Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Малки добри новини
Веселина Божилова - 30 Юли 2009
Какво правят обикновените хора, докато правителството управлява

Примерите наглед са дребни, но на фона на тоталните дупки, зейнали отвсякъде, дават поне начална идея какво могат да направят обикновените хора, за да облекчат живота си. И не само защото не стигат пари за справяне с това и онова, не само като реакция срещу бездействието на държавата - по- скоро като доказателство на тезата, че човек иска ли да направи нещо, го прави, а не иска ли- намира оправдания.

Кражбите по селата се превърнаха в кошмар. И за възрастните хора, които живеят там постоянно и вече не смеят да завъдят една кокошка, за да не ги убият заради нея. И за виладжиите, които години наред са майсторили приятно място за почивка, за да го намират отново и отново потрошено. Вместо да продължават да страдат и да се вайкат, жителите на великотърновското село Велчево наеха охранителна фирма, която да се грижи за спокойствието им. В селото няма полицейски участък, така че те си направиха техен. Стотината жители всеки месец дават по 10 лв, обзавели офис на охранителите и сега кола на СОТ денонощно обикаля из селото. Спокойствие има.

Друга интересна идея осъществява в момента директорът на Професионалната гимназия по техника и строителство в Перник, кв. Мошино. Човекът успял да осъществи проект, който превръща училищния двор в истински парк. Хем за да го опази, хем да го сподели със жителите на квартала, той призовава пенсионерите от квартала на помощ- нека те да следят за реда и чистотата в него, да косят тревата и вечер, след като децата си отидат, да заключват. А през деня в парка са добре дошли и те, и младите майки с колички. Така на практика не само училището, а и кварталът се сдобива с приятно място за отдих.

Четири момчета от Търговище пък възродиха в известна степен Тимуровските команди, популярни навремето. През лятната ваканция със собствени пари купили инструменти и боя, след което сковали беседка с масичка и пейки, с кладенец и градинка между блоковете на ул. "Трайко Китанчев".

В Пловдив от известно време става все по- популярна инициативата "Зелен дом". Всеки месец някой обикновен човек, който не чака някой да му направи хубаво, а сам се хваща, получава символична награда.

На фона на новините за кризата, политиката, криминалната обстановка подобни вести сигурно звучат малко наивно. Но нека и те видят бял свят. Новините са малки и добри. Колкото повече стават, толкова по-добре за всички. Ще означава, че наистина имаме общество, а не само избиратели, и данъкоплатци, и кредитополучатели и изобщо, както се пееше в една песен от началото на прехода- осем милиона мишки....


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Чалгев
10 Aug, 2009 | 19:02

Ето ви и още една "добра новина"... тоест, новина, която носи НАДЕЖДА

http://www.youtube.com/watch?v=xkrOKDgZjvw

Мутрев
05 Aug, 2009 | 20:35

Ногу малка, но добра новина ще е ..... такива нихилисти като тебе.....да поумнеят!!

.... и да се объркват отвреме навреме да казват и положителни неща!

vulgar
04 Aug, 2009 | 22:21

мутрьо,ха зиметисъ с гуспужатъ щом съ харесвати...ши бъди идна многу малка,дубра новина

Мутрев
31 Jul, 2009 | 11:11

Да си жива и здрава, мила!

Вярно че малцина се хвърлят на коментари при подобни писания. Но пък..... баба ми казваше : "Направи (говори за) ДОБРОТО - пък го хвърли ако щеш на сметта! То ще се върне!!!"

Факта че някой описва добрите акции.... ги прави по-мощни и по-чести !!!

( извинявай за ника, който съм избрал, но той е за да се противопостави на "лъскавите и гримирани мутроподобни" - дето ни освиняват живота)






  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.