Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Двама от министрите- обида за избирателите
24 Юли 2009
Бъдещият български премиер Бойко Борисов връчи на президента Георги Първанов списъка на своя проектокабинет
Александър Андреев
Александър Андреев

 Предлагаме Ви първите субективни впечатления на Александър Андреев за състава на бъдещото правителство.

Бъдещото българско правителство още не е избрано, така че можем да игнорираме изискването за сто дни кредит на доверие и да го огледаме предварително с критичен поглед. Повечето бъдещи министри са слабо познати, но вече наметнати от медиите с мантията на добри специалисти и технократи.

Главният ковчежник Симеон Дянков идва в България със стабилна международно-финансова биография, но без особен опит в работата с местния Андрешко. Леко непохватните му, американски опити да се представи пред българската публика през семейството си, децата, хобитата и тъй нататък не бива да се повтарят в същия наивен вид и във финансовата сфера.


Добрите попадения

Силният човек в кабинета, бъдещият вътрешен министър Цветан Цветанов, на пръв поглед прави впечатление най-вече с липсата на физиономия и профил. Той едва ли е човек, с когото може да се прекара една интересна вечер, езиковите му дарби са ограничени, изявленията му обикновено се състоят от клишета. Но пък може би тъкмо такъв човек, който се радва на доверие сред редовите ченгета, е в състояние да внесе ред в МВР. Ако е почтен, разбира се.

Начело на българската дипломация занапред ще бъде жена - и това е много добра новина. За Румяна Желева се знае, че има доста натрупан опит по конференции и семинари из Германия, че е защитила дисертация в източногермански университет и че вече се ориентира в европейската тематика. Дали обаче ще съумее да смени жанра - от често пъти безсмисленото преливане от пусто в празно из уютните зали за конференции в Западна Европа към трескавата, трудна, безсънна и изтощаваща външна политика?

Добри неща засега се чуват за друга жена в кабинета - бъдещата министърка на образованието, младежта и науката Йорданка фандъкова. Хора, които са работили с нея, я хвалят като отличен специалист и диалогичен партньор. В същия дух, а и още положителни отзиви има за Маргарита Попова, която поема едно от най-проблематичните министерства - на правосъдието. Опитът й във взаимодействието с ЕС по болната българска тема "съдебна система" навярно ще се окаже извънредно полезен.

Някои недостатъци

Две от имената в бъдещия български кабинет обаче са същинска обида за една част от гласоподавателите. Не особено талантливият скулптор Вежди Рашидов, известен още с някогашните си връзки с Мултигруп и от едно сбиване пред софийското кметство, на всичкото отгоре не блести нито като мислител, нито като оратор, а поема ресор, към който интелектуалците в България са особено чувствителни - културата.

Нещо подобно може да се каже и за Божидар Димитров, който ще отговаря тъкмо за българите в чужбина - тоест, за хората, които навярно в голямото си мнозинство не одобряват нито вулгарния му национализъм, нито миналото му на човек от комунистическата Държавна сигурност, нито мъжкарските му пози.

В новия кабинет ще има министерство на физическото възпитание и спорта, но ще липсва евроминистерство - многозначителен факт, като имаме предвид от една страна важността на Европа, а от друга - слабостта на Бойко Борисов към спорта и спортистите, от чиито среди, впрочем, идват и така наречените "борчета", донесли лоша слава на България из цяла Европа.

И още нещо: част от бъдещите министри многократно даваха да се разбере, че са лично предани на Борисов и поставят това си качество на първо място в списъка с приоритети. Ако действително е така, този кабинет не тръгва добре.

Александър Андреев, DW


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

vulgar
28 Jul, 2009 | 13:02

муспи, за глигана-министър съм съгласен, др.Веждьо Радишов все пак ще бъде може-би малко по-добър като министър,отколкото е като скулптор...следов.- пак посредствен

Мутрев
27 Jul, 2009 | 21:35

Ферро,

От приложените от теб справки тук става ясно че авторът е работил ПОНЕ В ЕДНА чужда шпионска агенция- дойче веле! (това, както и за други подобни се казва често в прав текст по западните ...дори и централни медии)

Не знам за кои видове "Заговори на шпиони" е писал книга, но надали е било за .... поне за изнеслите разни "жълти и други досиета" БГ политици! Нито пък за странното им "работене в стратегически западни служби"

Шноче, приятелю.... откривателят на "Сугжестологията" е Българин! Казва се Георги Лозанов.... и в Канада и по света дадоха луди пари за създаването на специални институти и групи по "Сугжестология"

тоест..... не си мисли че не стоплят хората за какво .."иде реч"



Ferro1959
27 Jul, 2009 | 12:12

Кой е Александър Андреев !????
Ами ето кой е ,,Александър Андреев е роден през 1956 година в София. Завършва Немската гимназия и право в СУ "Св. Кл. Охридски". Между 1979 и 1991 година работи в БНР като репортер, редактор и водещ в програмите “Христо Ботев” и “Хоризонт”. От 1991 година е редактор в Българската редакция на радио “Дойче Веле” в Кьолн. Автор е на белетристичните книги “Степени на свобода” (1986) и “Нови степени на свобода” (1999; 2001) и на документалната “Заговорът на шпионите” (1999). Превел е от немски над 15 книги от Гюнтер Грас, Райнер Мария Рилке, Фридрих Дюренмат, Томас Бернхард и други. Носител на различни журналистически, литературни и преводачески награди. Сътрудничи на вестници, списания и радиостанции в България, Германия и други страни, работи като преподавател, референт и консултант по теми, свързани с политиката и медиите. Владее немски, руски, английски, нидерландски и френски.'
И като си зададеш въпроса ,,, с какво е допринесъл за развитието на България през годините " на мен нещо ми се губи отговора ! А колкото дали такъв човек може да дава мнение за този и онзи и какво може да направи в политиката и правителството .....много се съмнявам !!!!!
Верно че беше казано -,,..всички политици са маскари ....' ,но нека първом им дадем малко шанс ,да видим първите им стъпки ,пък за критики винаги има време ...........




Vulgar II
26 Jul, 2009 | 13:04

Напротив Вежди е много по-подходящ за министър на културата от партийния артист Стефчо. Вежди поне има талант за нещо, а оня - за нищо. Освен това се държи мъжки и не е подлизурко и подмазвач.

муспи
26 Jul, 2009 | 03:17

Тази алкохолизирана турска свиня не е никакъв склуптор, даже и в сегашното жалко състояние на българското изкуство. Той е завълшил по "турска"линия, защото турците и тогава ги толерираха, - българин не би могъл да запиши без средно образование, а при неговата некадърност никога. Съществуването на такъв кретен в правителството поставя под съмнение всички надежди.

vulgar
25 Jul, 2009 | 18:58

...ама то е разбираело за теб и членството ти в 4ифутската Дои4е Веле...направила немалко за обезличаването на великия немски народ

vulgar
25 Jul, 2009 | 18:42

бе,афторе,да се говори за "вулгарен национализъм" е все едно сам да се псуваш на майка !!! Те това искат 4ифутите - да се самонамразим...до пълно обезличаване

Мутрев
24 Jul, 2009 | 18:49

А колко от "смелите наши" мислители - пишещи по медии са ОБИДА ЗА ...избирателите?

Какъв е процента на добре платените манипулатори, и на онеци ибрикчии, които само от страх....лъжат, и пишат какви ли не простотии, но не се и запътват към ОПАСНИ ВЪПРОСИ- ТАБУТА???

По тези теми ще се намери ли някой да пише ???

(и дали е достатъчно да казваме... всички са идиоти.... за да си пишем идиотщините ???)

baradj
24 Jul, 2009 | 17:28

Мисля ,че Божидар Димитров и Вежди Рашидов са добри предложения.Божидар Димитров е доказал се родолюбец и патриот.Също така и Вежди Рашидов е достатъчно познат с творчеството си и според мен няма никакво значение, че е търчин.И двамата са допринесли много за славата на БЪЛГАРИЯ.
Аз пък питам какъв е този Александър Андреев.






ismet kemal
24 Jul, 2009 | 16:01

shto da ne e turchin ministura na kulturata?? ami mnogo hubavo.
shte napravi turska televizia ..obeshtal e!!

647
24 Jul, 2009 | 12:54

Съжалявам, че може да ме обвният в етническа нетолерантност, НО наистина не може ТУРЧИН да и Министър на Културата в България...Едва преглътнахме пораникар-премиер, сега и това...

Porto
24 Jul, 2009 | 11:39

Много точен и навременен коментар. Не, че това ще промени нещо, нито пък на някои хора удоволствието от колкото повече толкова повече - зле. На ченгета, лекари, чиновници и още доста професии не трябва да им се угажда а да се задължат да спазват законите.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.