си?”. Секунда мълчание. Следва отговор: „Аз! Направих една бела”. „ Да не си блъснал дете?”, питам делово. Вместо отговор, връзката веднага прекъсва. Разгеле, казвам си, тъкмо за мошениците щях да пиша, те сами дойдоха.

 Анализирам набързо краткия опит да ме закачат на най-популярната въдица. „ Синът” ми най-вероятно ми е набор, така ми звучеше. Ако обаче изреве по подобен начин на умряло на някоя 80 годишна баба, като нищо ще се върже. Донякъде ми е обидно, че ме пробваха на най-баналното. Защото напоследък асортиментът доста се разнообрази. И не е като да не пишат медиите и да не показват по телевизиите. Обаче народът продължава да се връзва. А мошениците творят ли, творят нови схеми.

Доста са гъвкави, вкараха и свинския грип в обръщение. В Ямбол се представят за доктори и искат по телефона над 1000 лева за лекарства за свински грип на техни близки.

 Разчитат на разбирането от типа на „ чул-недочул” и така връзват баби по селата да им дават всичките си пари, за да ги обменят в евро. Защото сме били въвели еврото. Бабите вярват и дават. Нали все пак знаят, че сме влезли в Европейския съюз...

В Пловдив тия дни се жалва жертва на измамничка, представила се за врачка. Няколко дни жертвата послушно изпълнявала ритуали в дома си, после занесла на крака в хотела 2 700 лева на тарикатката, а като отишла да си ги вземе обратно, вече и следа нямало от нея.

Върхът на седмицата е арестът на плевенската врачка Тотка Тотева, която не само взела 100 000 лева от 38 годишна врачанка, за да я лекува, ами я и разболяла наистина.

Хората цъкат и кълнат мошениците. Само че всеки ден някой нов се връзва. Стигна се дотам преди дни, че един телефонен измамник стреля в полицай, който искаше да го арестува.

Както всяко явление, и това има две страни и си струва да се анализира, за да стане поне малко ясно защо хората толкова лесно гърмят.

Като начало- колкото и да са малки пенсиите, мошениците явно правилно са разчели, че възрастните хора все пак имат пари. Само за два дни сумите, описвани в полицейските бюлетини, впечатляват.

По схемата „ синът ти уби дете, трябва да го измъкнеш от ареста”, един пенсионер бе дал 20 000 лева, друга пенсионерка- 6 000. Значи правилно са разчели. Другото, на което се надяват, е готовността на третото поколение да направи мило и драго за децата си, включително и да подкупи, без да му мигне окото, правосъдието. Защото как се вади човек от арест с пари, освен парите да отиват за подкуп?! За това не можем да виним само възрастните хора, новата ни история им даде достатъчно примери за подкупност в тази сфера. Така че корупционните пробойни в разни сфери също са добре изчислени.

По тази логика виждам перспектива и с тарикатската схема за свинския грип. Толкова се изговори и изписа за безплатни лекарства, които не се предоставят на онкоболните, например, че и тази схема изглежда напълно вероятна на хората.

Изобщо ако си представим държавата със всичките и проблеми, от една страна и хората като вечно стреснати и готови да очакват най-лошото, паразитът, който никне буйно и устремно на тази почва, е мошеникът. Много се навъдиха, факт. Тук-там изловят някого, но не е лесно очевидно.

Работят с предплатени карти, крият се, като прегледаш полицейските бюлетини за един ден в цялата страна, виждаш как нанасят масирани удари в различни градове – имаше наскоро в Перник, после в Хасково, вижда се повторяемост и кампанийност. В Перник само за един ден „ харманът” им беше повече от 20 000 лева...Как да се опазим от това зло?

Ами може би все пак да бъде порицан публично поне един пенсионер, готов да се раздели със всичките си пари, за да подкупи. Да се говори повече по медиите за новите схеми за измама, за да бъдат подготвени хората. Знам ли и аз...

В „Господари на ефира” разобличиха напълно плевенската врачка- тарикатка Тотка Тотева. И въпреки това врачанката и занесе цяло състояние, че се остави и да я разболее. С човешката глупост трудно се излиза наглава.

Такива нерадостни мисли ме връхлетяха, докато по телефона някой с продран истеричен глас се опитваше хем да ме плаши, хем да ми измъкне някой лев. Както ме посъветваха, трябваше да удължа разговора и по друг телефон да се обадя на 112, за да го засекат. Добре, за друг път ще знам...

P.S.

Вместо послеслов, ето две извадки от полицейския бюлетин на РДВР- Пловдив от 15 август:

Полицията издирва две жени, откраднали пари и златни накити от апартамент в Пловдив. Вчера две “врачки” посетили дома на 28-годишна пловдивчанка, за да развалят черна магия на апартамента й на бул.”България”. Жените използвани невниманието на собственичката на жилището и успели да отнемат 2000 лева и златни накити на стойност 4 500 лева.

Възрастна жена бе измамена в Пловдив със 180 лева. Вчера в Трето РУ се жалвала 80-годишна пенсионерка, че ден преди това около 12 часа двама непознати мъже й обяснили, че има промени в пенсиите и ако сега даде 180 лева, пенсията й ще се вдигне на 300 лева. Жената се доверила и броила исканата сума.

Без коментар


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Мутрев
16 Aug, 2009 | 19:41

Не всичко, Лукавий-луканов !

Странно що, пред единствената статия в която се поставят конкретни въпроси, с предложения и изводи...... ти реши да плюеш?

Иначе....що не вземеш отношение по следното ...."Да се говори повече по медиите за новите схеми за измама, за да бъдат подготвени хората. Знам ли и аз..."

Като че ли те изприщва факта, че има журналисти, които наистина имат нещо като.....морал ??? Апропо....моите искрени поздрави на момичето дето ви държи още някакъв читателски интерес към сайто!!!

Иначе, вярно е че има много пропаганда и лъжа по медиите ни! Повече отколкото е по света дори! Но да знаеш..... иде им края на тези ибрикчии!!!


Луканов
15 Aug, 2009 | 15:42

Всичко което се пиши в българските медии без изключение е пропаганда и измама.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.