Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Щастието да имаш ченгеджийската история
Евгений Тодоров - 28 Юли 2009
Историците, които търсят истината и само истината, могат да станат професори, но министри- никога
Eвгений Тодоров
Eвгений Тодоров

Божидар Димитров не бил истинско ченге – той е работил единствено по линия на Историята.
Ръководил го е самият Александър Фол.

Президентът Първанов също не е  бил типично ченге – той също е работил за Историята.

Списъкът с българските историци, попаднали по погрешка в списъка на ченгетата, може да бъде продължен. Повечето от тях смятат, че са изпълнявали своя патриотичен дълг и могат да бъдат горди с тази своя дейност. Много интересно обаче  защо никой не пита след всичко това кой е написал историята, която сме учили и която с козметични промени се изучава и днес?

 Независими историци или кукли на конци, на които ченгета са им държали ръцете? Каква тогава е тази история, която се е дирижирала от една репресивна организация , създадена по съветски образец?

Едва ли органите са поставяли на първо място разкриването на историческата истина. По вероятно е тяхната задача да е била просто да внимават дали всеки нов факт работи в интерес на марксизма-ленинизма, класово – партийния подход и Варшавския договор.И не на последно място в интерес на т.н. „дружба от векове и за векове”.

Дали всъщност историята в учебниците на българските деца не е просто ченгеджийска история? В нея се митологизира дружбата с Дядо Иван и всички други погледи към тази дружба просто липсват. А врагът – винаги е един: той се намира на южния фланг на НАТО.

Нещо да се е променило днес? Напротив.

Какво пък толкова – народът си обича точно тази история. И всеки, който я разказва вдъхновено и интересно, може да бъде награден от същия народ с титлата „професор”. А онези историци, които търсят истината и само истината, може някога да станат истински професори, но министри – никога.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Ченгето
10 Aug, 2009 | 19:12

http://www.youtube.com/watch?v=xkrOKDgZjvw

ето ви новина която носи НАДЕЖДА !!!

Mутрев
07 Aug, 2009 | 20:36

Забрави да му кажеш също, че изрази като....

"...народ - мързелив, завистлив, злобен...."

издават придобили диплом....продажник-нихилист! Защото ФАКТ Е че процентът на завистливите и вързеливи у нас е просто....МНОГО ПО-МАЛЪК от този в Европата и Щатите!

Но нанякои, вместо да дават и търсят отговори им е по изгодно да наричат ТЪРСЕЩИТЕ ИСТИНИТЕ.... "народ - мързелив, завистлив, злобен"

Мързеливи, алчни, безогледни и злобно-продажни у нас има! Но те са .... измежду считащите себе си за....БОГОПОМАЗАНИ! ( макар че от гледна точка на историята и човешката същност са....ГОВНОНАМАЗАНИ !!!

Чалгев
07 Aug, 2009 | 20:13

Приятелски съвет ! Не се захващай да розводняваш темата която ужким защищаваш, защитавайки странно разпалено и без аргументи..... странни личности като...Е.Т. !

Понеже звучи правилно, ще те цитирам тук! Та дано я чуят повече хора......



......."Но така и се отдалечихме от тезата, която аз защитавам - ТРЯБВА да се знае кои са ни докарали до това състояние акто народ - мързелив, завистлив, злобен, за да знае 25-годишния младеж, когато порасне КОИ НЕ ТРЯБВА да ни управляват!!!".....................

бих добавил.... и да се амбицират младите да станат.... бъдещи и добри упрравници !



ЗАЩОТО, ЗА ДА ПОБЕДИ ЗЛОТО Е ДОСТАТЪЧНО ДОБРИТЕ ХОРА ДА НЕ ПРАВЯТ НИЩО!

Стара максима, но много, много вярна...


Чалгев
07 Aug, 2009 | 20:02

Да речем че си прав...... (макар че ясно е дето Е.Т.....не е бил ченге, а най-много....техен сътрудник! Но и това няма значение)

По въпроса за сравнението ми на Е.Т. с Ботев, то е.... наистина символично! Не толкова дето Е.Т. няма публицистичната и мисловна мощ на Ботев, ами защото просто е представител на жалки изчадия, които използват главите си само за..... манипулативни и агресивно-омразни настройвания на хората...пишейки по несъществени неща....но с омраза)

А Ботев.... го писах тук също като олицетворение за достойно носещи прозвището ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦ !!! Бих добавил също...родолюбец... и човек, който остави костите си в защите на светли идеали !!!

Иначе.... да му пикая на блога на твоя "полупознат" блогаджя! Дето не му стига сайта, чийто "собственик" уж е.... ами си излива манипулациите и по блогове!
За такива народът казва: - "Ти го плюеш, то си мисли че божа росица го наквасила" .... интересно ТИ, приятелю кога ще си зададеш по-етично.... и отговарящи на понятието СЪЗНАНИЕ..... ???

И последно 4321 .....

Да си чУвал за съществуванието на думички като ЧЕСТ, ДЕОНТОЛОГИЯ.... борбена мисъл ???

(знам че звучи наивно.... но има много такива още в БГ)

4321
07 Aug, 2009 | 16:55

Предположих, че ще ме изкараш приятел на Е.Т., това си e нашенска философия - ако кaжеш добра дума за някой веднага се търси шуро-баджанащината. И обратното - като кажа, че не харесвам мужиците, веднага ме обвиняват в американофилство. А аз и тях не харесвам. Харесвам Немция, но не всичко...

Та така - няма как да ти докажа, че изобщо не познавам автора като човек.
Стана ми симпатичен с чувството си за хумор (невинаги разбираемо от всички, но пък и не е задължително) точно тук. После намерих блога му, в който описва премеждията си/ни през т.н. преход, и още повече ми допадна - нашите животи и то в нашия град (Пловдив), свежо написани. Е, с много неща не съм съгласен, но затова е блог - даваш си мнението...

А защо го сравняваш с Ботев, така и не разбрах...

А пропо, тук се мяркаше някой, който обвиняваше Тодоров, че е бил ченге. Сега излезнаха списъците с ченгетата от частните медии - няма го Тодоров, мамка му и прасе. Ще трябва друго да му се търси. Ей, Евгений, признай си за КГБ и/или Щази!

Но има други прелюбопитни местни кадри на КДС - Томата, Любомил, Барбудев и т.н.

Any comments?!

Но така и се отдалечихме от тезата, която аз защитавам - ТРЯБВА да се знае кои са ни докарали до това състояние акто народ - мързелив, завистлив, злобен, за да знае 25-годишния младеж, когато порасне КОИ НЕ ТРЯБВА да ни управляват!!!

ЗАЩОТО, ЗА ДА ПОБЕДИ ЗЛОТО Е ДОСТАТЪЧНО ДОБРИТЕ ХОРА ДА НЕ ПРАВЯТ НИЩО!

Стара максима, но много, много вярна...

Чалгев
06 Aug, 2009 | 12:07

Пък ако искаш....4321,

Може да внушиш на твоя приятел Е.Т.

да отвори страниците на изданието си (дори и с конкурс при жури -читателите)..... на писания по ...предваритлно зададени горещи теми от "действителността" на "победоносния преход" към мутро-корумпирана ..... държава ???

Със здраве!

Чалгев
06 Aug, 2009 | 12:01

4321,

Странна ти е реакцията на казаното от мен! Ако и ти си от оплюваните от мен "интИликтуалци"..... достатъчно интелигентен си за да разбереш за какво точно говоря!

Е.Т., не го и познавам лично! Плюейки по него, плюя по тази "класа" ибрикчии-интИликтуалци, които са продали за по-малко сребърници и от Юда..... смисъла на носеното от тях прозвище -интелектуалец!

И мисля че достатъчно ясно обяснявам защо ....Е ВРЕМЕ... да насочат хората гнева си към подобни "псевдо-манипулатори", които определено напомнят за героите на оня разказ : "Пази Боже сляпо да прогледа"

В края на краищата - "реалността" е имагинерно понятие на приетата от нас "картинка" ..... наречена ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ!

Странно, защо НИКОЙ не ще да сравни таланта и публицистичната мощ на Е.Т. ....с тази на ...Ботев ??? (пък Е.Т., за разлика от Ботев.... не е скърцал със зъби от глад, нито пък е направил "главата си на бомба" ...за благото на народа)
Е.Т. и подобните нему ся от родата на ...господин ГанюБалкански - в най-низкото измерение на понятието !!!


4321
06 Aug, 2009 | 11:48

Ех, Чалгев, Чалгев, ти за разлика от Мутрев май наистина си отговаряш на името...

Стига с тази злоба бре, нали говорим спокойно, без емоции, камо ли пък обиди, злобарство и вся остальная сволоч, която ни издава, че сме българи.

Спри Мара Отварачката, пусни си Floyd и ще видиш разликата...

Със здраве!

ПП И все пак какво то е направил Е.Т. толкова много?

Чалгев
05 Aug, 2009 | 21:56

Щастието да имаш ченгеджийската история
Евгений Тодоров - 28 Юли 2009


.... подобни "публицистични ибрикчийства на псевдо интелигнтите ни са показател за "Щастието им" в ченгезжийската наша губерния!

Щото в нормална държава.... най-напред щяха да обесят подобни продажници на стълбовете на "приватизираната за жълти стотинки" НЕК !!!

Нормално създадени "интелектуалци" щяха да са информирали общественото мнение, че НЕ Е НОРМАЛНО в държава със заплати 7-8-10 пъти по-ниски от нормалните в Евпосъюза.... ни налагат такси за телефон, електричество, ноплофикация....НАЙ-ВИСОКИ В СВЕТА!!!

Щяха също да пълнят медиите си с ТЕЗИ въпроси в отгвор на жалките фукни на политиците ни (откровени ЕНИЧЕРИ)....ЧЕ СМЕ БИЛИ ФИНАНСОВО ДОБРЕ! и ЧЕ "пРЕХОДЪТ" БИЛ ПРИКЛЮЧИЛ!!!

Преходът към анархия, мутроотношения и корупция ....ДА !!!

Мутрев
05 Aug, 2009 | 20:52

И да е имало грешки пре БСДП, те са нищо пред организираната суперотоко на червено-тъмносините ДС -агенти!

И целта беше не толкова заради страха от възмездие (единствено за активно действалите БКП-манипулатори- и не за обикновените комунисти)

Целта на БКП беше просто да се изземе социалдемократическия речник и идеи, за да се спаси...под името БСП.... добре смазаната пропагандна машина на "червната буржоазия" !

Затова и на шест пъти БКП ш псевдо-СДС лидерите ...отхвърлиха кандидатурата на Дертлиев за президент! А внедрените техни хора в БСДП..... карикатуризираха идеята за човешко-действаща партия!!! И БКП си присвои партийния символ-розата, който е и символ на Европейските социалдемократи!

И се вмъкна необезпокоявана пребоядисаната БКПвъв евро структурите! - въпреки дясно и продажнонасочената си дейност!

Защото за БКП-БСП.... единстваната алтернатива е ВЛАСТ И БЕЗНАКАЗАНОСТ!!!

а такива като "свидетелят"...ги пускат специално за да освинят всички дискусии с търсене на отговори и .... нови решения на старите проблеми!

4321
05 Aug, 2009 | 12:21

"но още малко ми трябваше тогава, за да направя и тази стъпка."

Виждам, че се получило известно двусмислие. Исках да кажа, че малко ми трябваше да стана член на партия, противно на принципите ми. Тази партия щеше да бъде БСДП.

Извинявам се заради неволния флуд!

4321
05 Aug, 2009 | 12:17

3214, не беше точно така случаят с г-н Петър Дертлиев, царство му небесно. Той показа склонност към колаборация с комунистите. Има документи по тези въпроси.

Това накара стотици хора да се отдръпнат от БСДП, вкл. и мен. Подчертвам, че НИКОГА в живота си не съм членувал ДОБРОВОЛНО в никави структури на комунистическата държава, но още малко ми трябваше тогава, за да направя и тази стъпка. И тогава се започна едно кършене, едни заигравки и то с най-големия враг на социалдемокрацията... Броят на БСДП намаля катастрофално.

Има няколко възможни обяснения за допуснатите грешки. Със сигурност във всички ще присъства липсата на опит във всички, които се захванаха с политика тогава, вкл. и в самият Дертлиев. Само теоретическа подготовка и затворническо минало не бяха достатъчни, за да се бориш с хора (ако комунистите бяха хора), арогантни и безскрупулни, заграбили всички видове власти в кървавите си ръцете, с тотален репресивен апарат зад себе си и огромен манипулативен опит.
Със сигурност Дертлиев да е бил заобиколен с ченгета и доносници на ДС, това не подлежи на съмнение. Ясно е какви съвети е получавал.

Да не забравяме, че той беше човек на години, съсипан от комунизъм...
С една дума, поради комплекс от причини, БСДП изпусна златния шанс да измести големият враг - свой и на цяла България - комунистическата партия от сцената.

Шанс, който никога вече няма да се повтори!

3214
04 Aug, 2009 | 18:22

Почитаеми колега Мутрев, радвам се да срещна съвпадение на мнения по темата, която ръчкаме, поддържам мнението ти за П. Дертлиев и ще си позволя да споделя още нещо по въпроса. Имах възможността /нескромно казано/ да контактувам /в компания, на кафе/ през 1993 г., макар и за 20 минути с П. Дертлиев /светла му памет/ и останах с много добри впечатления. Считам, че той беше най-достоен да ни стане президент. За провала на тази идея имат заслуга както сините, така и червените, така и допуснатите грешки от него и партията му. Неговият вестник „Свобода” или „Народна свобода”, може би беше, имаше 300 000 тираж и се радваше на голям интерес. Смея да твърдя, че в тези бурни начални години на прехода, много обикновени хора поддържаха П. Дертлиев и идеите на социалдемокрацията и се надяваха, че той и неговата партия ще могат да прекъснат Спиралата на политическия реваншизъм у нас, да се обединим като народ и страната ни да тръгне по европейски път на развитие. Точно в този дух бяха мъдрите указания и на почетния председател на БСДП, Атанас Москов, от Севлиево, в последните му дни – моментът е исторически и Ръководството на БСДП да се пази от допускане на фаталната грешка – да приравнява деянията на обикновенните хора с тези извършени от партийната комунистическа върхушка в най-новата ни история. За съжаление, заради обидата от репресиите и жаждата за възмездие, Ръководството на БСДП не се вслуша в тези съвети. В решаващите дни П. Дертлиев, от трибуната на НС отправи тежки закани към всички, които са били свързани, по една или друга причина с БКП /може би да се хареса на „ястребите”/. Да, на „ястребите” им хареса това, но пак го провалиха на избора за президент. Той загуби не само в личен план, но това реваншистко поведение отблъсна стотици хиляди българи, постепенно влиянието на БСДП затихна до файтон хора, вестникът им от 300 000 тираж падна на 300 и после потъна в небитието. Пропуснат бе важен исторически момент за консолидация на обществото ни. В този смисъл Социалдемокрацията има непростим грях, макар че бе наказана от народа ни.
А какво да кажа за излиянията в блога на колегата „свидетел” ?. Откровено казано, не ми се е случвало в 10 реда блог да срещна толкова „мили” епитети и закани. Четейки този „шедьовър” на толерантността и „справедливостта”, добивам следната някаква представа за възгледите му:
1. Приемам, тезата му, че България се намира близо до поредната национална катастрофа, но считам, че принос за това имат всички политически сили, които се изредиха през последните 20 години във властта. По начина, по който говори изглежда, че политическата сила на която симпатизира, досега не е била във властта.
2. Питам „свидетеля” – кои червени, сини и пимбяни „боклуци” настояха през 1915 г. България да се включи в ПСВ, на страната на губещите /Германия/ ?, от участието си в която, България получи Първата си национална катастрофа, с плащане на големи репарации на победителите. Имам чувството, че дядо му е гласувал за това участие.
3. Питам пак „свидетеля”, кои „боклуци” гласуваха и подкрепиха влизането на България през 1941 г. в тристранния пакт /пак с Германия/ и да се включи България във ВСВ ?. Имам съмнения, че родителите му, а може би и той заедно с тях, да са посрещнали германските войски през март 1941 г. с букети цветя и сега, заедно със другите си съмишленици, мило да си спомнят колко чисти са били германските войници, какви синеоки рицари и арийци са били, и какви дълги бели пишки са имали. Кой дявол накара България да обяви война през 1943 г. на САЩ и Англия и да получи бомбени килими от сегашните ни брадъри?. И какво спечели БГ-то от това ? – пак катастрофа и пак репарации, заради окупацията на Гърция и за малко да загуби 30 % от сегашната си територия, а познайте защо не стана.
4. И последно, не разбрах къде е и кой е този друг български „истински” народ, който ще вкара цитираните в блога му „изроди” в затвора, но няма да се учудя, ако все пак това стане, той доброволно не стане „народен” палач, като сапунисва и надява въжетата на бесилките в двора на Централния затвор. Всеки си има свои удоволствия !!!.
Спирам до тука, че някои вече задрямаха на стола !!!.


4
03 Aug, 2009 | 17:15

Дойде лудият...

svidetel
03 Aug, 2009 | 15:33

1234 I4321 I3421 2341 SA KRUGLI 0000 TOZI ILI TEZI LUMPENI SA PRODAJNI PODSTAVENI MEKERETA -RODOOTSTUPNICI I 4ERVENI HLEBARKI -TREPERETE I PI6E6E GNUSNITE SI KATO SVINSKA POMIQ RAZSSUJDENIQ -VREMETO VI E NA PRIVUR6VANE VSI4KI 6TE BUDETE OSUDENI OT ISTINSKI NARODEN SUD ZA NAI-TERJKATA NACIONALNA KATASTROFA ZA GENOCID NA BULGARSKIQ NAROD ZA KRIMINALNI PRESTUPLENIQ ZA SLOVOBLUDSTVO SAMO PULNATA LUSTRACIQ 6TE SPASI DURJAVATA NI OT TEZI DEGENERATI. I VSI4KI 6TE VLEZETE V ZATVORA -TAM DA LAPKATE-SAMO DA OTBELEJA 4E ILIEVI DOKTORA I DRUGITE MUTRI I POMIQRI SA VSI4KITE AGENTI I DONOSNICI NA DC ZA DRUGITE VSI4KI ZNAEM KAKVI JALKI CURVULI SA.I BEZ PRETENCII DA SI VODITE CIVILIZOVANA DISKUSIQ-VIII STE NE6TASTNI OHLUVI.

4321
03 Aug, 2009 | 14:22

Добре де, ние с 1234 се опитвахме да говорим спокойно и мисля, че успяхме. Защо беше необходимо пак намесата на злоба и ненавист? Не може ли да се продължи с добрия тон, както подобава на възпитани хора?

Май наистина много се мразим българите...

Да, аз ненавиждам соцлагеризма и презирам появилата се наскоро соцталгия. Обосновавам се защо изпитвам тези чувства. При възможност - мога много повече - и с количество и с качество.

С тези думи да съм обидил някого?



Мутрев
03 Aug, 2009 | 14:05

Радостно е да види човек събуждащи се съзнания.... както тук например!

С извинение за странния ми ник (контрасенс на интИликтуалците-ибрикчии), моите почитания към 3421 и особено към 1234!

3421 ни казва "1. Всевисшият ни Създател е определил, кои поименно от бившите комунисти, партийни секретари, преподаватели по политикономия и марксизъм-ленинизъм имат морално право да се събудят една сутрин демократизирани, да сложат синята препаска, да отидат на поредния митинг, да запалят публично партийния си билет, да подскачат и да викат „кой не скача е червен”, а на всички останали редови комунисти бе сложено клеймото „няма бивш негър, следователно няма и бивш комунист” и ги подложиха на гонения и лустрации. Това е върховен цинизъм на новата „демократична” идеология. "

За Желю...вярвам че не лъже донякъде, но пък е страшно да се бори човек да идеалите си, когато има заплаха дори към близките му! И няма да се очуда, ако един ден разберем че може би...трагедията с дъщерята на Желю не е без връзка с " натиск и шантажи" !
Гадно е че шест пъти ...ОНИЯ ДЕТО ВИКАХА "КОЙ НЕ СКАЧА Е ЧЕРВЕН" отхвърлиха КАНДИДАТУРАТА НА ПЕТЪР ДЕРТЛИЕВ за президент! И набожиха слабата и "удобна фигура на Желю" .................После пък му разбиха партията, ограбиха му розата-символ на социалдемократите.... и се настаниха в Евро-структурите на социалдмократите !!!

"антикомунистите" -бивши комунисти от СДС пък.....продадоха държавната собственост (и тайните и) за жълти стотинки, станаха " лектори в западни институти .... и никой не ги и обвини в ПРЕДАТЕЛСТВО заради "онези досиета и списъци с агенти" дето ги дадоха на антибългарски секретни служби)


Не се намери обаче Български интелектуалец да напише нещо за тези неща, нито пък по многото теми ТАБУ, свързани с продажност, корупция и.... антизакони-пълни с вратички за бандитите, прити от "НС" !!!

Четеме тука и там само...полуграмотни и тенденциозни ИБРИКЧИЙЩИНИ и..... ЕНИЧЕРСКИ пропаганди!!!

Бог да пази родината ми! И дано станат повече личности като 1234.....

За да изчистят "нивата ни от плевели", и да "Изхвърлят кукувичите яйца" от гнездата на българските птички!!!

Че вече много станаха "изхвърлените от гнездото им птиченца от излюпените бездушни КУКУВИЦИ" !!!

vulgar
03 Aug, 2009 | 12:15

преди време един предупреждаваше,че другарката Бойка Борисова НЯМА да ни оправи...и май ще излезе прав

Mутрев
02 Aug, 2009 | 12:13

Все пак, има разлика между..... грачещите с многото и ....събиране на доказателства за "даване под съд" на нарушилите закона!
Жалки са безадресните преповторения от двайсет години насам!

Един интелигентен и смел пишещ....не би се излагал с безадресни и злобни СЛОВОПРЪЦКАНИЦИ!!!

Интересно би било да видим тука и статии по адрес на "изнеслите за чужди разузнавания ДОСИЕТА" с данни за дейността на националните служби!!!....(като Стоян Ганев, Филип Димитров.... и други - дето дори им дадоха отговорни длъжности отвъд океана ...без да са станали техни поданици!!!

И да не забравяме! С подобни на автора на този пасквил личности.... НЕ САМО корумпирани ченгета ще ни извиват ръцете !!! И скоро май никой няма да извиси глас да се търси сметка на национални предатели !!!

(пази боже слапо да прогледа! И да се пише дори.... интИликтуалец !!!)



3214
01 Aug, 2009 | 22:39

Моля за извинение, заради техническата грешка - двойно вмъкване на текста.

3214
01 Aug, 2009 | 22:34

Изразявам възхищението си за възгледите на 1234. Само когато сред сегашното и бъдещите поколения се появят достатъчно българи с подобни възгледи може да се сложи край на политическия реваншизъм, който е характерен за българите през най-новата 130 годишна история на България, който е пагубен за страната ни. В тези възгледи на 25-годишния колега има много историческа мъдрост /”ако някой има качества и желае да помогне на страната ни, то нека го направи”/ - това приблизително каза той. Моите години са също Х 2, но считам неговото мнение за патриотично и национално-отговорно, докато от казаното на опонента му 4312 лъха на неугасима жажда за мъст и реваншизъм. Възгледите на младия колега са отдавна широко разпространени сред културните нации в Европа, които отдавна загърбиха политическия реваншизъм. Давам примера с Испания, в която диктаторът-фашист Франко, който с помощта на Германия и Италия разгроми Испанската република /образувана след свободни избори/, но след войната изгради общо гробище „Екскориал”, в което са погребани един до друг бойците от двете страни на барикадата, и на входа на което пише „Те умряха за родината”. В това изречение се съдържа цялата мъдрост, до която е стигнало испанската нация. Т.е трябва да се уважава саможертвата и на едните и на другите. Всички те са воювали с убеждението, че се сражават за по-добро бъдеще на страната си. Когато след няколко десетки години изборите бяха спечелени от испанските социалисти начело с Гонзалес, в страната не бяха допуснати никакви политически чистки и репресии в държавната администрация. Или пък съседна Гърция. Знаем, че там имаше установен жесток военен режим на „полковниците”, но след победата при поредните избори на партията на Папандреус, гръцкият парламент прие мъдро решение – да позволи на всички емигранти-комунисти, а те бяха десетки хиляди по Европа, да се завърнат и да живеят и работят за страната си, като им гарантира, че няма да има политически репресии. Голямата мъдрост в тези решения е тази, че ако не се намерят сили, които да сложат край на Спиралата на политическия реваншизъм, не може да има просперитет за страната. За съжаление, нашият народ е далеч от подобна мъдрост. Наченките аз виждам във възгледите на този млад човек 1234. Да се надяваме, че броят им във времето ще расте. Да, вярно е, че народ, който не знае и помни историята си, тя може да се повтори, но мисля, че народ, който прекалено много се взира само в историята и миналото си, ще пропусне момента да съгради бъдещето си. Съчувствам на опонента му 4312, ако наистина е станал жертва на доносничество. В този смисъл аз съм за отваряне на всички досиета на служителите и агентите на политическата полиция, но не и тези на външното разузнаване. А първата стъпка на висши наши политици веднага след Великата Десетоноемврийска Криминална революция беше да се поставят в услуга на чужди интереси. Например, съставянето на списък на всички наши служители на външното разузнаване, на прикритие в дипломатическите ни представителства и връчването му в посолствата на САЩ и Турция от висш син активист, бивш преподавател в Школата на МВР в Симеоново/последващ министър на външните работи/ и вожда на една етническа партия у нас/доказан агент на бившата ДС/. Може ли колегата 4312 да ни посочи в коя бивша соцстрана нейни висши политици са извършили подобна стъпка и как следва да се нарича тя? Новата политическа власт „мъдро” реши, че България няма право да разузнава своите нови приятели и следователно не и е необходимо Външно разузнаване, като изтегли всички служители на В. Разузнаване. А дали така „мъдро” разсъждават техните колеги от бившите соцстрани?. Защо тогава след демократичните промени тези страни не само не разкриха и не изтеглиха служителите си и агентите си в чужбина, но са увеличили щата им с 30% ? /Унгария, Полша, Чехия и др./ А как да се оценят действията на първия ни свободно избран президент Ж.Ж., който услужливо предаде цялата документация в МВР по делото за Сергей Антонов на САЩ, само и само да се докаже колко лош е бил бившия режим /но хората по света го свързват с името България !/, когато първо – самият Папа отрича България да е замесена в опита за убийството му и когато след 20 години давност самото ЦРУ публикува документи, които доказват, че това е скалъпен заговор срещу България, с цел да се очерни името й. Как да наричаме това деяние? - висша форма на патриотизъм или на предателство?. Благодарение на широко разпространения политически реваншизъм политизираният електорат подмина с пренебрежение споменатите деяния и посочените политици дълго време запазиха присъствието си сред политическия елит на страната. Всичко това е следствие на широко разпространеното чуждопоклонничество, слугинаж и слагачество на целия политически елит през последните десетилетия. В този смисъл напълно подкрепям мисълта на колегата 1234: „предпочитам агента Б. Димитров, ако той може да помогне на страната ни, пред агента Доган”. Известно ли е на колегата 4312, че преди 7-8 години, когато оригиналът на „История славянобългарска” беше предаден от гражданин на НИМ, директорът му Б. Димитров/агентът на ДС/ докрай се бори тя да остане в Националния ни музей, а „патриотичният” ни президент П.С. „национално-отговорно” реши този оригинал да се върне обратно в Атон, когато цяла седмица пред музея на опашка се редяха десетки хиляди граждани, за да видят тази светиня. Има нещо много тенденциозно и скалъпено във философията на новоизлюпените „демократи”. „Есенцията” от тях внуши на електората, че:
1. Всевисшият ни Създател е определил, кои поименно от бившите комунисти, партийни секретари, преподаватели по политикономия и марксизъм-ленинизъм имат морално право да се събудят една сутрин демократизирани, да сложат синята препаска, да отидат на поредния митинг, да запалят публично партийния си билет, да подскачат и да викат „кой не скача е червен”, а на всички останали редови комунисти бе сложено клеймото „няма бивш негър, следователно няма и бивш комунист” и ги подложиха на гонения и лустрации. Това е върховен цинизъм на новата „демократична” идеология. Някои от горепосочените богопомазани /като Ж.Ж./ стигат до такъв цинизъм, че на въпроса на журналист: „Все пак вие сте били известен философ в академичните среди, член на БКП, как така сега сте за Демокрацията ?”, той отговаря: „Аз станах някога член на БКП, за да мога да я ерозирам отвътре !!!”. Какъв дълбок замисъл!, Какъв забележителен принос на доброволния агент на Демокрацията ! , или колко хитра и удобна теза. Затова и благодарният български народ го избра за свой президент. Но питам аз, защо редовият комунист да няма право да заяви тогава, че той е станал член на БКП, за да може да се реализира професионално и да израства в кариерата си ???. Нима не беше вярно, че колкото и да си кадърен няма да прогресираш, ако не си член на БКП ?. Да, ама не, както казва един журналист.
2. Масово медиите и някои политици /както и колегата 4312/ ни внушават, че мутраджийството и мафията са рожба на бившата ДС, а не на Демокрацията. Да, ама не, пак ще кажа уважаеми апологети на тезата. Това са приказки за лековерни. Да, братя Галеви, Златко Баретата, Бай Миле и много синчета на бивши червени величия са от тези среди, но я ми кажете Кръстникът Иво Карамански, братята-сикаджии Илиеви, наркотрафикантът Поли Пантев, Маргините, Митю-Очите, Клюна, Доктора и тем подобни, и те ли са бивши ченгета?. Или си мислите: „Вярно, лоши момчета, но са от нашите”. Къде е обективизма бе господа ???. Докато делиме престъпниците по цветове, на „наши” и „ваши”, никакви мерки няма да ограничат престъпността, който и да дойде на власт.



vulgar
31 Jul, 2009 | 19:55

тоя,дето се пише "българин" е мръсен,долен 4ифут, 100% 4енге и душегубец български,ЛАЙНАР

4321
30 Jul, 2009 | 14:40

Колко пъти теб лично са те притеснявали мутри? Колко пъти са те изгонили от работа и/или не са те пуснали на някаква работа, защото си "неблагонадежден"?
Единсвеното място, където аз сьм се сблъсквал с тези човекоподобни е трафика - и с мутреси също. Никъде другаде.
А комунистите бяха навсякъде. Те определяха живота ни - и в сегашно и в бъдеще време. Ако си чел "1984" ще знаеш - владееха и миналото.
Всичко това, което го има сега, АБСОЛЮТНО всичко, тогава ГО НЯМАШЕ.
От свободата, която е субективна величина и не всеки е дорасъл да разбере липсата й, през книгите по книжарниците, та до предметите от бита - всичко беше в ръцете на шепа цървули (е доста голяма шепа, а и с времето се увеличаваше), които бяха направили по думите на дългогодишния им главатар, Галоша Тошо, две Българии! Абсолютна истина - една тяхна, в която се живееш като в "гнилия" капитализъм, и една за такива като мен - с празните магазини, с некачествените стоки в тях (когато нещо все пак се намираше), с насилието - пряко до средата на 60-те (лагери и пр) и косвено по-късно.
Темата е безкрайна...

4321
30 Jul, 2009 | 14:22

Хм, това съм го изпуснал - "такива като теб са ревали за погубените години и нищо не са свършили."

Не е лошо да подхождаш с повече благородство, а и може би с чувство за хумор, защото горното твърдение към такива липси ме насочва... А може да не съм прав. ;)

Бъди жив и здрав. Ако искаш.

4321
30 Jul, 2009 | 14:16

"Докато има такива, които само мрънкат и нищо не правят, ще сме на този хал."
Пич, аз правя НЕЩО - разказвам истината за онези времена, за да можеш ти и синовете ми да знаете, че НЕ ТРЯБВА да има връщане назад. Защото ти май не си разбрал - мутрите са плод точно на тези, за които ти е писнало да слушаш - бивши и настоящи ченгета... Изводите как да ги махнем са ясни нали?
И още нещо - "Само дето след още 25 ти няма да си измежду живите" - има неща, които не зависят от нас, а от... (да не споменаваме името МУ всуе)...



1234
30 Jul, 2009 | 13:18

.... Само дето след още 25 ти няма да си измежду живите, пък аз ще трябва да обяснявам на децата си защо, когато нещо е можело да се оправи в тая държава, такива като теб са ревали за погубените години и нищо не са свършили.
Аз познавам историята, и какво и как се е случило, защото не съм пристрастен. Да аз съм се родил когато този режим е свършил и е започнал следващия. Тогава са ви преследвали комунисти, сега ни подтискат мутри - КАКВА е разликата - после ще дойдат други. Докато има такива, които само мрънкат и нищо не правят, ще сме на този хал. Мен ме дразни мисленето "Ако тогава" - ако тогава беше направено, но не е и вече няма значение. Сега е друго и то трябва да се направи.

"Зюддойче цайтунг"
30 Jul, 2009 | 13:10

Наследството на ДС още изпуска отровни изпарения
29 Юли 2009
България се зае съвсем отскоро с осветляване наследството от комунистическата Държавна сигурност. Изкараното досега на повърхността поставя в затруднение новото правителство на Борисов, пише в сряда германският вестник "Зюддойче цайтунг", цитиран от Дойче веле.

Вестникът отбелязва, че никъде в Източна Европа след падането на комунизма преди 20 години документирането на тормоза на някогашните тайни служби не бе подето така систематично, както в бившата ГДР, където още през 1990 бе създадено т.н. ведомство на Гаук. В Чехия или Румъния подобни учреждения съществуват едва от няколко години. В България съответният закон бе приет в края на 2006, на самия праг на влизането на страната в ЕС.

Така наречената комисия за досиетата се оглавява от адвоката и бивш депутат от БСП Ефтим Костадинов. В една читалня в наета от ведомството къща в центъра на София всеки българин има достъп до засягащите го документи. На шест месеца комисията публикува своя бюлетин - един дебел том, който Костадинов ми показва в своето бюро: "Казвам го без гордост - тук е името на нашия президент", пише по-нататък авторът Клаус Брил.

Разкриването на миналото на Георги Първанов нямаше никакви последствия, също като разкритията за един бивш вицепрезидент и 21 души от президентската администрация и всички останали водещи политици, разобличени от комисията на Костадинов, отбелязва той и посочва, че агенти или доносници на бившата ДС са били 140 депутати от различни партии в парламента след 1990 година, сред които и Ахмет Доган, лидера на ДПС, и двама негови заместници. Осветяването на миналото на правителствените членове след 1990 година даде 117 попадения - все министри и държавни секретари, и дори бившия социалистически премиер Виденов. Списъкът на разкритията бе продължен с общински политици, кметове, съдии, журналисти и други обществени фигури.

Тази чудовищна равносметка повдига въпроса за проникването на комунистическите органи за сигурност в българското общество. Костадинов казва предпазливо, че всеки осми или всеки десети българин е бил свързан с тях по някакъв начин. В архивите са регистрирани 1.5 милиона имена - при осем милионно население на страната.

Това наследство продължава да изпуска своите отровни изпарения, пише "Зюддойче цайтунг". В навечерието на последните избори комисията проучи 3234 кандидати, 142 от които бяха идентифицирани като бивши помагачи на ДС. Сред тях се оказа и Божидар Димитров, директорът на Националния исторически музей, който през 1973 е бил изпратен на работа във Ватикана като специален агент. Въпреки енергичните протести, премиерът Борисов го назначи за министър без портфейл, оповестявайки същевременно, че новият кабинет щял да отвори абсолютно всички досиета.

Случаят показва колко много работа остава в това поле. Говорителката на комисията Екатерина Бончева казва с усмивка: "Нашата работа действа като китайския номер с водните капки." Постоянното капене пробива камъка. Може би, завършва кореспонденцията си от София Краус Брил на страниците на "Зюддойче цайтунг".

4321
30 Jul, 2009 | 13:01

Пич, нали знаеш, че ако не си познаваш миналото, то ти го връща тъпкано.
Много нации със закъснение изживяха катарзиса, пречистването от миналото си, макар и със закъснение - Германия (Западна) - денацификация чак в края на 60-те години, Франция - по същото време си "призна" за огромния брой колоборационисти на нацисткия режим (много повече от т.н. наши предатели на глава от населението), бившата ГДР още се бори със съвесттаа си заради ЩАЗИ и още много примери има за даване.
Ако ние бяхме направили това, когато трябва (преди 20г, когато си бил 5 годишен), заедно с пълно описание на цялата истина за комунистическия режим, бяхме въвели поне временна лустрация както в Чехия, сега този въпрос нямаше да ни мъчи толкова много, нямаше да се ползват досиета за изнудване, щеше да се прави разлика межди такива като Б.Димитров и тези, които са провалили не един човешки живот.
Аз съм ти връстник, но Х 2 и нещо, и лично съм патил от доносници - оставал съм без работа, или пък не съм успявал да стигна до по-добро място. А има много по-драстични случаи!
Тъй, че не предлагай щраусовски методи, само защото си имал щастието да се родиш, когато трябва - в края на соцлагеризма!
А за насъщния се борим всички...

1234
29 Jul, 2009 | 16:57

Айде стига с тия ДС-та и незнам си какви - това е било преди 50 години и вече на всички ни писна да слушаме за това. Вместо великите ни медиини анализатори да гледат напред и да следят какво се случва сега в държавата, те само се бият по историята. Аз съм на 25 и дори не знам с какво са се занимавали тези сътрудници и чесно казано не ме интересува - грижа ме е как да си плащам наема и да ми остане поне една причина да не се махна от тая пропадаща държава. Каквото било - било, миналото не може да се поправи, но пък за настоящето и бъдещето още има надежда. Ако един човек си мисли, че може да помогне с нещо в дадената ситуация - ми да го направи, ако притежава способности и знания - защо да не стане министър. А на тия дето смелоста им е само в интернета - що просто не спрете.

Българин
29 Jul, 2009 | 12:57

Стига с това еврейство, бе, сякаш Христос е бил някакъв друг. Аман от вас комунистите, все другите ви виновни. И понеже всички бяхте ченгета, сега ги защитавате. Па и патриоти се пишете. Ама не и когато биехте българите да се пишат македонци. Не и когато трябваше да пуснете руснаците в някой спорт на по-предното място. Тъпи комундета...

муспи
29 Jul, 2009 | 01:58

Няма нищо некоректно да си бил ченге. Тогава буржоазията пък така заявяваше за себе си. Друг е въпросът че в днешно време това изглежда демоде. Не може само с един гол канибализъм да имаш обаяние. Днеска ченгето трябва по възможност да бъде жена и то лезбийка, силно феминизирана мутра също върви добре. Какво не може? Да се се изчисли еврейския процент в органите, - така баше и преди, така е и сега. За в бъдеще? - това е най душещипателния въпрос на нашата територия, наистина, доколкото още ще е наша.

Историограф
28 Jul, 2009 | 15:24

Има нещо гнило в ... кодировката. Вместо 〈 трябва да е lang

И
28 Jul, 2009 | 15:21

https://plovdivguide.com/newsfiles/news.php?id=3506&lang_id=2

Историограф
28 Jul, 2009 | 15:21

Г-да, веднага ви давам пример за изкривена история - https://plovdivguide.com/newsfiles/news.php?id=3506&lang_id=2 . Кой от в Бг знае, че сме лобутили мужиците? И ако някъде се промъкваше инфо за тази случка, то тя беше винаги "изкилефещена" - били сме се побратимявали, па се е ляла водка и ракия и други подобни глупости. А за генарал Колев някой да е чувал повече?
А този е един от многото примери...

vulgar
28 Jul, 2009 | 13:11

все пак предпочитам агента божидар пред агента доганов - първия работи за България, докато другия - за Анадола

бай Пешо
28 Jul, 2009 | 12:15

1.Присмяла се хърба на щърба.
2Нрадецът вика - Дръжте крадеца!
3. На ти ***** да ми подържиш копилето!

acb
28 Jul, 2009 | 09:15

Veche doyre red i na istoriata. Po vreme na komunizma bratuskite yavno zdravo sa porabotili s nasite za da ukrepat bratswoto i da poso4at nay logi4nia togava6en kapitalisti4eski vrag koyto i vrag v minaloto na Bg (Osmanskoto robstwo). Pak i vseki znae che Bratu6kite za hwarlili oko na Bosfora i Dardanelite. A da videm ko 6te izleze pod tozi kamak :-)


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.